Utóvérzés mellplasztika után

2016-05-01

Tisztelt Doktor úr! Megpróbálom röviden összefoglalni a problémámat, amellyel kapcsolatban a véleményére lennék kiváncsi. 30 éves vagyok, 2 gyerek anyukája, korábban sokat szoptattam és kis melleim voltak mindig. 2015 novemberében plasztikai műtéten estem át, amely során 350-es kerek implantátumokat kaptam. A műtét utáni 3. napon hirtelen megduzzadt a jobb mellem, komolyabb bevérzés jött létre amit azonnali újabb műtét követett. Ezt követően a problémás jobb mellem hege nem gyógyult szépen, nagyon elvékonyodott így januárban újabb műtét (tehát már a 3.-ik) következett. Hozzáteszem nemcsak a heg nem gyógyult szépen, az egész mellem kemény volt és feszes az első műtét óta. Január végén szépen megcsinálta az orvosom a 3. műtétet amivel nagyon elégedett voltam mert tényleg úgy tűnt most már minden rendben, a heg is szépen begyógyult. Teltek múltak a hónapok majd pár nappal ezelőtt észre vettem, hogy a "problémás mellem" kicsit feszesebb és a jobb alsó sarkában (a mellem szélén)egy nagyobb piros folt alakult ki ami nyomásra kicsit érzékeny. Elmentem az orvosomhoz aki megállapította hogy kisebb bevérzés alakult ki valamiféle külső sérüléstől. Tény, hogy a kisgyerekeim játék közben hozzáérnek és az is előfordul, hogy bele tenyerelnek vagy könyökölnek icipicit de 3 hónap után én ezt nem gondoltam problémának és olyan konkrét nagy behatásra sem emlékszem ami nem fér bele szerintem a normál életvitelbe (hiszen a buszon is belém könyökölhetnek, 3 hónap után szerintem ennek nem szabadna ilyen problémát okoznia vagy mégis?). Hangsúlyozom a gyerekek nem ugrálnak rajtam, semmi olyat nem teszek amit ne lehetne szerintem. A problémám az, hogy bár az orvosom végtelen türelemmel kezeli az esetemet mégis én úgy érzem, vagyis nem tudom eldönteni hogy én vagyok-e a hibás? Mindent betartottam, nem sportolok, nem emeltem 2 hónapig kb egyáltalán. De akkor mégis mi lehet az oka hogy ennyire problémás vagyok? Valamiért extra érzékeny lehet az a mellem és könnyen bevérzik? A 3. műtétem közben is észleltem (nem altatásos műtét volt) hogy egyszer nagyon el kezdett vérezni a műtéti terület. Az orvos nem mondott semmit de mintha nem tetszett volna neki a dolog úgy láttam. Jelenleg az a felállás, hogy várunk és jegelem, 1 hét múlva pedig vissza kell mennem. Ön szerint van esély hogy ez magától rendbe jön? Mit tegyek, hogy többször ne ismétlődjön ez meg? Válaszát hálásan köszönöm: Anita


dr. Pataki Gergely

Kedves Anita!

Leveléből kiderül, hogy volt egy viszonylag késői (3. napos) utóvérzése, mely ritkaság a plasztikai sebészetben. Ennek számos oka lehet.

  • Lehet a páciens örökletesen (haemofília) vagy szerzetten (pl. aszpirin hatásra) vérzékeny,
  • lehet műtéttechnikai hiba (nem kielégítő vérzéscsillapítás),
  • lehet anatómai variáció (sok és rendellenes ér),
  • vagy spontán (ismeretlen) okok miatti vérzés is.

Mi leggyakrabban ultrahangos szikét használunk a mellnagyobbításhoz, ez “hidegen” vág és rögtön vérzést is csillapít .

Egy hirtelen bevérzett területbe sajnos legtöbbször “bele kell” operálni a vérzés miatt, de a gyulladásos folyamatok az emberi szervezetben a műtétet (traumát) követő harmadik napján vannak a csúcspontjukon, így ekkor ebből a szempontból veszélyes az operáció: magasabb a fertőzés kockázata, illetve a sebgyógyulás, hegesedés, a tok kialakulásának ideális folyamatát is hátrányosan befolyásolja.

A leírt keménység tokzsugorodás lehet. A nyomásérzékeny pirosabb folt lehet sok minden tünete, de vékony szöveteknél jelezheti az alatta zajló tokzsugorodást, és a felett zajló szöveti elvékonyodást is.
Korrekt választ alapos és személyes vizsgálat alapján lehet adni, képek alapján nem.

Javasoljuk, hogy problémáját beszélje meg egy vizsgálat keretein belül egy plasztikai sebésszel, akár rendelőnkben egyik kollégánnkal.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.