Hosszanti hasizmaim elcsúsztak egymástól

2011-06-08

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kikérni, mert teljesen elbizonytalanodtam. 30 éves nő vagyok. Mindkét gyermekem császármetszéssel született, kis korkülönbséggel. ( nincs köztük 2 év) Kisfiam jelenleg 10 hónapos, még elég intenzíven szoptatom. Régóta fenálló elég nagy köldöksérvemmel fordultam orvoshoz, de mint kiderült, a hosszanti hasizmaim is nagy mértékben elcsúsztak egymástól ( több mint 4 ujjnyira). És szinte a szegycsonttól egészen lentig. Panaszom egyik problémámmal sincs. Vagyis inkább csak esztétikai, semmint egészségügyi . "Nagy" a hasam (58 kg vagyok), csúnya a köldököm, de ennyi. Két doktor is látott. Az egyikük szerint mihelyst el tudom intézni a gyerekek "dajkálását" (legkorábban augusztusban), csináljuk meg a két műtétet egyszerre. Vagyis össze kell varrni a hasizmokat és a köldöksérvet is meg kell oldani. Addig ne végezzek semmi megerőltetőt, se tornát, s válasszam el fiam is a ciciről, sőt apasszam el a tejet is, nehogy begyulladjanak a melleim a kórházi napok alatt, s attól lázasodjak be. Fogyjak még, amennyi jól esik, mert a hasamon kb.25 dkg-nyi zsírt lát, de azért mégis kisebb az esélye, hogy majd műtét szétrepedjen a varrat... A másikuk szerint viszont 2 ilyen rövid időn belül elvégzett császár után (ráadásul ugye még nincs 1 éve a második) még minimum 1, de inkább 2 év kell a has "végleges" formájához, a dolgok visszarendeződéséhez. Úgyhogy szoptassam csak a fiam, amíg kéri, hordjak hastartó ( sérvtartó) bugyit és szép lassan, óvatosan kezdjem el a hasizmaimat erősíteni. Mert még mehetnek összébb, és így később ha mégis kell a hasizomzáró műtét, mégsem olyan nagy beavatkozásra lenne szükség. A köldöksérvem meg panaszt nem okoz, így annak a műtéti megoldása is halasztható. Szóval most teljesen tanácstalan vagyok. Alávessem-e magam augusztusban ennek a nagy műtétnek, vagy valóban várjunkk 1-2-3 évet vele? Azt már említeni is alig merem, hogy szívünk vágya egy harmadik baba. Nem terveztük még, hogy mikor születne meg, de mindig is hármat szerettünk volna. Ön mit tanácsolna nekem, mitévő legyek? Műtessem magam vagy sem? És mi a véleménye, bevállaható-e ilyen problémával még egy terhesség, s ha igen, mikorra célszerű időzíteni vele? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! zsizsi


PMA

Kedves Hölgyem !

Az egymásnak gyakran teljesen ellentmondónak tűnő információk nemhogy nem segítenek dönteni, de sokszor elhomályosítják a tisztánlátásra vágyó páciensek szemét. A laikus számára olykor megoldhatatlannak tűnik, hogy két-három orvos eltérő véleményéből kiszűrje azt, ami az adott problémára a legsikeresebb gyógymód lehet. Minden sebészt vagy plasztikai sebészt felkeresni, és az álláspontjukról kiértékelést készíteni pedig természetesen lehetetlen feladat lenne.
A véleményem a következő:
Szoptasson addig ameddig Önnek jól esik, ezt gyermekorvosával ill. nőgyógyászával beszéljék meg.
A köldöksérvet – ha az valódi sérv- meg kell műteni, a széthúzódott hasizomzatot (rectus diasthasis) pedig meg lehet műteni. (tehát az egyik abszolút indikált, a másik javasolt, de választható műtét)
Ha a köldöksérv – amint írja – nagy és szülés után keletkezett, akkor néhány hónapon belül érdemes ellátni.
Ha a közeljövőben gyermeket szeretne, az izomszéthúzódás és az esetlegesen azzal egybekötött hasplasztika műtétével várnék, hiszen a gyermeket jelen állapotban könnyebben tudná kihordani, ráadásul az elvégzett műtét végeredménye is átalakul (romlik) az újabb feszülés hatására. A szülés után végeztetném a fenti nagyobb műtétet. A sérvet pedig szülés előtt javasolnám megműttetni.
Felhívom figyelmét, hogy az egyenes hasizmok izomszéthúzódása ma már minimál-invazív technikával, igen kis metszésből is megoldható. Főleg akkor lehet ennek létjogosultsága, ha a nincs, vagy kis bőrfeleslege van és a hasplasztikát (bőrfelesleg kimetszés) kis metszésből vagy egyáltalán nem szükséges elvégezni.

Röviden ennyi a véleményem!

Természetesen állok rendelkezésére a továbbiakban is !

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.