Szilikon implantátum minőség

2016-03-13

Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni, mit jelent orvosi alkalmazásban használt szilikon esetén, hogy nem implantátum minőség, tilos alkalmazni élő szervezetekben való tartós beültetésre? Az ilyen anyag hosszabb távon okoz valamilyen egészségkárosodást a szervezeten belül? Implantátumoknál milyen minőséget használnak ? Mennyire veszélyes a szilikon? Válaszát előre is köszönöm, Angéla


dr. Pataki Gergely

Kedves Angéla!

A orvosi szilikon hypoallergén, emberi és állati szövetekre ártalmatlan, úgynevezett biokompatibilis anyag. A szilikon a Földön három leggyakrabban előforduló elem (hidrogén, szén, szilícium) ötvözetéből készül az orvosi szilikon.

A speciális eljátással készülő orvosi szilikon testbarát anyag: az emberi test nem löki ki magából. A szilikon termékek egészségre gyakorolt hatását széleskörűen tesztelték laboratóriumi és klinikai körülmények között.

Az orvosi szilikont (medical grade silicone) csak Kaliforniában gyártják, folyékony és szilárd formában létezik. A szilárd verzió lágy, flexibilis, könnyű sterilizálni. A szilárd orvosi szilikont több, mint 50 éve használnak széleskörűen az egészségügyben pl. szívbillentyűnél, térdimplantátumoknál, mellimplantátumoknál, cumiknál.

Az orvosi alkalmazásban használt szilikonnal szemben a nem orvosi szilikon ipari, tehát nem implantátum minőség, tilos alkalmazni élő szervezetekben való tartós beültetésre. Általában az iparban használják tömítőanyagként, vagy vízvédelemre: pl. ablaktömítés.

Minden nem orvosi minőségű és tisztaságú (kevert) szilikon ipari minőségnek számít, az ilyen anyag rövid és hosszabb távon is egészségkárosodást, leggyakrabban gyulladást és a nyirokkeringés megterhelését okozza a szervezeten belül.

Nem orvosi szilikon volt a Magyarországon is forgalmazott (5000 nőbe került) PIP-mellimplantátumokban.

Közvetlen összefüggést nem állapítottak meg daganatos megbetegedések és az ilyen mellimplantátum viselése között, de azt igen, hogy a nem engedélyezett gél, amely tizedannyiba kerül, mint az egészségügyi előírásoknak megfelelő anyag, megnöveli az implantátum borításában a szakadás kockázatát, ennek következtében a környező szövetek gyulladását és a szilikon szivárgását.

A PIP-betéteket ezért 2010 elején visszahívták a piacról. Addigra 4100 szakadást és 2700 esetben gyulladásos reakciókat állapítottak meg. Azóta még sokkal többet.

A biztonságos egészségügyi ellátásnak és a beavatkozáshoz használt magas minőségű termékeknek természetesen megvan az áruk, ezért is fontos, hogy a páciensek mellnagyobbítás előtt alaposan járjanak utána, pontosan mi mennyibe kerül, tájékozódjanak a lehetőségekről, a garanciális feltételekről, és mindenki maga döntsön orvosa helyes tanácsainak meghallgatása után.

Ezen a területen az olcsóság nem feltétlenül jelent minőséget. Pácienseinket mindig tájékoztatjuk a beültetett anyagok minőségének fontosságáról.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.