Poliuretán mellimplantátum

2017-04-29

Kedves Doktor Úr! Középtávú céljaim között szerepel a mellnagyobbítás mint egy nagyon régen áhított vágy. Ennek következményeként informálodtam egy kissé a témában :) és maradt néhány dilemmám melyben eddig nem találtam választ. Amennyiben a Silimed termékét a poliuretán habosat választanám...mi történik 10 év mulva ha már a gyártó garanciát nem vállal termékére? Gyakran olvasható hogy élettartam garanciát vállalnak de ha jobban belemélyedünk a témába kiderül hogy 10 évről van szó nem pedig élettartamról. Hogyan reagál a poliuretán hab az emberi szervezetben? Mikor kezd el lebomlani és miként távozik onnét ? A silimed anatomiai poliuretán habos termékek valóban keményebbek az átlagnál? Ugy olvastam a régi poliuretán technologiát továbbfejlesztették és igy keletkezett a manapság használt formája? Hány év használat/gyakorlat van emögött a termékcsoport mögött? Lehet-e határozottan állítani hogy a lebomló habréteg nem okoz hosszú távon egészségkárosodást? Vagy pedig nem használják 10 évnél régebben a plasztikai sebészetben ezért nincs még elegendő gyakorlat mögötte? Tudom hogy az egyik legjobb termékről van szó ami ebben a kategoriában elérhető viszont szivesen venném ha a kiválló termék jellemzők mellett tájékoztatna a hátrányairól is. Igy tudnám a témát komplexen átlátni majd a legjobb döntést meghozni a vállalt műtéttel kapcsolatban. Segítségét és tájékoztatását előre is köszönöm. Szép napot kivánok. Üdvözlettel: Mara


dr. Pataki Gergely

Kedves Mara!

Köszönjük a kérdéseket, örülünk, hogy körültekintően érdeklődik. A poliuretán felszínű implantátumok több, mint 40 éve léteznek, hosszú távon a tokzsugorodás kockzatának csökkentésére kiválóan alkalmasak, illetve ezzel a felszínnel az implantátumok elfordulása és elmozdulása is elkerülhető.

Jelenleg két gyártó foglalkozik ezen felszínű implantátumok gyártásával egyik a brazil Silimed, másik a német Polytech. Utolsó információnk szerint a Silimed termékekről lekerültek a CE jelzések, ami nélkül az európai forgalmazás kizárt. (Véleményünk szerint fennmaradt “rakárkészletet” sem szabad beültetni a CE jelzés visszavonása óta) A Polytech poliuretán felszínű implantátumaira a gyártó életfogytig tartó falszakadási garanciát vállal, ezen felül 10 éves cseregaranciát biztosít tokosodásra, elfordulásra és elmozdulásra is. Ettől függetlenül (erre pl. dr. Jack Fisher adott nekem az USÁ-ból adatokat) gyakran 20-30 évig is hordanak hölgyek ilyen implantátumokat. Ha előbb ki kell venni, az sem általában az implantátum hibájára, hanem a szervezet hormonális változásaira (szülés, szoptatás következtében lazuló szövetek), vagy hízásból-fogyásból származó szöveti átrendeződésre vezethető vissza.

A Polytech cég polyurethan implantátumait mindenképpen javasolhatom, személyes meggyőződésem, hogy megoldhatatlannak vélt problémákat lehet ezzel a fajta implantátummal megoldani szekunder (másodlagos) mellnagyobbításoknál, de elsődleges (első implantátumként) mellnagyobbításnál is adott esetben előnyösebb lehet más típusúakhoz képest: azaz számos előnye, de kevés hátránya van.

A kapszuláris kontraktúra (tokzsugorodás) bizonyítottan csökkenthető polyurethan implantátumnál.

Előnyök
1. alacsony kapszuláris kontraktúra (1% körüli)
2. alacsony egyéb szövődményráták (szeroma, stb.)
3. nem mozdul el (még aktív mozgás hatására sem)
4. amennyiben jól van behelyezve és nem túl vékonyak a páciens szövetei, ritkán alakul ki rippling (hullámosodás)
5. nagyobb formatartósság mint más implantátumoknál
6. A mell megereszkedésének prevenciója tapasztalataim szerint

Hátrány: nehezen beültethető és kicsit keményebb az első hónapokban.

A poliuretán hab az évek múlásával valóban degradálódik, ami azt jelenti, hogy az implantátumot körülvevő tokba integrálódik. A korábban felvetett degradációs terméket 35 éve vizsgálják és sem állatkísérletesen, sem humán beteganyagon nem okoz semmilyen betegséget, pláne nem daganatot.

A poliuretán felszínű implantátumok közvetlenül a műtét után keményebbek, a műtétet követő 4-6 hónapban fokozatosan felpuhulnak, képesek együtt mozogni a saját mell állományával, így hosszú távon sokkal természetesebbnek tűnnek.

Hivatkozás: https://www.theguardian.com/society/2015/sep/24/sale-of-silicone-implant…

Üdvözlettel:

 

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.