fbpx

Solaris keratosis

2011-07-28

Tisztelt Doktor Úr! Számomra egy nagyon kényes és nehéz kérdésre szeretnék választ kapni, nem tudom magam eldönteni mitévő legyek az alábbi problémám miatt! Az arcom bal oldalán ujjbegynyi solaris keratosis látható, melyet excochleatio módszerével távolítottak el. Leírnám a szövettani lelet tartalmát amit a Patológiai Osztályról kaptam. "Számos sikból készitettünk metszeteket, melyekben mikroszkóp alatt kicsiny felszines, mintegy 5 mm átmérőjű szövetfragmentum látható, amelyben laphám észlelhető. Ennek felszine igen bőséges mennyiségű parakeratoticus hámlemez, állományában atypusos, nagy hyperchom magvú sejtek láthatóak, annak állománya egészében. A részben orientált mintában vaskos hámszalagok láthatóak, melyek helyenként egy-egy kicsiny szarugyöngyöt határolnak. Állománnyal minimális egy-egy fókuszban észlelhető stroma látható intenziv lymphocytás beszűrtséggel. Diagnózis/Vélemény: A szöveti kép megfelelhető morbus Bowennek (carcinoma planocellulare in situ) a felszines mintában. A látott területben invázió nem észlelhető, de áttekinthető stromaalap nélkül az bizonyossággal nem zárható ki. Megjegyzés: A kimetszés az elváltozásban halad, a vizsgálat csökkent informativ tartalmú. SNOMED diagnózisok: 0100 - bőr, nos, 8011/3 - Epithelioma malignum, 1 - Végleges dg." Válaszát várva előre is köszönöm: Zsike


PMA

Kedves Hölgyem !

A fenti szövettani diagnózis sajnos egy “rosszindulatúan” viselkedő bőrdaganatot takar. Ettől azonban ne ijedjen meg, hiszen jó eséllyel meg lehet gyógyítani, illetve el lehet távolítani a daganatot (mely a szövettan szerint még nem történt meg).
Azt javasolnám, hogy bőrgyógyásszal beszélje át a problémát és a megoldási lehetőségeket. Ezt követően valószínűleg plasztikai sebészeti eltávolítás szükséges, melyben egy vizsgálat után szívesen segítek.
Összefoglalva:
A fenti elváltozás a leírás szerint nincs az épben eltávolítva ezért pontos mérlegelés után újabb (javasoltan plasztikai kimetszés) műtét szükséges.
A Bowen kórról tudjuk, hogy nehéz felismerni, gyakran összetévesztik ekzemával, mycosissal, (az Ön esetében Solaris keratosissal) a beteg járja az orvosokat, mígnem a lokalizációból adódóan, a tumor mérete már lehetetlenné teszi az egyszerűbb terápiás megoldásokat.
A Bowen-kór azonban az esetek többségében időben felismerve gyógyítható.

Tisztelettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.