Szülés után kettévált hasfal

2011-07-29

Udvozlom! 8 hete szultem,s akkora volt a babocam,hogy a hasfalam teljesen kettevalt hosszaban,koldokservem is lett,s nem huzodik vissza a borom. A terhessegem kovetkezteben teljesen megvaltozott az alakom,ami igen jo volt,hisz mint modell dolgoztam. Ilyen esetben,mikor tenyleg komolyabb karokat okozott a terhesseg,mint fizikai,mint lelki teren,az OEP tamogatja-e a mutetet? Annak is orulnek,ha csak egy reszet,mert a mellem is meg szeretnem csinaltatni,de annak csak esztetikai hibaja lett,amit szinten nem tudok elviselni. Mar voltam konzultacion egy Dr-nal,tisztaban vagyok mindennel,csak a tamogatasi dolgokkal nem,ha meg van ilyen. Elore is koszonom a valaszat! Szep napot!


PMA

Kedves Hölgyem!

Először is őszintén gratulálok a 8 hete született kisbabához. A leírtak alapján azt javasolnám, hogy a szoptatás befejezését követően konzultáljon plasztikai sebésszel. Fél évig (ha pl. ennyit szoptat) még egyéntől függően sokat változhat az alakja, ez részben a hormonoktól, részben a bőr rugalmasságának változásától is függ. A hasfali izomzat szétválása is enyhülhet (megszűnni nem fog), a köldöke is változik. A mell esetében is komoly változások történhetnek a következő időszakban. Tervezni érdemes, de nem szabad heteken belül nekivágnia egy műtétnek (még akkor sem, ha nem szoptat). Adjon kis időt szervezetének a regenerálódásra.
A támogatással kapcsolatban röviden: A mell és a has esztétikai műtéteit nem finanszírozza az OEP (a bőrmegnyúlás korrekcióját sem.) A hasfali izomzat középvonali szétválását sem, de valódi sérvet, pl. köldöksérvet igen.
Ezt az utóbbit bővebben is kifejtem:
A hasfali izomzat középső részének elgyengülése (rectus diastasis), a középvonali, kétoldali egyenes hasizmok egymástól való eltávolodását (szétválását)jelenti. Sokszor társul köldöksérvvel . A rectus diastasis fájdalmat nem okoz, de a hasprés, a fokozott hasűri nyomás esetén a hasfal érintett része elődomborodik, ami esztétikai gondot szokott okozni a páciensnek. A műtéti ellátás során egy a kiszélesedett és elvékonyodott kötőszövetes lemezt összevarrjuk/megkettőzzük, így az keskenyebb és erősebb lesz. Következményképpen nem lesz nagy elődomborodás és a terület jobban ellenáll a hasűri nyomásnak. Ha a rectus diastasis óriási mértékű (hasfalrekonstrukció is), vagy jelentős a társult köldöksérv, akkor ezt általános sebészeti vagy plasztikai sebészeti osztályon támogatással elvégzik. Általában a rectus diasthasis műtéti megoldását nem finanszírozza az OEP mivel elsősorban nem funkcionális, hanem esztétikai probléma. Plasztikai sebészként rectus diastasist általában térítés ellenében igénybe vett hasplasztikai műtéteknél látok /ill. szüntetek meg.

Remélem, hogy a lehető legrészletesebb választ kaphatta most az interneten. Felhívom figyelmét, hogy ez sem helyettesítheti a személyes vizsgálatot.

Minden jót kíván !

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.