Tünde fül plasztika

2016-04-30

Tisztelt doktor úr ! 1. Vállalnak-e ún. audio fül (tünde fül) műtéteket? Mellékelek néhány képet egy filmből és egy külföldi plasztikai sebészet oldaláról, hogy ilyet szeretnék. 2. Van-e arra technikai megoldás, hogy a már meglévő elálló füleimet még elállóbbra műtsék valamilyen módon? Ha igen, akkor ennek kapcsán milyen lehetőségek vannak? Előre is köszönöm az információkat. Mindenképpen szeretném megcsináltatni a műtétet. Tibor


dr. Pataki Gergely

Kedves Tibor!

Mi nem végzünk ilyen műtétet, bár technikailag lehetséges. Itt a műtét lényege az lenne, hogy egy normális fülből egy szokatlant, egy mesefilmben egy szereplő által viselt hegyes-csúcsos, kiálló, nagyobb fület alkossunk. (Ritkán “Gyűrűk ura” vagy “Star Trek” rajongók kérik)

Sajnos a magam és szakmánk által támasztott etikai normák ettől visszatartanak. Ráadásul viszonylag nagy a szövődmények veszélye. A “tünde fül” (vagy mesefigurák szerveinek, vagy állati formáknak a kialakítása az emberi testem) a figyelem felkeltését szolgálná, ám ehhez nem szükséges egy a normális testet eltorzító, rizikós műtét. Nem biztos, hogy Ön mindig “Gyűrűk ura” rajongó marad (hasonló esetben találkoztam ilyen kéréssel) és igen gyakori, hogy a páciens szeretné visszaállíttatni a beavatkozás előtti állapotot, ami nehézkes. Érdemes inkább a fülre tehető protézist használni, mely bármikor levehető vagy visszatehető. Talán ezzel is elérhető a kellő hatás.

Nekünk nem célunk mindenáron mindenkit megoperálni. Akinek irreális elvárásai vannak az eredménnyel kapcsolatban, nem tudjuk elvállalni. Nem űzhetünk gúnyt az evolúcióból, a szakmából és a homo sapiens-ből, így ugyan technikailag lenne rá lehetőség, mégis elküldjük a pácienst egy másik szakmához. Gyakran pszichológushoz, aki sokat tud segíteni.  Nekünk nem az a feladatunk, hogy új embert alkossunk, hanem az, hogy az emberi testen a technikai fejlődés lehetőségeit alkalmazzuk, elsősorban akkor, ha valamilyen fejlődési rendellenesség, sérülés vagy az öregedés megzavarja az egészséges testi-lelki harmónia kialakulását, fennmaradását.

Fülplasztikai műteteinkről ide kattintva olvashat bővebben.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.