Polyurethan (PU) mellimplantátum

2016-11-25

Tisztelt Doktor Ur! Konzultacionkkal, illetve a lenti email-lel kapcsolatban felmerult bennem nehany kerdes. 1. Tudom, hogy Dr Ur az en esetemben azert is ajanlotta a Polytech Polyurethan implantatumot, mert a tokzsugorodasi es elmozdulasi rataja a legkisebb de a lentebb olvasott informacioktol kisse elbizonytalanodtam ezzel a fajta implantatummal kapcsolatban. Ket orvosi szakvelemenyt bemasoltam a teljesseg igenye nelkul: "As for PU-covered implants, they are not available in Canada/US, as polyurethane breaks down into a toluene derivative which causes sarcomas in rats. The polyurethane coating in the implants you are mentioning separate from the implant over time and become incorporated in the capsule that forms around your implant." "Polyurethane was a wonderful improvement with implants that stayed soft and natural, until of course the silicone rubber cover leaked, and than capsules begin to form and the implant is in need of replacement. There are two hurdles to overcome before we may again see this implant in the US. The first thing we learned was that shear or stress on the cover can cause the polyurethane to separate from the surface, not what is intended. The second issue is that as we removed and replaced the implants we found the polyurethane disappears over time. Where it goes and what effects it might cause will take many years of study to answer." Illetve ha barmilyen oknal fogva cserelni kell az orvosok szerint joval nehezebb eltavolitani a fedoreteg miatt. Raadasul nagyon dragak is ahhoz, hogy az emberben ilyen ketsegek meruljenek fel. Doktor Urnak ezekrol mi a velemenye? Tudom, hogy On dolgozik Allergan es Mentor implantatumokkal is amik FDA altal jovahagyottak, esetleg azokkal is hasonlo, szep eredmenyeket lehetne nalam elerni?. 2. Dr. Ur ugy gondolja, hogy erdemes lenne pszichologussal beszelnem a mutet elott? INagyon Koszonom elore is a valaszokat. Tisztelettel Renata


dr. Pataki Gergely

Kedves Renáta!

Köszönjük, hogy nálunk járt konzultáción!

Köszönjük szépen észrevételeit az implantátum bevonatával kapcsolatban is. Fontos kérdéseket vetett fel.

Ma már a polyurethan bevonatú (PU) implantátumok nagyfokú biztonságossággal rendelkeznek, káros hatásunk nincsen.  A német cég dieburgi gyárában gyártott implantátumok az Európai Unió legszigorúbb minőségbiztosítási előírásainak is megfelelnek. 2016-ra kiforrott a gyártási technológia és a korábbi problémák (melyeket néhány régi internetes bejegyzés vagy vélemény tartalmaz) elhárultak, illetve bebizonyosodott a részletes vizsgálatok és nagy páciensszám alapján történt utánkövetéses vizsgálatok során, hogy a felvetett probléma gyanúk (melyeket alábbi minden bizonnyal évekkel ezelőtti véleményben leírnak) alaptalanok.

Korábban feltételezett, vélt hátrányok: szignifikáns toluene felszabadulás, vagy a héj leválása nem igazolódtak, sőt bebizonyosodott, hogy nincs ilyen. Ha lenne, nem engedélyeznék és nem használánk annyi vezető plasztikai sebészeten Nyugat-Európában.

A poliuretán bevonatú implantátumoknak számos előnyük van a sima felszínű és adott esetben a mikro- és közepesen textutált implantátumokhoz képest.

Ezek közé tartoznak: szignifikánsan alacsonyabb tokzsugorodási arány a hosszú idő után történt utánkövetésekben, jobb szöveti összetartó erő, jobb stabilizáló hatás (főként enyhén megereszkedett esetekben), tartósabb műtéti eredmény, kevesebb késői szövődmény (ripling, wrinkling, diszpozíció, kettős kontúr: lásd értelmezését a szószedetben)

A műtét utáni első 5 éves időszak alatt a PU héj lassan átépül, de tapasztalataink szerint, mivel az implantátum a kitapadó burok miatt nem, vagy minimálisan mozog a helyén, pont akkora és olyan alakú tok alakul ki, melyben az imlantátum tökéletesen körülvett, azaz nem mozog, nem fordul el stb. A kialakuló tok sokkal rugalmasabb, mint más implantátumok körül kialakuló tok.

Ezen implantátumoknak annyi hátránya van, hogy sokkal magasabb fokú precizitást és technikai tudást igényel beültetésük, mint az egyéb felületű implantátumoknál és nem minden esetben alkalmazhatóak. Korai eltávolításuk speciális gyakorlatot igényel, de ezzel együtt nem jelentősen nehezebb, mint bármely más implantátumé. Korai eltávolítás ritkán fordul elő, ezeket az implantátumokat legalább 15-20 évre szeretnénk beültetni!

Az Ön esetében a várható mellizom igénybevétel mellett (speciális sportot űz) a javasolt izom-bőnye alatti technikával párosítva, ma messze ez a legideálisabb megoldás véleményem szerint.

Bátran merjük ajánlani ezt az implantátumfajtát komplikáltabb esetekben, pl. implantátumcserék esetén,  sok éves tapasztalattal rendelkezünk ezen implantátumok terén.

Az Önnél is javasolt speciális dual-gel típusú, polyurethan bevonatú implantátumokból mi ültettük be az elsőt. Ezen implantátumok szerkezete ( két különböző kohezivitású és sűrűségű gél) imitálja legjobban a normál női mellet.

Itt talál részletesebb magyarázatot a polyurethan bevonatról.

Itt talál részletesebb leírást a Polytech cég speciális dual-gel típusú implantátumáról.

Érdekes amerikai véleményeket lehet olvasni a polyurethanról,  ott sokáig nem lehetett kapni a kollégák legnagyobb bosszúságára). Személyes élményem amerikai kongresszusokról, hogy a kollégák mind „irigyek” voltak, hogy mi Európában használhatunk ilyen bevonattal implantátumot.

Javaslom, hogy jöjjön el még egy konzultációra, ahol személyesen oszthatom meg sokéves tapasztalataimat (pl. előtte-utána képek segítségével) ezzel a különleges implantátummal kapcsolatban.

Amennyiben nem tudom meggyőzni, hogy a legjobb választás az Ön esetében a PU bevonatú implantátum, úgy természetesen más minőségi implantátumot is be tudunk ültetni (amerikai márkák, mint ez esetben második legjobb megoldások), ez esetben azonban a speciális technikán (izombőnye alá történő beültetés) módosítanunk kell és a mellizom (az implantátum) igénybevehetősége nem lesz olyan kiterjedt, valamint melle formájának tartóssága meggyőződésem szerint nem lesz olyan hosszú távú, mint az első választandó esetben.

A műtéti előkészítés részeként javasolnám egy alkalommal pszichológusi felkészítését is.

Minden jót!

Üdvözlettel,

 

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.