fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Kiskorúak plasztikai műtétei: mellnagyobbítás érettségire?

Interjúk 2016. szeptember 22.

Cél az önbizalom növelése, s az, hogy a társaik ne csúfolják őket. (Hámori Barbara Fruzsina interjúja Dr. Pataki Gergellyel- rövidített formában megjelent a Life.hu-n. (2016. február)


–​ Doktor Úrnak mi a tapasztalata, magyar viszonylatban mennyire jellemző, hogy kiskorúak plasztikai műtéteket akarnak elvégeztetni magukon – szülői beleegyezéssel? Esetleg a szülők erőltetik rá gyermekeikre a tökéletességet?

Pataki Gergely: Ha az érettségire vagy 16. születésnapra ajándékba adott vagy kért mellnagyobbítás kuponra gondol, akkor ez a jelenség tényleg létezik, de minden formája elvetendő és etikátlan. Elvtelen módon tilos kiskorúakon (akár szülői beleegyezéssel is) esztétikai műtétet végezni. Ha ilyen kérés van, megbeszéljük a szülővel és a gyermekkel, és inkább pszichés, illetve életvezetési tanácsot adunk.

Van azonban néhány kivétel. A plasztikai sebész bizonyos szempontból lelket gyógyít, hiszen helyreállító és esztétikai része olyanná, vagy hasonlóvá adja vissza az emberi test funkcióját és formáját, esztétikáját, mint az korábban volt.

Egyébként gyermekeknél a leggyakrabban végzett esztétikai célú műtét az elálló fül korrekciója. Az alaki probléma legtöbbször a gyermekek közösségbe való beilleszkedését zavarja. Ez az egyetlen – szinte teljesen esztétikainak nevezhető – plasztikai sebészeti műtét, melyet a helyreállító műtétek mellett érdemes 6 éves kor előtt elvégeztetni.

Minden más esztétikai műtét – bár a pubertáskori érés korábbra tolódott – 18 éves kor után javallt. Ritka kivételt jelenthet a lányok egyes mellfejlődési rendellenessége, és annak sorozatműtétei, melyet pszichológiai szempontból is javaslunk adott esetben 16-17 éves kortól megkezdeni.

Magyarországon még elsősorban a fejlődési rendellenességek helyrehozása miatt jelentkeznek a szülők. néhány olyan eset van, amikor a gyerek felvilágosultabb bizonyos őt érintő kérdésben, mint a szülő. Az esztétikai problémák előbb-utóbb pszichés gondokat okoznak, ezért kell a helyén kezelni ezeket is.

Számtalan eset van, hogy elálló fül miatt csúfolják a gyereket, ilyenkor javasoljuk azt, hogy iskolakezdés előtt történjen meg a műtét. vagy hatalmas anyajegy, bőrelváltozás éktelenkedik látható testterületen, gyakran fekete szőrszálakkal. Ezokat is érdemes mielőbb eltávolítani. Az ajakhasadék korrigálása vagy egy kutyaharapás hegének helyreállítása sokat segít az önbizalom fejlődésében.

Volt olyan tini páciensünk, akinek az egyik melle nem kevesebb, mint négyszer nagyobb volt, mint a másik, és utánaolvasott, majd a szüleivel együtt felkerestek minket. Vártunk addig, amíg már nem növekszik a mell, majd cselekedtünk. Ma már boldog, mert szimmetrizáltuk a melleit.

–​ Általánosságban véve mennyivel nagyobb az esély a műtét közbeni komplikációra, ha egy gyerekről, vagy ha egy 17 éves, érettebb tiniről, esetleg egy felnőttről van szó?

– Műtéti típusoktól, technikától függ, és gyakran a páciens kondícióján is múlik egy műtét kockázata. A kortól a csecsemőkort és az időskort leszámítva statisztikailag nem függ. Egy 17 éves szervezet nagyon jól gyógyulónak minősül a 60-hoz képest, de nincs értelme ennek az összehasonlításnak. Annak igen, ha valakinél 3 évesen vesznek le egy tenyérnyi bőrelváltozást, akkor jó eséllyel nem fog emlékezni később sem arra, hogy milyen volt valaha azzal a folttal élni, sem magára a műtétre. A hege is szebb lesz, hiszen jóval fiatalabb és regeneratívabb ekkor még a szervezetünk. A saját zsír például sokkal jobban tapad meg fiatal korban, mint felnőtt korban, aktívabbak a szövetek. Ez a gyógyulás gyorsaságánál előny, a hegképződésnél bizonyos életkorban hátrány is lehet.

 Mi a policy? Amennyiben már megállapodtak a beavatkozás részleteiről, önnek, mint plasztikai sebésznek kötelessége felhívni a páciens és a szülő figyelmét az esetleges – már kialakult vagy esetlegesen kialakuló – testképzavarokra?

– Ez orvosi kötelesség. Persze, figyelni kell arra, hogy a kis páciens előtt mit és hogyan közlünk. Az evidens, hogy egy közel 18 évessel egészen mást és máshogy beszélek meg, mint egy 5 évessel. A lényeg, hogy mindenről tudnia kell a szülőnek. Van úgy, hogy pszichológust javasolunk a probléma leküzdéséhez.

Mindenkinek van egy bizonyos fokú testképzavara, ez „normális”. Nagy testképzavarral rendelkező gyermek kinőheti a problémát, vagy megfelelő terápia után egyensúlyba kerülhet. Enyhe testképzavarból eredő psziches problémákat is megoldhatja a jó, kellő mértékkel elvégzett műtét,

Nagy testképzavarral rendelkező gyermeket vagyfelnőtt pácienst viszont nem szabad műteni, vagy csak nagyon körültekintően, mégpedig sok hónapos vagy éves előkészítés után, ha nincs más (például pszichológiai) megoldás.

–​ 18 év alatti pácienseken milyen plasztikai beavatkozásokat lehet elvégezni?

– Minden olyan helyreállító műtétet, ami funkcionálisan életminőséget javít, szinte bármely életkotban
Ahogy előzőleg említettem néhány esztétikai műtétet, ami lelkileg életminőséget javít vagy fog javítani meghatározott életkorban – ilyen pl. az elálló fül műtétje – 6 éves kor előtt. Néhány esztétikai-helyreállító műtétet pedig akkor, amikor az érintett testtáj nagyobb méretbeli vagy alaki változása már nem várható. Ilyen például a mellszimmetrizáció megkezdése 16-17 éves korban.

–​ Önnek mi a véleménye a témáról? 

– Itt általában véve a plasztikai sebészeti szakmáról lehet véleményt mondani. Amikor plasztikai sebészetről beszélünk, nálunk sajnos még mindig a napbarnított, csak melleket nagyobbító plasztikai sebész képe, sztereotípiája jut eszünkbe. Azon kívül, hogy rengeteg nő lép túl a frusztrációján azzal, hogy a melleit megváltoztatjuk, a plasztikai sebészet rendkívül szerteágazó.

A fejlődési rendellenességek, az égési sérültek, a helyreállítás mind-mind a plasztikai sebészet területe az esztétikán túl. Nem elég, hogy valamit jobbá teszünk, ezt a lehető legszebben, legesztétikusabban törekszünk megoldani.

–​ Milyen tanácsot adna azoknak a 18-20 éves lányoknak, akik a jövőben esztétikai műtéten, például mellnagyobbításon gondolkodnak?

– Egyetlen testünk van, és nagyon körültekintően kell vele bánnunk! A mértéktartás is nagyon fontos, a plasztikai sebészettel nem szabad túlzásba esni, a természetes és nem a túldimenzionált formák elérése fontos.

A plasztikai sebészet nem öncélú dolog, hanem a testi és lelki harmónia, valamint az egyén és szociális kapcsolatainak helyreállítását szolgálja akkor, amikor már nincs más gyógyír erre. Egy vékony lánynak például gyakran problémái vannak a melleinek arányaival és formájával, és ha hízni nem tud, vagy melle növekedése nem várható, ezt nem lehet másképp megoldani.

Ezen tudunk segíteni az egyre jobb, természetesebb (pl. sajátzsír-visszatöltés) és szövetkímélőbb módszerekkel (pici metszésből behelyezett implantátum stb.).

Mindig az orvosi etika határain belül kell maradnunk. Fontos, hogy az eredmény egyensúlyban legyen a páciens egyéniségével, ne változtassa meg a karakterét, harmonizáljon az illető testarányaival. Adott esetben a kevesebb több. Ez a fiatal pácienseknél hatványozottan fontos…

–​ Mennyire fontos a külső megjelenés egy gyermeknek és egy fiatalnak?

– A külsőnkkel való elégedettség érzése fontos része a mindennapi boldogságnak mind felnőtt, mind gyermekkorban. Az utóbbiban nem feltétlen tudatos, főként a fiúk esetében.

Több százezer éves, fejlődő kultúránkban a társadalmunk egyre inkább olyan ideálok mentén próbálja meghatározni a szépség fogalmát, amelyek a férfiakban vágyat keltenek, a nőkben pedig a tökéletességre való törekvést erősítik. Ez tény, ezzel nem tudunk mit kezdeni, és ez egyben sajnos nehezíti az elégedettség érzésének kialakulását.

A pácienseim nagy része nem is tagadja, hogy nyomon követi a szépségideálok alakulását, és bizonyos fokig követni is próbálja őket. Szintén jelentős részük vallja, hogy gyermekként érték sérelmek testi adottságai, külső jegyei miatt.

Egyetemista fiatalok körében végzett felmérések szerint – annak ellenére, hogy tagadjuk a külső jelentőségét, és csupán belső értékeket neveznénk meg párválasztási szempontként – egy véletlenszerűen szervezett férfi-nő találkozás, beszélgetés után túlnyomórészt a külalak dönti el, hogy másodszorra is szeretnénk-e találkozni az adott személlyel. Ráadásul legutóbb végzett kutatások szerint a szebb embereket okosabbnak is gondoljuk, bár ez átlagban objektíven nem így van. A szépség tehát egy evolúciós ösztönzőerő volt és maradt is, illetve egyre inkább az.

Az ember ilyen, ezt befolyásolni kevéssé tudjuk.

A válaszokból az alábbi cikk született a Life.hu-n:

Kiskorúak a kés alatt – Mellnagyobbítás érettségire, testképzavar minden napra?


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.