fbpx

Poliuretán felszínű implantátum rizikófaktora

2019-03-25

Kedves Doktor úr! A konzultáció óta két kérdés még felmerült bennem. Már van két gyermekünk és jelen állás szerint az elkövetkező 5 évben biztosan nem tervezünk harmadik babát, de amennyiben mégis, akkor a mellimplantátummal kapcsolatban milyen következményekkel kell számolni illetve mi a biztonsági időkorlát a műtétet követően a teherbeesésre? A Doktor Úr javaslatára a poliuretán felszínű implantátumot választanám, csak fórumokon olvasgatva felmerült egy rizikófaktor ezzel kapcsolatban, mégpedig, hogy az évek során ez a bevonat lebomolhat és a szövetekben mindenféle károsító hatást gyakorolhat. Ezzel kapcsolatban szeretnék egy orvosi állásfoglalást kérni.


dr. Pataki Gergely

Kedves Kornélia!

Köszönjük a kérdéseket, örülünk, hogy körültekintően viseltetik a soron következő műtétjével kapcsolatban és részletesen érdeklődik.

A mellnagyobbításon áteső nők többsége gyermekvállalás előtt részesül mellimplantátum beültetésben. Az implantátum több réteggel lejjebb, beljebb kerül beültetésre, mint a szoptatásért felelős emlőállomány, így a tejtermelésre nincsen befolyással.

A helyesen beültetett mellimplantátumnak nincs kihatása a szoptatásra (vagy a fogamzóképességre), sőt az a megfigyelésünk, hogy javíthatja a szoptatási képességeket (mírigyállomány és bimbó kiemelése) és a teherbeesést is (pszichés alapon, nagyobb önbizalom).

A minimális biztonsági időkorlát, azaz, hogy minimum mennyi idő teljen el a műtét és a teherbeesés között az 3-4 hónap, de az optimális biztonsági időkorlát inkább 6 hónap, mivel ilyenkorra alakul ki az implantátum körül a kötőszövetes tok nagy része és a terhesség eleji hormon “shub” már kevésbé befolyásolja. Mindezek ellenére nem ritkán fordult elő pácientúrámban, hogy 3 hónapnál hamarabbi teherbeesés történt, melyeknél, melyek esetében az implantátummal, a mell formájában, vagy puhaságának változásában semmilyen normálistól való eltérés nem volt.

Alkatának megfelelő implantátum választható forma és pozíció választással, ezt a részletes vizsgálat és beszélgetés során pontosították Pataki doktorral és valóban a leírt méretválasztékot határozták el.

A poliuretán felszínű implantátumok több, mint 40 éve léteznek, hosszú távon a tokzsugorodás kockázatának csökkentésére kiválóan alkalmasak, illetve ezzel a felszínnel az implantátumok elfordulása és elmozdulása is elkerülhető. Jelenleg a 3. generációs PU implantátumok vannak forgalomban.

Jelenleg egy gyártó foglalkozik ezen felszínű implantátumok gyártásával. A német Polytech a poliuretán felszínű implantátumaira a gyártó életfogytig tartó falszakadási garanciát vállal, ezen felül 10 éves cseregaranciát biztosít tokosodásra, elfordulásra és elmozdulásra is. Ettől függetlenül saját tapasztalatunk szerint is nagyon tartós implantátumok ezek.

Nem ritka, hogy 20-30 évig is hordanak hölgyek ilyen implantátumokat. Ha előbb ki kell venni (átl. 15-18 év), az sem általában az implantátum hibájára, hanem a szervezet hormonális változásaira (szülés, szoptatás következtében lazuló szövetek), vagy hízásból-fogyásból származó szöveti átrendeződésre vezethető vissza.

A Polytech cég polyurethan implantátumait megfelelő szöveti adottságok mellett gyakran javasolom. Személyes meggyőződésem, hogy igen szekunder (másodlagos) mellnagyobbításoknál (implantátumcseréknél: erre cseréljünk), de elsődleges (első implantátumként) mellnagyobbításnál is adott esetben előnyösebb lehet más típusúakhoz képest: azaz számos előnye, de kevés hátránya van.
A kapszuláris kontraktúra (tokzsugorodás) bizonyítottan csökkenthető polyurethan implantátumnál.
Előnyök:
1. alacsony kapszuláris kontraktúra – kóros tokzsugor (1% alatti)
2. alacsony egyéb szövődményráta (szöveti izzadmány kisebb stb.)
3. nem mozdul el (még aktív mozgás hatására sem)
4. amennyiben jól van behelyezve és nem túl vékonyak a páciens szövetei, ritkán alakul ki rippling (hullámosodás)
5. jóval nagyobb formatartósság, mint más implantátumoknál
6. A mell megereszkedésének prevenciója tapasztalataim szerint

Hátrány: nehezen beültethető, nagy gyakorlatot és ügyes technikát igényel. A poliuretán felszínű implantátumok közvetlenül a műtét után (első hónapokban) kicsit keményebbek, a műtétet követő 4-6 hónapban fokozatosan felpuhulnak, képesek együtt mozogni a saját mell állományával, így hosszú távon sokkal természetesebbnek tűnnek.

A poliuretán hab tapasztalat szerint egy évtized alatt valóban degradálódik, ami azt jelenti, hogy az implantátumot körülvevő tokba integrálódik. Ez egy normális és lassú folyamat, mely összeségében a legoptimálisabb tok kialakulásához vezet, a legminimalizáltabb tokzsugor képződéssel. A korábban felvetett degradációs terméket 35 éve vizsgálják és sem állatkísérletesen, sem humán beteganyagon nem okoz semmilyen betegséget, pláne nem daganatot és nincs toxikus hatása. Ennek igazolására számos tanulmány született. Aki az ellenkezőjét állítja pl. fórumon, az nem tudományos alapon ad tanácsot és “megbízója” lehetségesen olyan valaki, aki vélhetően ellenérdekelt a polyurethan implantátumok alkalmazásában, mert pl. nem tudja azt alkalmazni. Idestova a világon több mint egymillió elégedett nő és 40 év tapasztalata, valamint komoly szakmai cikkek védik a PU borítású implantátumok “becsületét”.

Hivatkozás: https://www.researchgate.net/publication/22799857_Tissue_reaction_to_breast_implants_coated_with_polyurethane

Hester TR, Jr, Ford NF, Gale PJ, et al. Measurement of 2,4-toluenediamine in urine and serum samples from women with Meme or Replicon breast implants. Plast Reconstr Surg. 1997;100:1291–1298. [PubMed]

Vazquez G. A ten-year experience using polyurethane-covered breast implants. Aesthetic Plast Surg. 1999;23:189–196. [PubMed]

Polyurethane-coated silicone gel breast implants used for 18 years.

Vázquez G1, Pellón A.  Aesthetic Plast Surg. 2007 Jul-Aug;31(4):330-6.

The Diagon/Gel Implant: A Preliminary Report of 894 Cases

Constantin Stan, MD and Thomas Biggs, MD, Plast Reconstr Surg Glob Open. 2017 Jul; 5(7):

 

Üdvözlettel:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.