Tokzsugorodás és bevérzés kezelése implantátumcsere nélkül?

2018-07-03

Tisztelt Doktor Úr! Két évvel ezelött emlönagyobbításon estem át, 315 polytech texturális felületü anatómiai implantátum kerültizom alá beültetésre. Az egy éves kontrollon minden rendben volt, viszont néhány hónappal késöbb tokzsugorodás s bevérzés alakult ki,minek következtében januárban dréncsövel eltávolítottak 3dl vért, s februárban a bal mellemen korrekciós mütétet is végrehajtottunk. Az üreg kitisztítása s részleges tokeltávolítás történt a hátsó falról, implantátumcsere nem történt. Amütét után szeróma alakult ki,amely kb. 8hét alatt húzódott le, azóta redök s hullámok mellett az egész implantátum kitapintható. Ennek 5 hónapja, s a bal mellem formára már azonos a jobbal,viszont hason fekvésnél még mindig keményebb, s még melltartó keresztül is kitapintható a hullámosodás, elöre hajolva pedig rettentöen látni is. Aktív sportolást nem végzek, ha befeszül a mellizom, mintha két részre dudorodna az implantátum, nagyon kellemetlen. Az orvosom szerint egy újabb mütét, implantátumcserével sem segítene, a mütét óta úgy érzem, csak az idöt húzzuk. Rettentöen csalódtam ebben az egészben, s tanácstalan vagyok, ezért szükségem lenne egy másodvéleményre. Olvastam a polyuretán implantátumokról is,de jelenleg leginkább arra hajlok, hogy véglegesen eltávolíttatom. Az anyagi vonzata már nem érdekel a dolognak, csak problémák nélkül szeretnék aktív életet élni. Köszönöm a válaszát. Anna


dr. Pataki Gergely

Kedves Anna!

Sajnáljuk, ami a Szlovákiában elvégzett mellplasztikai műtét kapcsán Önnél történt.

Véleményem szerint a vérömleny kezelésénél és a tokeltávolításnál el kellett volna távolítani a bent lévő implantátumot is, majd újat behelyezni – hiszen amit a testből kiveszünk, azt a szakma alapszabályai szerint még letisztítva sem szabad visszatenni, mivel a rajta képződő mikroszkopikus biofilm fokozhatja a tokzsugorodás és a mell deformálódásának veszélyét. A hátsó fali tok eltávolításánál – hacsak nem bűvész a sebész – ki kell venni az implantátumot, különben nem lehet kellő precizitással dolgozni.

Arra buzdítjuk Önt, hogy adjon még egy esélyt a plasztikai sebészetnek: válasszon egy magyar klinikát, ahol megtörténhet az implantátumcsere méret- és formaváltással! Az Ön esetében valószínűleg a poliuretán bevonatú implantátum beültetése lenne ideális, mivel az elősegíti a szövetekhez való „kitapadást”, így különösen előnyös korábbi tokzsugorodás esetén. Sok hasonló esetet sikerült már igen szép eredménnyel megoldani.

Amennyiben az implantátum végleges eltávolítása mellett dönt fiatalon, nem biztos, hogy szép formát lehet elérni a beavatkozással, mivel könnyen előfordulhat, hogy mellfelvarrásra és/vagy térfogatpótlásra lesz szükség saját zsírral.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.