Serratus anterior – folytatás

2011-02-15

Elöszőr is köszönöm gyors válaszát,2 sportorvosnál jártunk eddig eredménytelenül,az utolsó leletére diagnozésiként:S4340 Rupt.M.serratus l.d van irva.Ultrahang van,MR vizsgálatot nem kért egyik orvos sem.Viszont uh eredménye:A fűrészizom a tapadáról leszakadt és cranial felé elcsúszott.Az izomhas enyhén atrophias.Az intercostalis izmok szerkezete megtartott.A subcutisban kórjelző nem látszik.Igazából emelésnél zavarja férjemet.Köszönöm válaszát!


PMA

Kedves Asszonyom!
Javaslom, hogy ennyi idővel a sérülés után elsősorban konzervatívan kezeltesse férje sérülését: gyógytorna, gyulladáscsökkentő, ion-indukciós mágnestherápia, lökéshullámtherápia, TENS stb. Gondolom a sportorvosok ezekről a lehetőségekről részletesen tájékoztatták.
Egy műtétnek, ennyi idővel a sérülést követően számos komoly kockázata is lehet. Az indikációt az UH függvényében nem látom, MR szükséges lenne. Az izom tapadását visszavarrni a lapockára – egy részben sorvadt egy ilyen típusú izomnál kifejezetten nehéz. A háti feltárás hegesedése (elvileg endoszkópos eljárás is létezik) a későbbiekben sok gondot okozhat.

Ha a férje sportoló én az MR-től nem tekintenék el. A leírtak alapján a műtétet nem javaslom, de a leletek alapján újraértékelés szükséges lehet.

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.