fbpx

Rosszindulatú anyajegy (naevus) hegesedése gyermekkorban

2016-02-14

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam homlokán 5 mm-es veleszületett jóindulatú daganat, naevus sebaceus van, ami malignus daganattá alakulhat, illetve növekedés, verrucosussá válás miatt esztétikailag zavaró lesz. Az lenne a kérdésem, hogy melyik az az életkor, amikor műtéti eltávolítást követően a legszebb esztétikai eredmény érhető el? Illetve melyik az az életkor, amikor jóindulatú daganat eltávolítása miatt elaltatják a gyerekeket? Köszönettel! Edina


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

A naevus sebaceus leggyakrabban a hajas fejbőrön a faggyúmirigyekből kialakuló, dudoros felszínű, sárgásvörös színű, mérsékelten tömött tapintatú csomócskákból áll. Közöttük faggyútermelő mirigyek is megfigyelhetők.

Mintegy harmadukból basalioma (alapsejtes bőrrák, mely csak helyi áttétet adhat) fejlődhet ki, de ez nem azonnal történik, hanem hosszú multifaktoriális folyamat, és ritka fiatal felnőttkorban.

Praxisunkban szinte az összes testfelületen előforduló naevus sebaceussal találkoztunk már. Leggyakoribb a daganatos elfajulás 40 éves kor felett, de biztos statisztika nincsen.

A rizikó csökkentésére pubertás kor előtt plasztikai sebészi eltávolítás indokolt.

Az onkológiai (daganatmegelőzési) aspektusok mellett mi még nagyobb progresszivitást javaslunk az Önök által is említett esztétikai és egyéb okok figyelembevételével.

Néhány szempont:

– Minél kisebb a gyermek, általában annál kevésbé emlékszik majd a műtéttel járó traumára és az altatásra.

– 10 év alatt kisebb a valószínűsége a keloidnak.

– Pubertás kor körül és a gyermekkor bizonyos (hormonemelkedéssel összefüggő periódusaiban) gyakoribb a túlburjánzott (de nem kóros) heg és elhúzódóbb a hegesedés, mint felnőttkorban, de ezek az elhúzódó heggyógyulások jól kezelhetőek kompresszoterápiával (nyomásgyakorlás a hegre) és szilikontapasszal.

– A születés után lassan egyre csökken a bőr és az abban lévő sejtek, szövetek (ön)regenerációs képessége. Hosszú távon a gyermekkorban ejtett metszéseknek van szebb eredménye ha feszülésmentes területen helyezkednek el, ugyanakkor ha nem ilyen az elhelyezkedésük, egy vaskosabb heg később korrekciót tehet szükségessé, mert itt a heg nem nő ugyanolyan ütemben, mint a gyermek

– A közösségbe való beilleszkedés előtt célszerű gyermekeken helyreállító / daganateltávolító / fülplasztikai műtétet elvégezni, mert később csúfolhatják, és ez erősen visszahathat a személyiségfejlődésére.

– Az eltávolítás helyes időpontja függ az elváltozás elhelyezkedésétől, a gyermek növekedésének ütemétől és bőrtípusától is.

– A korai gyermekkorban végzett műtétek sajnos jobban megviselhetik a szülőket, de a gyermek és a szülők pszichologiai felkészítésével ez kiküszöbölhető.

A naevus sebaceus eltávolítását a fentiek és pszichoszociális okok miatt a korai gyermekkorban, legkésőbb 5-6 éves korban javasoljuk.

Altatás nélküli bőrdaganat eltávolító műtét gyermek arcán legkorábban 12 éves kor felett (kivételes esetben 9-10 éves for felett) történhet legkorábban.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.