fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Mellnagyobbítás előtt és után

Cikkek 2013. február 05.

Egybegyűjtöttük és rendszereztük azokat a fontos információkat, tanácsokat, javaslatokat, amelyek segítenek, hogy Ön tájékozottabb legyen a témában – hozzájárulva a tökéletes gyógyulásához.

Cikkünk tartalma:

(Frissítve: 2018. február 18.)


A mellnagyobbítás lehetőségei:

Mellnagyobbítás implantátummal

Klinikánkon kizárólag prémium kategóriás, élettartam-garanciás – tehát „elöregedés” miatt időközönkénti cserét nem igénylő –, kohezív szilikongél töltetű mellimplantátumokat használunk, amelyek a legnagyobb szakmai gondossággal, szövetkímélő technikával, a legbiztonságosabb körülmények között ültetünk be. ITT pedig kifejtjük, hogy melyik implantátum jobb: a kerek vagy a csepp formájú? Tovább a beavatkozás részletes leírásához →

Mellnagyobbítás saját zsírral

A mellnagyobbítás ezen módjánál a pácienssel közösen kiválasztott testtájról (többnyire a hasról, derékról, csípőről vagy combokról) leszívott zsírt egy speciális feldolgozási eljárás után speciális extra vékony kanülökkel, cseppenként (a technika, a kanülök szerkezete és a szűrők által létrehozott szöveti egységenként) és rendkívüli precizitással fecskendezzük be a mellszövetbe, hogy maradandó térfogatnövekedést érjünk el vele. Tovább a beavatkozás részletes leírásához →

Kompozit mellnagyobbítás

Ennél a mellnagyobbító eljárásnál mind az implantátum-beültetés, mind pedig a sajátzsír-visszafecskendezés megtörténik. Noha a két technika egyenként is alkalmas a tökéletesen természetes eredmény elérésére, bizonyos esetekben érdemes ötvözni őket – például amikor az elvékonyodott szövetekbe való beágyazódást elő kell segíteni, mert a szövetek korábbi, máshol elvégzett műtét(ek) miatt megviseltek, vagy amikor a szövetek a fejlődésben elmaradtak. Tovább a beavatkozás részletes leírásához →

Mellfelvarrással kombinált mellnagyobbítás

Bár a térfogat-növelés (implantátummal, vagy saját zsírral) eleve javít a keblek feszességén, közepes vagy súlyos megereszkedésnél már mellfelvarrás is szükséges. Ez enyhe esetben történhet úgynevezett belső felvarrással az implantátum behelyezésére kialakított 3-4 cm-es metszésből, vagy pedig külső felvarrással, amivel igen nagymértékű megereszkedés is korrigálható. A mellfelvarrás lényege, hogy az emlőknek új kontúrt adunk, illetve megfelelő magasságba helyezzük a bimbó-bimbóudvar komplexumot. A mellfelvarrással egyidejűleg végzett mellnagyobbítás a plasztikai sebészet egyik legösszetettebb, legnagyobb tapasztalatot és szobrászi képességet igénylő műtéte, amivel akár mellfejlődési rendellenesség (pl. csőmell) esetén is gyönyörű eredmény érhető el. Tovább a beavatkozás részletes leírásához →


Melyik mellnagyobbító műtétet érdemes választani?

A felsorolt mellnagyobbító eljárások közül az implantátumos megoldás a leggyakoribb. A legtöbb hölgynél ezzel lehet elérni a kívánt célt. A döntéshez azonban mindenképpen alapos személyes konzultációra van szükség, ami magában foglalja a jelenlegi állapot és a kívánt cél felmérését. Erről itt írunk bővebben: Hogyan készülhet fel a konzultációra a plasztikai sebésszel?


Milyen eredményre lehet számítani?

A reális elvárások fontosak, ezért alább megmutatjuk Pataki doktor egyik páciensét az implantátummal végzett mellnagyobbítás előtt, valamint három évvel utána. Itt megjegyzendő, hogy a laza szövetekkel rendelkező, többgyermekes, több hosszan tartó szoptatás után elsorvadt mellállománnyal rendelkező 38 éves hölgy kívánsága a nagyon természetes, egyáltalán nem művi – de a szoptatási mellméreteket utánzó –, kissé megereszkedett hatást nyújtó, s nem hivalkodó csepp formájú mell volt:

További előtte-utána fotókat ide kattintva láthat →

 


Mellnagyobbítás implantátummal: műtét előtt és után

1. Döntés a műtét mellett. Hogyan válasszunk plasztikai sebészt?
2. Felkészülés testileg, lelkileg. Milyen egy konzultáció?
3. Műtét előtt. Étkezés, öltözködés, mozgás
4. A nagy „átalakulás”
5. Műtét után
6. Kontrollvizsgálatok
7. Napról napra jobb. Az első napok
8. A műtétet követő első két hét, lehetséges korai szövődmények
9. Majd az utána következő négy hét
10. Hat hét után


1. Döntés a műtét mellett. Hogyan válasszunk plasztikai sebészt?

Mellnagyobbítás előtt és után

Ez az elhatározás egy életre szóló döntés. Nők milliói elégedetlenek a mellük nagyságával, formájával, és szánják rá magukat a mellplasztikára. Manapság divatos és természetes hatást keltő eljárás a sajátzsírral történő mellnagyobbítás, mellyel szép eredményt lehet elérni, de jelentősebb változásra implantátum alkalmazása ajánlott.

A mellplasztika az elmúlt 50 évben már szinte rutinműtétté vált, s az elvégzett beavatkozásoknak következtében nők millióinak javult az önbizalma, életminősége. Mára elfelejthetjük a mellplasztikával kapcsolatos rosszindulatú beidegződéseket, sztereotípiákat… már nem érvényesek!

A legfontosabb, hogy a megfontolt döntés meghozatala előtt alaposan tájékozódjunk, nemcsak az interneten, hanem akár több plasztikai sebészt is végighallgatva, hogy személyes benyomásokat, információt gyűjtsünk össze.

Hogyan válasszunk plasztikai sebészt? A személyes megérzés fontos, mely nyilván szubjektív tényezőkön alapul, de tanácsos hallgatni erre. Fontos a szűk családi körből jövő ajánlás is. A “távolabbi véleményekből” érdemes többet is begyűjteni. Ma az internet világában nem maradhat rejtve, ha valaki nem jó eredménnyel operál. Az is kiderül, ha valaki olyan eredményeket alkot, melyet a pácienseknek kedvelnek, esetleg nagyon kedvelnek. Ma az Instagram és a Facebook nyitott világában már nem “az ördögtől való”, ha valaki publikálja elégedettségét egy orvossal, vagy munkájával kapcsolatban.

Ezeket a megnyilvánulásokat megtaláljuk az interneten. Egyre kevésbé maradnak rejtve a negatív hírek, azonban néhány negatív pontozás még lehet “nem létező” páciens, vagy félrenyomott gomb is, ezeket le lehet ellenőrizni. Az interneten azt is vizsgálhatjuk, hogy ki hirdet. Vannak, akik vagyonokat költenek a Google találati listában az első oldalon való megjelenésre. (Annál kevesebbet tudnak költeni műszereik fejlesztésére.) Megfontoltságot javaslunk a hirdető cégekkel kapcsolatban; főként azokkal, akiknél szinte havi rendszerességgel változik, hogy melyik plasztikai sebész operál.  (A jó bornak nem – mindig – kell cégér). Egy konzultáción sok páciens az őszinteséget preferálja a leginkább, például lehessen arról beszélni, hogy a mellnagyobbítás milyen kompromisszumokat hordoz. Fontos, hogy a plasztikai sebész tudjon számos előtte-utána képet mutatni, és pl. egy mellnagyobbítás eredményét nagy felbontásban és minden irányból megszemlélhessük. Elégtelennek ítélheti meg egy páciens, ha például csak a legjobban sikerült szögből készült előtte-utána képeket tekinthet meg. (Cikkünk: Így készülhet fel a konzultációra a plasztikai sebésszel)

Ha már döntöttünk a plasztikai sebész mellett, a legkisebb kételyünket is osszuk meg vele, hogy utána jól érezhessük magunkat, és csak élvezzük a létrejött eredményt! A jól sikerült mellplasztikához türelem és belátás szükséges, valamint a tanácsok és javaslatok szigorú betartása! Millióknak sikerült, nekünk is fog!


2. Felkészülés testileg, lelkileg. Milyen egy konzultáció?

konzultáció – amiből akár több is lehet, sőt több helyen is – nagyon fontos. Tulajdonképpen ez egy megnyugtató beszélgetés annak, aki már döntött. Illetve felvilágosító és kérdéseket feltevő beszélgetés annak, aki még bizonytalan. A konzultációra akkor is érdemes elmenni, ha csak érdeklődünk a mellplasztika iránt, ugyanis itt személyre szabott tájékoztatást, adott esetben a műtéti megoldásra vonatkozó javaslatot (méret, forma, behelyezés, implantátum minősége) kapunk a plasztikai sebésztől. A megfelelő konzultáció nem lehet rövidebb 30-40 percnél!

A mellnagyobbítás előtt velünk egyetértésben, rutinszerűen több irányból fotó készül a fedetlen mellkasról, azaz a mellekről. A mellnagyobbítás vizuális eredményeit csak a kiindulási állapot rögzítése mellett lehet pontosan megítélni. A fotódokumentáció, mint az orvosi dokumentáció része nemcsak, hogy természetes és elvárt, de a páciens érdekeit is szolgálja. A fotók segítségével könnyen összehasonlítható a műtéti előtti állapot az elért eredményekkel.

Műtét előtti szóbeli és írásos tájékoztatás

A magyar jog szerint csak olyan páciensen szabad elektív műtétet elvégezni, aki megfelelően szóban és írásban is tájékoztatva lett. Az írásbeli tájékoztatás és műtéti beleegyezés tulajdonképpen egy szerződés az orvossal és az orvos cégével, vagy a műtétet végző intézménnyel.

A műtét előtti részletes írásbeli tájékoztató és a műtéti beleegyezés nagyon fontos, melynek tartalmaznia kell a lehetséges konkrét szövődményeket és kockázatokat. Ezt a műtéti beleegyezést józan, éber állapotban olvassuk el, és írjuk alá! Ne az érzéstelenítéshez bevezetésként adott bódító tabletta vagy injekció hatása alatt kísérletezzünk a megértésével!


3. Műtét előtt. Étkezés, öltözködés, mozgás

 • Műtét előtt és után könnyű ételek fogyasztása javasolt. Inkább kevesebbet és többször együnk, hiszen a szervezetnek ilyenkor minden megterhelő! Nagyobb dózisban vitaminokat szedhetünk (pl.: C-vitamin és cink), hogy jól felkészülve várjuk a nagy átalakulást.
 • Fontos, hogy a műtétet megelőző éjféltől már se ételt, se italt ne fogyasszunk! A változó protokollunk alapján negyed pohár tiszta víz iható a műtét előtti reggelen.
 • fogamzásgátló tabletták különböző mennyiségű hormont tartalmaznak, amelyek hatással vannak a mell térfogatára és a véralvadásra (trombózisveszély!). Ennek szedését feltétlenül, még a konzultáció alkalmával jelezze orvosának.
 • Amennyiben fennáll a terhesség lehetősége a tervezett műtét időszakában, azt feltétlenül jelezze orvosának!
 • Szerencsés, ha a menstruáció nem esik egybe a műtét napjával, de nem kizáró ok. Erről egyeztessen orvosával.
 • Kerülje az aszpirin és az aszpirin alapú gyógyszerek szedését a műtét előtt és után 10 nappal. Ezek a gyógyszerek fokozott vérzést okozhatnak.
 • Ne használjon testápolót 24 órával a műtét előtt.
 • Amennyiben Ön dohányzik, a műtét előtt 10 nappal és a gyógyulási időszakban (4-6 hét) függessze fel a dohányzást. Ha ezt nem tudja megtenni, a napi adagját csökkentse minimálisra (1-5 szál)!
 • Érdemes a műtétre reggel frissen mosott hajjal érkezni, mert utána napokig nem tud majd egyedül  hajat mosni.
 • Napközben legalább 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet kell innunk, amit frissen facsart citromlével is lehet ízesíteni. Ha nem elég az ásványvíz, izotóniássá lehet tenni egy csipetnyi sóval és cukorral, vagy gyümölcslevet is szabad fogyasztani. A műtétre viszont 0,33 literes kisüveg legyen a legnagyobb kiszerelés, hiszen frissen műtötten nem esne jól másfél litert emelgetni! A kisüveges ásványvízből legyen nálunk több.
 • A műtétre már úgy érkezzünk, hogy elöl gombolós vagy cipzáros felső legyen nálunk mert nem lehet magasra tartott kézzel, vagy a megszokott hátranyúlásokkal öltöznünk-vetkőznünk jó ideig! Olyan ruhaneműt viseljünk az első időben, amit nem sajnálunk, ha a sárgás fertőtlenítőszer kimoshatatlanul megfogja, vagy a tépőzár miatt kibolyhosodik!
 • Bármilyen nehéz is, szigorúan be kell tartani az orvosi előírásokat – ez vonatkozik a táplálkozásra és a műtét utáni életmódra egyaránt.
 • Műtét előtt szükséges az orvos által előírt vizsgálatok elvégeztetése (vérvétel, mellultrahang és mammográfia).

4. A nagy „átalakulás”

A műtétről pontos leírást kapunk a konzultáción és az írásos tájékoztatóban.

A műtét előtt és a műtét során adagolt fájdalomcsillapítóknak köszönhetően általában fájdalommentesen ébredünk az altatásból. Először az őrzőbe kerülünk, majd a kórterembe. Nővér figyel minket mindaddig, amíg teljesen magunkhoz térünk.

Az, hogy ez mennyi időt vesz igénybe változó, de általában 2 óráig tart. A fájdalom ellen már az ébredés alatt és azt követően is folyamatosan kapjuk a fájdalomcsillapítót.

Előfordulhat, hogy fázunk a műtét után, ez általában a gyógyszerek miatt van. A didergést a műtő alacsony hőmérséklete, az altatószerek kiürülése és a folyadékvesztés is okozhatja. A nővérek takarót adnak, ha nem múlik el. A műtőben a pácienseket speciális melegítővel melegítjük, illetve az infúziót is melegítve kapják.

Altatás után időnként előfordulhat émelygés, hányinger. Kérjünk gyógyszert, ha ez nagyon kellemetlen!

Bizonyos esetekben a plasztikai sebész 1-1 vékony dréncsövet vezet be a varratoknál vagy egyéb nyílásból, mely a gyógyulás elősegítésére szolgál. Ezeken keresztül távozhat a véres-savós, pirosas, sárgás váladék. Ezek a vékony műanyag csövek általában a műtétet követő napon kerülnek eltávolításra, de szükség esetén akár néhány napig is bent maradhatnak. A nővér folyamatosan ellenőrzi őket.

A drain (drén) eltávolítását a plasztikai sebész végzi, és kis fájdalommal jár. A drain miatt néha előfordulhat minimális irritáció a varratnál, mely gyorsan megszűnik.


5. Műtét után

A mellnagyobbítás után egy éjszakát a kórházban töltünk. (Kivételes esetekben lehetőség nyílik este hazamenni.)

Közvetlenül a műtét után az alvás bizony nehézkes: háton kell feküdni úgy, hogy a hátat és a fejet kitámasztjuk (félig ülő testhelyzet) a duzzadás és a fájdalom elkerülése végett. Jó pár hétig nincs hason fekvés, és az oldalunkra sem fordulhatunk!

Fontos, hogy óvatosan használja a felkarját, ne támaszkodjon rá, és ne vegye le a speciális melltartót! Felkeléskor ne támaszkodjon karjaira, inkább hasizomból keljen fel.

A műtét utáni másnap a kötéscserét és a drénkivételt követően orvosunk hasznos tanácsokkal lát el minket általában személyesen. Ezt követően hazamenetel előtt rövid (vagy teljes) zárójelentést kapunk gyógyszerlistával  (adott esetben internetes adatbázisból kód megadásával megjeleníthető formában). Általában ekkor közlik velünk első kontroll időpontját.

A tökéletes eredmény elérése érdekében a bőrmetszés zárására szövetkímélő varratokat alkalmazunk, így sokkal szebben gyógyulnak a metszések, és szebbek lesznek a hegek. A mélyebb szövetek zárására felszívódó varratokat használunk. A külső varratok kivétele szinte fájdalommentes. Alkalmazunk esetenként felszívódó bőrvarratokat is, ez megkímél bennünket a varratszedés esetleges minimális kellemetlenségeitől is.

A műtétet követően a kis sebekre általában nem vízálló tapasz kerül a légcsere és a szellőzés biztosítására. A mellnagyobbítás utáni időszakot Pataki doktor igyekszik egyénre szabottan minél kényelmesebbé tenni, ezért lehetőség van vízálló kötés felhelyezésére, hogy a beavatkozás után néhány nappal zuhanyozni is tudjunk majd; addig „cicamosdás” lehetséges csak. A vízálló kötés hátránya, hogy nem szellőzik és jóval sűrűbben kell cserélni.

A műtét utáni időszakban vigyázni kell a varratokra, szárazon kell őket tartani!

Ne kerüljön semmiféle krém vagy más folyadék a varrat közelébe, mert ezek az anyagok gyulladást okozhatnak! Ha a kötésünk esetleg átvérzik, jelezzük orvosunknak, aki elvégzi a kötéscserét.

Figyelni kell a lázat! A felépülés első napjai alatt rendszeresen kell mérni a testhőmérsékletet! A magas láz gyulladásra, fertőzésre utalhat. Az enyhe hőemelkedés viszont természetes velejárója a lábadozásnak – általában azonban pácienseink többségénél még hőemelkedés sincs.

A plasztikai sebész antibiotikumot ír fel, amit szedjük be az utasítása szerint! Erre a bakteriális fertőzések megelőzésének céljából van szükség. Fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, valamint izomlazítót is kapunk receptálva, melyet az előírás szerint tanácsos szedni. Ne vegyünk be semmilyen recept nélkül kapható gyógyszert vagy készítményt, csak akkor, ha egyeztettünk orvosunkkal! Ha kombinált műtétünk volt (pl. mellfelvarrás és –nagyobbítás  hasplasztikával, vagy zsírleszívással), valószínűleg szükség lesz véralvadásgátló adagolására a műtét utáni napokban, de erről orvosunk majd tájékoztat.

Ha az implantátumot a mellizom fölé helyezték, a gyógyulás gyorsabb és fájdalommentesebb lesz, mint az izom alá helyezés esetén. Ha a mellnagyobbítás mellfelvarrással kombinált beavatkozás, a lábadozás időszaka hosszabb lesz.

Ne vegyünk be acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszert addig, amíg az orvossal nem egyeztetünk róla, mert ezek vérzést okozhatnak.

Fontos, hogy a műtét után legyen valaki, aki hazavisz minket a kórházból, hiszen nem vezethetünk autót néhány hétig.


6. Kontrollvizsgálatok

A mellnagyobbítás után egyre vidámabban…

A mellnagyobbító műtétet követően mindenki eltérő módon tolerálja a fájdalmat. Sokaknál előfordul, hogy csak kisfokú fájdalmat éreznek, és ennek következtében sajnos nem vigyáznak kellőképpen frissen operált mellükre. Már pár nap után ugyanolyan életvitelt folytatnak, mint a műtét előtt.

Ezzel szemben számos páciens napokat tölt ágyban nagy fájdalomra hivatkozva. Az átlag műtét utáni magatartás szerencsére a kettő közt van. Általában szorító érzésről, feszülésről és a hirtelen helyzetváltoztatáskor érzett fájdalmakról számolnak be, gyakran pedig hátfájásról. De ezek a panaszok természetesek egy ilyen beavatkozás után.

Az orvos a fájdalomcsillapítók és izomlazítók mellett általában hűtést ajánl az otthoni ápolás részeként az első 48 órára jégzselével, ami a legtöbb gyógyszertárban, drogériában kapható. Itt megjegyzendő, hogy a fagyasztott ételek használata hűtésre tilos, mert a zacskó sosem tiszta! A párnahuzatba tekert jégakku is megoldást jelent.

A mellnagyobbítást követően a 7. és 14. napon kontrollvizsgálaton kell részt vennünk.

A plasztikai sebészek a mellnagyobbító műtétet követő időszakot 4 szakaszra osztják fel:

 • az első 2 hét
 • 3-6. hét
 • 7-12. hét
 • 3 hónaptól 1 évig

6. Napról napra jobb. Az első napok

A műtét után természetes a feszítő, égő, szorító érzés a mellben. Egyrészt a szöveteknek és a bőrnek meg kell szokniuk, hogy átrendeződtek a „terepviszonyok”, másrészt a szokásos mozgástér beszűkül, amitől a hátfájás alakulhat ki.

Előfordulhat a has puffadása, illetve előboltosulása, mely a lassult bélműködés, a mellkasi, bordaközti izmok időszakos, részleges kiesése, a rekeszizom fokozott működése és hasi előboltosító hatása, valamint az izomlazítók miatt van.

Nem lehet kitárt karú mozdulatokat tenni, ruhát így felvenni, magasan megkapaszkodni, nehéz női táskát vállon cipelni, stb. Nagyon koncentrált figyelemmel kell óvni magunkat, hiszen a megfelelő tokképződéshez, az implantátum pontos elhelyezkedéséhez az első napokban szinte minden mozdulatunkat kontrollálni kell. nem szabad például órákig az egyik kézzel sms-ezni, mert ez megterheli a mellizmot is, lassabb gyógyulást eredményezve.

Ne ijedjünk meg, ha furcsa hangokat hallunk a megnagyobbított mellekből. Ezt felgyülemlett folyadék és buborék okozhatja. Akkor is hallhatóak, ha az implantátum nem rögzült még teljesen. Valószínűleg néhány napon  belül elmúlik.

Szigorúan szükséges a sebek szárazon tartása, így a műtétet követő első napokban a melleket borító kötést nem érheti víz!

Bár a kötés orvosonként eltérő lehet, a lényeg, hogy relatív szoros kötést kell viselni a műtétet követően. Ez lehet a mellkasra tekert pólya, lehet erős, ún. posztoperatív melltartó, vagy ezek együttese is akár. A kötést soha ne távolítsuk el saját kezűleg! Csak az orvos vagy asszisztense veheti le kontrollvizsgálatok alkalmával.

A kötésnek mindenképpen szorosnak kell maradnia, ez biztosítja, hogy a szövetek jobban tapadjanak az implantátumra, valamint kontrollálja az ödémaképződést is. Ha hirtelen duzzadást észlelünk a műtét utáni napokban, keressük fel orvosunkat! A melltartón a legtöbb implantátumfajta esetében (a poliuretán implantátum kivétel) szoros felső pántot helyezünk el, mely a beültetett implantátumokat a megfelelő helyzetben tartja. Ezeket általában 2 hétig kell hordani.

Például nem javasolt az autóvezetés – akkor sem, ha automata sebességváltós autónk van. Munkánkat folytathatjuk, de a felépülés első két hete alatt a fizikai megterhelést, minden megerőltető munkát és a sportmozgásokat kerülni kell! Különösen fontos kiiktatni a mellizmokat és a karizmokat (főként bicepsz) igénybe vevő mozdulatokat. Nem szabad kockáztatni sem a sebszélek széthúzódását, sem pedig az izommozgás következtében kialakuló implantátum-elmozdulást.


7. A műtétet követő első két hét

A varratok megkímélésének érdekében 2 hétig nyugodtabb, pihenéssel teli életvitelt szükséges folytatni, a fizikai és pszichés megterheléseket kerülni kell! Az első héten gyakran pihenjünk ágyban, 80% pihenés legyen 20% aktivitással. A második héten ez az arány megfordulhat. Amint tudunk, sétálgassunk!

Amíg a sebek nem záródnak össze teljesen (elsődleges sebgyógyulás), nem lehet zuhanyozni. Ez általában a varratszedésig nem történhet meg, ritkábban zuhanytapasszal már 1 hét után szabad zuhanyozni.

Kb. egy-két hétig nem tudunk önállóan hajat mosni, mert nem emelhetjük kezünket a fejünk fölé. Mossunk hajat a műtét előtt, utána pedig jelentkezhetünk fodrászunknál!

A műtét után általában az első kontrollon részletes zárójelentést kapunk. Implantátum esetén névre szóló kártyát, dokumentumot – ez is a biztonságunkat garantálja.

Két hét elteltével mindenki fokozatosan visszatérhet korábbi életviteléhez.

Lehetséges korai szövődmények

A tökéletes, komplikációmentes végeredmény érdekében fontos tisztázni, hogy a mellnagyobbítás utáni egy évben mire figyeljünk.

A műtétet követő 2 hét a legfontosabb időszak. Ebben a 2 hétben jelentkezhet a műtéti komplikációk 70-80%-a, így ebben az időszakban legalább 2-3 kontrollvizsgálatra is sort kell keríteni. Ezek alkalmával a plasztikai sebész minden esetben lecseréli a kötést és megvizsgál – még akkor is, ha semmi panaszunk nincs.

Hangsúlyozzuk, hogy az esetleges komplikációk korai felismerésével, és a gyors, szakszerű kezeléssel elkerülhető a nagyobb baj, nagyon ritka fertőzés esetén akár az implantátumok kényszerű időszakos eltávolítása is.

mellplasztika előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ilyen korai szövődmény lehet a sebfertőzés, a vér- és savógyülem kialakulása, késői nagyon ritka szövődmény a keloidos hegképződés (kórosan túlburjánzott hegesedés).

Előfordulhatnak kisebb bőrön áttetsző elszíneződések, vérömlenyek – pláne pl. egy kompozit mellnagyobbításnál – amelyek maguktól felszívódnak. A jegelés gyorsíthatja a felszívódás folyamatát.

Korai jelenség lehet, de nem szövődmény a két mell közötti aszimmetria és a mellbimbók érzékenységének átmeneti megváltozása. A két mell nyilván sohasem lesz tizedmilliméterre pontosan szimmetrikus, de ez a normál esetekben egy szűk határon belül kell maradjon. (Cikkeink: A mellnagyobbítás kockázatai és lehetséges szövődményeiA mellimplantátum körüli tokzsugorodás okai, tünetei és kezelése.)


8. Majd az utána következő négy hét

A mellnagyobbítás utáni első 1 hónapban még számíthat duzzanatra, ödémára.

A műtétet követően akár hetekig is lehet kisebb fájdalom és a két mell közötti aszimmetria (nagyságbeli, helyzetbeli és alakbeli eltérés). Ezekben a hetekben tehát az implantátumok magasságának eltérő állása, kisebb-nagyobb duzzanat, mérsékelt fájdalom, eltérő alakváltozás is teljesen normális.

A varrási technikától függően 2-3 hét után történik a varratok eltávolítása.

hegek lassan gyógyulnak, és folyamatosan formálódnak a műtétet követő 8-12 hónapban.  Individuális mértékben ellapulnak, és folyamatosan halványodnak. A hegek gyógyulásának mértéke természetesen egyéni adottságok függvénye. Ha kidudorodhatnak és vörösek mielőbb történjen lézeres illetve szilikontapaszos kezelésük.

hegek kezelése szilikonos vagy aloe vera tartalmú krémmel (nálunk pl. Tafedim géllel) a varratszedés után megengedett. A régebbi típusú Contractubex -gél (allantoin és hagyma kivonat) szintén jótékony hatású. Szintén nagyon javasolja Pataki doktor a minőségi szilikontapasz alkalmazását  illetve, ha a páciensek idejébe belefér, a diódalézeres hegkezelést.

Mellnagyobbítás után változhat a mellbimbó és a környező bőr érzékenysége. Ez általában néhány hónap múlva elmúlik, habár néhány esetben tartós állapot is lehet. A teljes érzéketlenség rendkívül ritka. Ha az érzékenység visszatér, a mellbimbó és a mellek környékén fájdalmat, bizsergést, viszketést érezhetünk. Ez azért van, mert kezdenek helyreállni az idegi funkciók.

Sok nő panaszkodik állandóan merev és érzékeny mellbimbókra a műtét után. Ha eleinte leragasztjuk a mellbimbókat kerek ragtapasszal, megvédhet a ruha okozta irritációtól.

A műtétet követő 3-6. hét során általában már varratok nélkül élhetjük mindennapjainkat, de 6 héten át folyamatosan kell viselnünk a speciális, szoros melltartót.

Gyógytorna:

2018. óta minden páciensünknek “kötelezően” ajánlott a gyógytorna a műtétet követő második hét után. Ez alapvetően egy vagy néhány alkalmat jelent, mely során a szakképzett gyógytornász megmutatja a helyes tartáshoz vezető gyakorlatokat, melyet otthon rendszeresen végezni javaslunk. A gyógytorna tulajdonképpen egy tudományosan igazolt hatású, az anatómiára és testünk működésére (élettanára) épülő torna, mely pozitív hatással bír izmainkra, ízületeinkre, csontjainkra és kötőszöveteinkre; ezáltal mozgásunkra, koordinációnkra és tartásunkra. ( 2008- tól 2018-ig Pataki doktor által mutatott gyakorlatokat végezték a páciensek az első hét után). Jelenleg a Gellérthegy lábánál (MOM-Park) található Fájdalomambulanciát javasoljuk a gyógytorna igénybevételére. A javaslatot legtöbb páciensünk követi, a gyakorlatokkal és a hatással, az azt követő szabadabb mozgásterjedelemmel, csökkent feszülésérzéssel, lazább izomzattal elképesztő módon elégedettek. Sokszor egyéb problémák, pl. tartáshibák is korrigálhatóak. A korai gyógytorna hatására mell és a hasplasztikás pácienseinknél még gyorsabb felépülést figyelhetünk meg. Több páciensünk a gyógytorna alatt speciális manuálterápiában is részesül (pl. beszűkült mozgás oldására). A gyógytorna mellett a korai időszakban (akár már a műtétet követő első héten) jégszauna, ion-indukciós mágnesterápia, lökéshullám-terápia (pl. a széles mellizom (pectoralis major) feszülésére, ödémájára (szöveti vizenyő) és a mell alsó pólusának tágulására lehet jó hatással).

Edzés, torna:

Három hét elteltével már a könnyű testmozgás elkezdhető, de csak a 6. hét vége felé térhet vissza fokozatosan mindent terhelő megszokott életvitel. A páciensek jelentős része 3 hét után futópadon, jó futócipőben két melltartóban kocoghat, vagy pl. alap jóga gyakorlatok jelentős része kezdhető. Két hónapig kerülni kell a szoláriumozást, a napozást és a szauna használatát. A hegekkel kapcsolatban fél évig UV tilalom van, azaz le kell ragasztani UV álló ragtapasszal, vagy be kell kenni UV védelmet nyújtó legalább 30 faktoros napkrémmel.

A mellnagyobbítást követően a 3-4., a 6. és a 12. héten kontrollvizsgálaton kell részt venni. Majd fél- és egyéves kontrollra is jönni kell. A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6-8 hónap. A szöveteken belül, az implantátum körül elhelyezkedő belső hegek (szöveti tok) is ennyi idő alatt gyógyulnak be teljesen.

A heggyógyulás elősegítése érdekében speciális hegkezelő krémek használata javasolt, továbbá szilikontapasz alkalmazása is, amiről társoldalunkon – IDE kattintva – tájékozódhat. (Médiamegjelenésünk: Új technikák a hegek kezelésében.)


9. Ezért fontos a melltartó

A melltartó viselése folyamatosan javasolt, hiszen a megnövekedett melltömeg tartását segíti, nem ereszkedik majd meg a mell.

A műtéti altatásból általában a speciális kompressziós melltartóban ébred majd fel, melyet 6 hétig folyamatosan viselnie kell. A 6. hét után ez sportmelltartóra cserélhető.

Azok, akiknek a bőre feszes a mellnagyobbító műtétet követően, gyakran heti egy-két éjszakára elhagyhatják a melltartó folyamatos viselését a műtétet követő fél év után. De akinek a mellnagyobbítás előtt laza volt a bőre, megereszkedett mellei voltak – illetve, aki mellfelvarrással kombinált mellnagyobbításon esett át –, annak mindenképp javasolt a normál vagy sportmelltartó hordása nappal, és legalább laza sportmelltartó viselése éjszaka.

A speciális kompressziós melltartó légáteresztő kompressziós hálóból készül, és hőnyomó eljárással van kialakítva a mellrész, melyen így nincs varrat. A mell a mozgás során stabil marad.  A melltartó elől kétsoros francia kapoccsal záródik, mely megkönnyíti a fel- és levételt. Az állítható széles vállpánt a nehezebb mellet is képes megtartani. (Cikkünk: Így segít a melltartó a tökéletes dekoltázs megőrzésében.)


10. Hat hét után

A 7-12. hét során nagyjából befejeződik az implantátum elhelyezkedése. A mellnagyobbítás után kb. a 12-14. hét végére alakul ki a végleges mellforma.

Az idáig eltelt 12 hét alatti természetes gyógyulási folyamat során gyakran előfordul, hogy átmenetileg méret- és alakbeli különbségek, kisebb alaki torzulások, húzódó és letapadó hegek jelentkeznek, de nagyjából a 12. hét végére (van, akinél csak a 4-6. hónapra) ezek nyomtalanul elmúlnak, és a mellek kezdik felvenni végleges formájukat.

A 12. hét után már csak nappalra kell a szoros melltartót viselni, és a sportmozgások is végezhetőek már, ha nem okoznak fájdalmat, kellemetlen érzést. Ha valaki versenysportot űz, arról külön kell orvosával értekeznie!

Ne végezzen hosszan tartó fárasztó tevékenységet, és ne sportoljon 30 percnél többet 5-6 hétig a beavatkozást követően! Figyeljen oda, hogy gyermekeit se emelgesse legalább 5 hétig.

A mellnagyobbító műtét után 1 évvel kontrollvizsgálaton kell részt venni, melynek során a plasztikai sebész ellenőrzi a mellek alakját, és tapintással a mellek állagát. A mell formája és pozíciója ekkor már teljesen kialakult. Ha a gyógyulás tökéletes, akkor a mellek tapintásra egyformán puhák, nincs nyoma tokképződésnek, a bőr lazább, természetesebb, mint a műtét utáni átmeneti duzzadt időszakban volt.

A hegek ekkorra már nagyjából végleges formát és színt vesznek fel – bár vannak, akiknél 1 éven is túlnyúlik a teljes hegformálódás. Ha valakinek jó sebgyógyulási hajlama van, akkor a mellnagyobbítás után fél-egy évvel a hegek csak vékony, közelről is alig látszó, a bőr pigmentáltságával szinte megegyező vékony csíkok.

Ritkán sajnos részlegesen kiszélesedett, vagy nagyon ritkán kórosan túlburjánzott (keloidos) hegek is előfordulhatnak (ilyen pácientúránkban nem fordult elő). Ilyenkor már korai stádiumban meg kell kezdeni ezek megfelelő kezelését.

dr. Pataki Gergely


Mellnagyobbítási szakkifejezések és terminológia

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy pácienseink megértsék és pontosan átlássák a műtét folyamatát. Ezért Pataki doktor egyedülálló mellplasztikai szószedetet és fogalommagyarázatot állított össze, amelynek átböngészésével a fenti útmutató még inkább egyértelmű: Mellplasztikai szószedet és fogalommagyarázat →


Kapcsolódó tartalmak:


Mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak? Mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye? Miért fontos a minőség?

Dr. Pataki Gergely egyik specialitása az esztétikai műtéteken belül a mellplasztika. Több szépségkirálynő és ismert modell alakját varázsolta szebbé, és rendszeresen ültet be implantátumot sportolóknál is.

Arról kérdeztük, hogy mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak, mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye, továbbá arra, hogy hosszú távon mi lehet az elégedett páciens és egy elégedett páciensekkel rendelkező praxis titka?

(A Story magazinban megjelent folytatásért – amelyben többek között a minőségről, a megfelelő méretről és formáról, illetve az implantátumokról is szó esik – kattintson IDE!)


 


Mellplasztika infó

Komplex tájékoztató oldal a mellplasztikai beavatkozások leírásával, egyedülálló szószedettel – amely a legfontosabb kifejezések magyarázatát tartalmazza –, illetve nélkülözhetetlen tudnivalókkal a műtét előtti és utáni időszakról.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.