fbpx

Szem alatti karika: hialuronsav, sajátzsír?

2016-06-21

Kedves Doktor úr ! Amerikai orvosok által újabban a szem alatti sötét karikák eltüntetésére alkalmazott széndioxid injekciót veszélyes-e és hatékony eljárásnak tartja-e ? Mi a hatása, hogyan hat ? A szem alatti sötét karikákra, a szem alatti táskákra mely eljárások a leghatásosabbak tapasztalatai szerint ? Ajánlja-e a saját zsírt ? köszönettel, Anita


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem !

A külföldi bőrgyógyászok által újabban a szem alatti sötét karikák eltüntetésére alkalmazott széndioxid injekciót veszélyes és nem kellően hatékony eljárásnak tartjuk. A vérkeringés fokozásán alapuló  hatása csekély, ám a probléma kialakulásának oka nem ez, hanem az adott területen a kötőszövet zsugorodása, meglazulása és bőrfelesleg képződése.

A szem alatti sötét karikákra, a könnyárok területére (a szem alatti táskákra) kifejezetten egyes hialuronsav termékek a leghatásosabbak  tapasztalataink szerint. Szinte azonnal látszik az eredmény, a gyógyulási idő általában néhány nap. Beavatkozás után egy kontrollra, arcmasszázsra kell visszajönni.  Klinikánkon nagyon sok ilyen beavatkozást végzünk. Ugyan a probléma megoldása az egyszerű és gyors hialuronsavas feltöltés, de ezt minden esetben jobb, ha plasztikai sebész és nem más szakma képviselője végzi.

A szem alatti területen lehet a töltőanyag a sajátzsír is, a zsír térfogatot pótol és regenerálja, fiatalítja a szöveteket a benne lévő kötőszöveti őssejtek és növekedési faktorokon keresztül. Az eljárás bonyolult és nem veszélytelen.

Ezt az eljárást is gyakran végezzük nyakról, has-és deréktájról leszívott mikrostrukturális saját zsírszövettel, melyet speciálisan tisztítunk és visszatöltésre alkalmassá tesszünk, kis tűszúrásnyi pontokon keresztül az arc egyes területeibe (pl. szem alatti területre, arcközépbe) juttatunk, melyben az átültetett zsírszövet így megtapad. Az eljárás nagyon nagy precizitást, „szobrász vénát” igényel. A sajátzsír-visszatöltésre való alkalmasság csakis személyes konzultáció alkalmával derülhet ki. Olyan donor területről érdemes arcba visszaültetni, ahonnan  az átültetett zsír várhatóan fogyásnál nemigen változtatja méretét. Ez a terület egyénenként változhat.  Gyakori testsúlyváltozás esetén például nem érdemes lipofillinget alkalmazni, hiszen a zsírsejtek méretváltozása a vékony bőr alatt mindig látszana – ekkor kizárólag hialuronsavas feltöltés ajánlott, amely legalább 1,5 , de sokszor 2 évig tartós hatást eredményez.

Ha a szem alatti területeken a karikák és a beesettség mellett bőrfelesleg is található, ennek kimetszését egy szemhéjplasztika során lehet eltávolítani.

Fontos, hogy a szem körüli régió speciális orvosi tudást igényel, olyan orvost, aki a plasztikai sebészet és a szemészet határterületét műveli. Ez semmi esetre sem bőrgyógyászati kompetencia, pedig hazánkban a szem alatti árok feltöltését sajnos gyakran ennek a szakmának a képviselői végzik. A plasztikai sebészek többsége rendelkezik kellő tapasztalattal a szem alatti terület rutin beavatkozásainak elvégzésére. A szem alatti töltés ilyen.

Üdvözlettel:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.