fbpx

Ritkuló haj

2013-12-08

Tisztelt Doktor úr! 18 éves vagyok és úgy látom, mintha enyhén ritkulna a hajam, annak ellenére, hogy régen eléggé dús hajam (talán még van) van (szőrzetem is elég sűrűnek mondható az egyéb testrészeimen) és édesanyámnak is elég dús a haja. Mit lehetne tenni, hogy ezt megállítsam? (Nem rossz minőségű hajsampont használok, vizesen nem hagyom, hogy hideg érje) Köszönettel, P.E.


dr. Pataki Gergely

Kedves P.E. !

Fontos lenne tudni, hogy Ön nő -e vagy férfi, mivel különböző okai lehetnek a hajhullásnak és a következményt különböző módon kell kezelni.

Napi 100-120 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Napi 120 szál feletti hajveszteség esetén már valamilyen kezelendő probléma áll a háttérben.

A hajhullás lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás könnyen kezelhető, ha felismerjük az okokat. A normális mértéket meghaladó hajhullás azt jelzi, hogy valamilyen rendellenes folyamat zajlik a szervezetben. A hajhullás oka lehet a hormonális egyensúly hiánya, betegség, külső behatás – például gyógyszerek, mérgezés.
A hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, leggyakoribb oka genetikai eredetű, azaz örökölt hajlam a férfi vagy a női típusú hajhullásra. Az ehhez társuló életmódbeli, táplálkozási tényezők együttes hatása sem elhanyagolható, de a hajhullás lehet komplex, több betegség jelenlétének együttes hatása is. A hajhullás egy rövid idő alatt lezajló esemény vagy betegség tünete is lehet, ami után a haj visszanő. Ilyen a stressz, a terhesség vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása.

A különböző hormonok, gyógyszerek és betegségek önmagukban is képesek megváltoztatni a haj növekedését, állapotát és hajhullást okozni. Az okok kiderítését és kezelését követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre. A hajhullás oka lehet egészen egyszerű, mint mondjuk egy gyulladásos góc, vagy allergén – gyógyszeralapanyag.
A férfias jellegű hajhullás:
Az androgén jellegű, azaz nemi hormon alapú hajhullás – hétköznapi nyelven a férfias kopaszodás – felelős a férfiakat érintő hajhullások többségéért
A nőies jellegű hajhullás:
A nők többsége nem kopaszodik, hanem az egész fejen jelentkező, úgynevezett diffúz hajhullástól szenvednek.

Mellékelten egy igen tartalmas cikk a hajhullás okairól és kezelhetőségéről.

http://www.origo.hu/egeszseg/20130718-apro-trukkok-a-gyonyoru-hajert.html

Amennyiben férfias típusú hajhullással küszködik, szívesen látjuk egy konzultáción.
A hajbeültetés (hajátültetés) legmodernebb módszere a “hajhagyma egységenként történő” átültetés. Ez az ún. FUE technika, mely tulajdonképpen mikrosebészeti módszerekkel történik.
Nagyon gyakran 90%-os megmaradási ráta tapasztalható, a végleges eredményre azonban fél-egy évet kell várni.

Tisztelettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.