fbpx

Súlyos mellaszimmetria serdülőkorban

2017-08-17

Jó napot kívánok doktor úr! Azzal fordulok önhöz, hogy az egyik mellem kétszer nagyobb, mint a másik és ez engem nagyon zavar. Tisztában vagyok azzal, hogy több nőnek is va ilyen poroblémája, de én ezt eddig tűrtem amennyire csak tudtam és most már nem birom ki, hogy ne törjön el a mécses mikor rá gondolok. 14 éves vagyok és most készülök középiskolába. Az első hétvégén megyünk strandra az új osztálytársaimmal és félek, hogy észre fogják venni a hatalmas különbséget. Az lenne a kérdésem, hogy olvastam valahol, hogy az orvos ajánlotta egy korombelinek a fogamzásgátló tablettát mert neki is különböző méretű mellei voltak, hogy ez maga szerint jót tenne nekem? Továbbá affelől érdeklődöm, hogy nem lehetne a plasztikai műtétet minnél előbb megcsinálni mondjuk 16 vagy 17 éves koromba, mert nekem az orvosom és a védőnőm is azt mondták, hogy csak 18 éves koromba csinálják meg ingyen? Maga szerint ez igaz és mit javasol nekem? Válaszát előre is köszönöm! További szép napot! Mira


dr. Pataki Gergely

Kedves Mira!

Bár a mellek fejlődése a tinédzserkor lezárultával fejeződik be – hogy aztán az egyes életszakaszoknak megfelelően valamelyest tovább változzon –, szinte biztos, hogy az általad említett jelentős aszimmetria hormonális úton nem állhat helyre. A plasztikai sebészet nemzetközi gyakorlata azt mutatja, hogy súlyos fejlődési rendellenesség korrekciójával nem feltétlenül szükséges megvárni a 18 éves kort: a műtét indokolt esetben 16-17 éveseken is elvégezhető. A különbség annyi, hogy ilyenkor gyermekplasztikai sebészetben is jártas orvoshoz kell fordulni.

Ami a szimmetrizációs lehetőségeket illeti, a következő beavatkozások jöhetnek szóba:

A műtétek nevére kattintva bővebben is tájékozódhatsz róluk.

Noha 14 évesen még biztosan nem vállalkozhatsz az operációra, a lelki felkészülés már elkezdődhet egy plasztikai sebészeti konzultációval, ahol felmérhetjük, hogy pontosan melyik megoldás lenne a legjobb a számodra. Mindenképpen jó lenne, ha erre az édesanyád is elkísérne, és ő is feltenné a kérdéseit, hogy minél teljesebb, felkészültebb támogatást tudjon neked nyújtani a folyamatban.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.