Szilikon vagy fiziológiás sóoldatos implantátum, esetleg sajátzsír-átültetéses mellnagyobbítás?

2016-01-10

Kedves Doktor Úr ! Sok furcsaságot lehet hallani a szilikon implantátumokról. Melyiket javasolja a szilikon implnatátumot vagy az élettani sóval töltöttet, vagy a saját zsírral történő mellnagyobbítást ? Ha a szilikont, akkor miért jobb ez az anyag a többinél ? A legszebb legtartósabb melleket szeretném majd adott esetben Önnel megcsináltatni jövőre. Tisztelettel Rita


dr. Pataki Gergely

Kedves Rita !

Sok újítás jött ki az elmúlt 50 évben a mellimplantátumokkal kapcsolatban, mégis a formatartó (kohezív) szilikon géllel töltött mellimplantátum bizonyult legbiztonságosabbnak, hosszútávon legtartósabbank és a legtermészetesebb tapintatúnak.

A sóoldattal töltött implantátumok burka szintén tartalmaz szilikont, az a része érintkezik a szervezettel, de a folyadék évente több százalékot veszíthet térfogatából, mert a tokon keresztül kidiffundál.

A formatartó szilikon géllel töltött implantátumok biokompatibilisek, emberi-állati szövetekre nézve ártalmatlanok, a szervezet mint „barát” anyagot kezeli. Ezekkel az implantátumokkal élethű közeli természetes látványú és tapintású mellek alkothatóak a jól kivitelezett plasztikai sebészeti műtét eredményeképpen.

A szilikon és a sóoldat (vagy pl. cukoroldat) ötvözésére már korábban is volt példa, de nem bizonyult jobbnak a formatartó (kohezív) szilikon géllel töltött mellimplantátumoknál. Jelenleg a texasban gyártott IDEAL implantátum ötvözi legjobban mindkét kategória előnyeit, fiziológiás sót tartalmazó többszörös szilikon burkolatú implantátum, mely majdnem olyan kellemes tapintatú, mint egy kohezív szilikon gélt tartalmazó mimplantátum.

Magyar plasztikai sebészek közül ebből én helyeztem be az elsőt, és győződhettem meg előnyös tulajdonságairól, mely majdnem utóléri a szilikon töltetű mellimplantátumokét.

Úgy vélem, hogy jelenleg csak egy megfelelő méretű és formájú szilikon mellimplantátummal lehet maximalista módon mellnagyobbítást végezni a páciensek többségénél a méretbeli és formabeli kívánságok figyelembevételével.

Aki mindezek ellenére fél a „baráti anyag”-tól a szilikontól, annak opcióként ideális esetben történhet mellnagyobbítása  még mikrostrukturális saját zsírral is, erről bővebben honlapunkon olvashat….

Mellnagyobbítás többféle mellimplantátum beültetésével végezhető, a választék a plasztikai sebészet dinamikus fejlődésével folyamatosan bővül. A legjobb minőségű szilikon mellimplantátumok több, mint 100 minőségellenőrzési ponton mennek keresztül, gyártási folyamatuk az űrtechnológiával vetekszik, vagy meghaladja azt.

A mellnagyobbítás során használt implantátumok is fejlődnek, egyre több fajtájú, formájú és méretű érhető el már itthon is. Jelenleg a kiváló minőségű kohezív szilikon-gél alapú mellimplantátumokat tartjuk a legtermészetesebbnek és legformatartóbbnak hosszú távon. Mintegy 30 millió nőnél használták ez idáig eredményesen.

Mi az implantátummal végzett mellnagyobbításhoz (méretnövelő emlőplasztikához) a szilikon implantátumok új generációját használjuk plasztikai sebészetünkön. Ezek mind formájukban, mind tapintásukban hasonlítanak a természetes mellekhez, és beültetve nem okoznak idegentest-érzést.  A stabil összefüggő (kohezív) gélszerkezet még baleset esetén is meggátolja, hogy a töltőanyag kifolyjon, ezért ezek az implantátumok a sóoldattal feltöltött implantátumokkal összehasonlítva sokkal jobb minőséget képviselnek. Az implantátum felszíne optimálisan kötődik a saját testszövethez, így ritkán okoz a mellnagyobbítás kötőszöveti gyulladást.

A mellnagyobbítás során használt implantátumok a legszigorúbb minőségbiztosítási rendszereknek is megfelelnek (FDA engedély – Amerikai Ellenőrzési Hatóság – a világ egyik legszigorúbb minőségbiztosítási rendszere: ezzel a tanúsítvánnyal igen kevés implantátum rendelekzik.; CE – EU Ellenőrzési Hatóság, illetve hogy a gyártó élettartam garanciát biztosít implantátumaira.)

Klinikánkon az új mellméret kialakításánál minden esetben a hölgyek testalkatát vesszük figyelembe. Leggyakrabban cseppformájú, úgynevezett anatómiai implantátumot használunk, mely a leginkább természetes formát eredményezi. 3 cm es mellzsír vastagság alatt a természetesség eléréséhez mindenképpen az anatómiai implantátum választandó. Ugyanakkor testalkattól és mellalkattól függően, valamint egyéni igényekhez igazodva, ritkábban egy kerek implantátum adhat szebb és a páciens számára tökéletes eredményt.

Az anatómiai implantátummal történő mellműtét nehezebb technikailag, mint a kerek implantátummal történő mellnagyobbítás. Sokszor lehet hallani “butaságokat” az anatómiai implantátumokkal kapcsolatban. Nem igaz az a tévhit, hogy az anatómiai implantátum könnyen elfordulhat. Az implantátumokat leggyakrabban részben izom alá ültetjük be. Mindezekről egy konzultáció keretein belül informálódhat.

 

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.