Szemhéjplasztika, veleszületett szemhéjcsüngés

2015-10-15

Kedves Doktor Úr! 56 éves nő vagyok. Congenitális bal oldali szemhéjcsüngésemet 1982-ben műtötték, kialakult egy kis redő és kb. 1 mm-el nőtt meg a szemrés. (Lásd fotó a jelen állapotról) Szépészeti szempontból nem hozott ez változást. Kérdésem, hogy lehet e a műtött szemhéjat plasztikázni? Az alsó szemhéjakat is szeretném korrigáltatni, viszont a jobb felső szemhéjat érintetlenül hagynám, mert az lenne a cél, hogy egyformának hassanak a felső szemhéjak. De nyilván az Ön szaktudásában bízva, szófogadó leszek és az fog történni, amit javasol. Várom válaszát! Üdv: Valéria


dr. Pataki Gergely

Kedves Valéria! 

A bal szemhéj ptosis ellenes műtéti eredménye a fénykép alapján, plasztikai sebészeti és szemészeti szempontból nézve kiváló eredményt adott, hiszen a felső szemhéj széle a szaruhártyára pont az ideális mértékben, azaz kb 2,5 mm-re ereszkedik rá. A jobb felső szemhéj ehhez képest kb. fél mm-rel van csupán feljebb.

A látványos aszimmetria oka inkább azzal magyarázható, hogy a műtéttel sajnos nem sikerült kialakítani a szemhéjredőt, továbbá, hogy a bal szemöldök jelentősen magasabban áll, mint a jobb. Lehetségesnek tartom, hogy ha a homlokizom engedne, akkor még a redő is kialakulna. Ugyanakkor, ha olyan ptosis ellenes műtéten esett át, amikor a homlokizomhoz egyeztették pl. szilikonszalaggal, vagy izombőnyével (fascia lataval) az alulfejlett szemhéjemelő izmot (veleszületett ptosisnál így szoktak eljárni), akkor nyilvánvalóan az ez oldali homlokizom emeli a szemhéjat, ezért a szemöldök magasságbeli különbsége elkerülhetetlen.

Ha a szemöldököt lejjebb akarnám helyezni botox injekcióval, akkor a szemhéj rögtön újra csüngeni kezdene. További ptosis ellenes műtét viszont szemhéjzárási képtelenséggel fenyegetne. A szimmetria elérésére viszont a jobb felső szemhéjhoz hozzá lehetne érni: a képből ítélve van benne némi bőrfelesleg, melynek eltávolításával jobban hasonlítana a bal oldalira. Viszont azt is tudni kell, hogy a jobb szemöldök a műtét után kissé lejjebb kerülhet, mivel “könnyebbé” válik a szemhéj nyitva tartása. Ezt talán egy a jobb szemöldök külső harmada alá adott botox injekcióval lehetne ellensúlyozni. Egyébként kísérleti jelleggel meg lehet próbálni egy kis adag bal oldali homlokba adott botoxszal a bal szemöldök lejjebb hozását, maximum, mint fent említettem, 3 hónapig lejjebb fog jönni a szemhéj. De ez reverzibilis.

Az alsó szemhéjhoz mindkét oldalon hozzá lehet nyúlni, mégpedig a bőr alá menve meg lehetne feszesíteni kifelé-és kissé felfelé a körkörös szemizmot, hogy a püffedtség enyhüljön. Bőrt nem kéne kivágni. Esetleg a könnyárokba adott hialuronsavval azt az árkot fel lehetne tölteni.

Ez a gondolatfuttatás egy kép alapján történt, a lehetséges, valóban szóba jövő műtéti és nem műtéti megoldásokhoz tudni kéne milyen típusú ptosis ellenes műtéten esett át, hogyan néz ki a baloldal csukva, nyitva, erősen felhúzva,  látni, milyen a többi arcizmának dinamikája, ráncai, bőrének vastagsága, minősége, nem látszik a képen a homlok egyáltalán stb.

Egy szemészeti rálátással bíró plasztikai sebész egy személyes konzultáció alkalmával tudna többet mondani.

Köszönjük érdeklődését, üdvözlettel

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.