fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Magyar orvosok karácsonyi missziója a Bangladesben

Hírek 2017. december 27.

(A bulvársajtóbeli riportra való felkérést azért fogadtuk el, hogy minél több emberrel megismertethessük céljainkat)

BORS Magazin 2017.12.14 (Karácsonyi kiadás) Bangladesi gyerekeket operált a magyar plasztikai sebész

Banglades a világ egyik legszegényebb és legsűrűbben lakott állama, a dél-ázsiai országban missziót teljesíteni nagy kihívás.

Két hét alatt 104 beteget vizsgált és 38 emberen, köztük 23 gyermeken hajtott végre műtétet idei bangladesi misszióján dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és csapata. A saját maga által finanszírozott Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvánnyal tartott egy nyolc fős orvoscsoport is. A misszió során a gazipuri Sheikh Fazilltunnessa kórházban plasztikai és idegsebészeti részleget alapítottak az alapítvány alapítói – dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András idegsebész – vezetésével. Itt főként fejlődési rendellenességekkel született gyermekeket, égési sérülteket és daganatos betegeket lát el a magyar orvoscsoport.

A záróünnepségen a bangladesi egészségügyi miniszter is köszöntötte a nyolc fős missziót, mely ingyenesen végez karitatív műtéteket a fejlődő ázsiai országban.

–Először 8 éve jártam Bangladesben és tudtam, hogy itt szükség van rám. Az országban alig néhány plasztikai sebész volt, évente százezer súlyos égési sérült, és tudtuk, hogy segíteni kell. Mára már több, mint ötszáz műtétet végeztünk el sikeresen– mondta a Borsnak az orvos, akinek ez a hatodik nagyobb missziója. Sok helyen nyílt tűzön főznek, vagy a gyenge villanyvezeték szakad le, és ezektől főleg a gyerekek szenvednek áramégést.

– “Korábban dolgoztunk olyan helyen, ahol nem volt rendes világítás és a higiéniai körülmények is borzasztóak voltak. Idén Dakkában egy jobban felszerelt kórházban végeztük a műtéteket.” A sebésznek sikerült megmentenie egy kisfiú a lábát, akinek a közelében akna robbant, egy lánynak pedig daganatot operált ki a kezéből. Egy kislányon évekkel ezelőtt súlyos égési sérülés után mellkasán bőrátültetést végzett el, felnőttkorára remélhetőleg szoptathat is.

“Nagy szeretettel fogadnak minket. A kórházra öt helyen tűzték ki a magyar zászlót. Személyesen jött el az egészségügyi miniszter, és a javaslatunkra jövőre egy ötszáz ágyas égési- és plasztikai sebészeti centrum épül. Ez lesz a világ legnagyobb plasztikai sebészete” – mondta dr. Pataki Gergely.

BORS Magazin 2017.12.14 (fent: teljes szöveg)

http://www.borsonline.hu/aktualis/bangladesi-gyerekeket-operalt-a-magyar-sebesz/145198

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.