fbpx
vissza a bejegyzésekhez

A mellimplantátum körüli tokzsugorodás okai, tünetei és kezelése

Cikkek 2016. június 19.

A mellnagyobbítás jóval kevesebb korai szövődménnyel jár, mint egy átlagos sebészeti műtét. Nagyon ritka a vérzés, az utóvérzés és a sebfertőzés. Ez a precíz, egyénre szabott, de standardszerűen kidolgozott műtéteknek és a plasztikai sebész kollégák magas technikai tudásának tudható be.

A legkörültekintőbb hozzáállású plasztikai sebész sem tud minden körülményre maximális befolyással lenni.  Az implantátum körüli tokzsugorodás egy nem várt, de előforduló jelenség. A mellnagyobbítás leggyakoribb, ám szerencsére ma már egyre ritkább késői szövődménye.

Mellnagyobbítás után a szervezet úgy fogadja be a szövetbarát anyagként felismert implantátumot, hogy kötőszövetes réteget alakít ki körülötte. Ez az úgynevezett „tok”, amely fibroblaszt (kötőszöveti rosttermelő) sejtekből, kollagénből és kisebb vérerekből áll. A tok képződése tehát normális és egészséges folyamat – amennyiben viszont túlságosan megvastagszik vagy összezsugorodik, már problémát okozhat.

Ennek a kockázata magasabb azoknak a körében, akiknél egyszer már előfordult: ilyenkor csökkentheti a veszélyt, ha az újabb implantátum texturált, vagy poliuretán bevonatú.

A tokzsugorodás súlyossága

A tokképződés minőségét, illetve a tokzsugorodás súlyosságát Baker-skálán osztályozzák.

Az I. fok a normális tokképződést jelenti. Ennek során olyan kötőszövetes tok alakul ki a mellimplantátum körül, amely puha tapintást és természetes hatást tesz lehetővé.

A II. foknál enyhén feszes és kemény tokról beszélhetünk, ami tapintásra érzékelhető, a látvány azonban még mindig természetes.

A Baker-skála szerinti III. fokozat már tokzsugorodás. A tok annyira megkeményedik, hogy láthatóan torzítja a melleket. Látványra előfordulhat túlzott kerekség, valamint a felső pólus természetellenesen ívelt domborulata.

A IV. fokozatnál kemény, hideg és eltorzult mellekről van szó, amihez fájdalomérzet is társul. A vastag kőkemény tok a körülötte lévő szöveteket elvékonyítja.

A tokzsugorodás okai

A napjainkban használt minőségi mellimplantátumok és műtéti technikák mellett sem lehet száz százalékosan „megjósolni”, hogy a test miként reagál majd a bekerülő anyagra. Bizonyos régebbi fajtájú és/vagy gyengébb minőségű implantátumok esetén magasabb a tokzsugorodás kockázata – csakúgy, mint akkor, ha nem a legmegfelelőbb a beültetés módja.

Az „izom fölé”, tehát közvetlenül a mirigyállomány alá beültetett implantátum fedése például nem minden esetben elégséges, ami fokozza a sejtképződési folyamatot, így növeli a tokzsugorodás veszélyét. A nem megfelelő műtéti körülmények – például a sterilitás hiánya – ugyancsak fokozzák a kockázatot.

Saját tapasztalatunk alapján: számos esetben figyeltünk meg más intézményben végzett primer műtét utáni helyreállításnál a tokból vett szövettani metszetben szivárgást, vagy korábbi bakteriális fertőzésre utaló mikroszkópikus nyomokat.

Több évtizedes kutatások után megállapítható, hogy a biofilm-teória a legelfogadottabb és legvalószínűbb oka az esetenként kialakuló belső implantátum körüli tok (heges burok) megvastagodásának, zsugorodásának.

A mellimplantatum – mint minden egyéb, szervezetbe beültetett más orvosi eszköz pl. fogászati implantátum, csonttörés esetén beépített csavar, lemez – egy steril, semleges, ártalmatlan, testazonos, de idegen anyag. Ezért a szervezet egy vékony kötőszövetes réteggel veszi körbe, növi be kb. 3-6 hét alatt. Ez idő alatt nagyon fontos, hogy a paciens teljesen egészséges maradjon, és az optimális sebgyógyulás feltételei biztosítottak legyenek.

Ebben az időszakban kialakult bármilyen betegség fokozza a későbbi tokosodás, tokzsugorodás esélyét a biofilm (az implantátum felszínén a baktériumok bomlási termékeiből, fehérjékből és magunkból a baktériumokból kialakult hártya) létrejötte miatt. A hegesedés, heggyógyulás folyamata – így a tok teljes kialakulása is – egy-másfél évig tart. Ebből a legintenzívebben a harmadik és a hetedik hónap között zajlik a tokképződés, az optimális (ritka esetben kóros) tok kialakulása.

Ezen periódus alatt a legvalószínűbb a tokzsugorodás, de az bármikor – pl. fokozott igénybevételre, vagy hosszan tartó és kezeletlen gócok (pl. torokgyulladás) hatására – akár évek múlva is kialakulhat.

A tokzsugorodás megelőzése

Pataki doktor véleménye szerint a következő óvintézkedésekkel és technikai műveletekkel minimálisra csökkenthető a veszély:

 • a mellimplantátum (legalább részben) izom alá történő elhelyezése,
 • minőségi (élettartam-garanciás) kohezív szilikongél implantátum alkalmazása,
 • texturált, vagy poliuretán bevonatú implantátum alkalmazása,
 • az implantátum helyes méretének és
 • az implantátum zsebének megfelelő (nagyságú) kialakítása
 • a zseb speciális antibiotikumos oldattal való kiöblítése
 • tökéletes vérzéscsillapítás
 • a legszövetkímélőbb technika alkalmazása (pl. ultrahangos szike)
 • minél kevesebb hőképződést okozó eszköz alkalmazása (monopoláris kauter kerülése)
 • a legszigorúbb sterilitási körülmények megteremtése a műtőben (speciális szájmaszk)
 • dohányzásról történő leszokás már a műtét előtt,
 • izomlazító és gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése a műtét utáni időszakban legalább 1-2 hétig, hűtéssel kiegészítve
 • enyhe, nem eltúlzott posztoperatív (műtét után 2-3 héttel megkezdett) masszázs.

A tokzsugorodás kezelése

A Baker-skála III. vagy IV. fokozatának esetén kapszulektómia, azaz a mellimplantátum tokkal együtt történő eltávolítása javasolt. Akár egyidejűleg is lehetséges újabb implantátum behelyezése, ám ez a gyulladás súlyosságától és a páciens kívánságától is függ. A III. és a IV. fokozatnál praxisunkban javasoljuk a mikrostrukturális sajátzsír visszaültetést is a mell elvékonyodott szöveteibe volumenpótlás, szövetregeneráció és hegprevenció céljából. A Baker II. stádiumnál nem minden esetben van szükség műtétre, inkább az évenkénti (félévenkénti) orvosi kontrollra.

(PG, SAV)


Példa normális tokképződésre:

Éden Linda amerikai gyártmányú, mellizom alá behelyezett implantátuma 5 évvel a behelyezés, 2 gyermekszülés és kétszer 4 hónapos szoptatás után is puha és esztétikailag kifogástalan, nem szorul cserére.

Példa tokzsugorodásra:

Más intézetben 10 éve beültetett – nem német és nem amerikai gyártmányú –, közepesen érdes felszínű, 300 köbcentiméteres kerek implantátum, amely IV. fokú tokzsugorodást okozott a mell deformációjával.


Mellplasztika infó

Komplex tájékoztató oldal a mellplasztikai beavatkozások leírásával, egyedülálló szószedettel – amely a legfontosabb kifejezések magyarázatát tartalmazza –, illetve nélkülözhetetlen tudnivalókkal a műtét előtti és utáni időszakról.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.