fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Mellnagyobbítás saját zsírszövet átültetésével

Hírek 2011. február 02.

Jó hír azoknak, akiket eddig csak az tartott vissza a mellnagyobbító műtéttől, hogy nem akartak idegen anyagot (implantátumot) behelyeztetni a testükbe: már saját zsírszövet átültetésével is elvégezhető a beavatkozás!

Akinek a természet kicsi melleket, de nagy hátsót, vagy erős combokat adott, az most már akár meg is cseréltetheti az előnytelenül elhelyezkedő zsírmennyiséget: a többletet a mellekbe tetetheti, ezáltal a combok és a fenék a normál méretre csökken. „A saját zsírszövet átültetésével végzett mellnagyobbítás a legutóbbi évekig az eredményesség és a szövődmény kockázatának pontos ismerete hiányában kérdéses eljárás volt.” – tudjuk meg dr. Pataki Gergely plasztikai sebész szakorvostól, aki neves amerikai és német klinikákon szerzett széles körű szakmai tapasztalatokat az új eljárással kapcsolatban.

Bizonyítottan biztonságos

„Mintegy 12 éven át amerikai, japán és európai klinikákon folytak kísérletek, melyek során leszívással nyert saját zsírszövettel és az ebből származó saját kötőszöveti őssejtekkel növelték az emlőket – magyarázza a doktor úr. – A kutatás további kísérleteket igényelt. 2009-re történt meg a kellő számú képalkotó és utóvizsgálat, hogy a sajátzsír átültetést mellnagyobbításra is alkalmazhassuk. A tavalyi amerikai kongresszuson számoltak be több vizsgálat kedvező eredményéről, mely lendületet adott a mellnagyobbítás eme alternatívájának.”
Ma már részletes kutatási adatok, elemzések, illetve magas szintű orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a sajátzsír átültetéssel végzett kebelnövelés nem hordoz nagyobb kockázatot, mint más mellplasztikai eljárás. Nem igazolódott az a feltevés sem, hogy az átültetett zsírban lévő őssejtek és növekedési faktorok szerepet játszhatnak a melldaganat kialakulásában. A zsírszövet elmeszesedése okán bizonyos radiológiai vizsgálatok kapcsán észlelt jelek sem zavarják a gyakorlott radiológusokat. Ezek miatt a technikát a legtöbben már nem utasítják el.

Zsírleszívás és -visszaültetés

„Amerikai és német plasztikai sebészeti klinikákon szerzett széles körű szakmai tapasztalatokra támaszkodva Szemere István kollégámmal együtt kidolgoztuk azt a technikát, amely lehetővé teszi a zsírszöveten és a benne található saját őssejteken alapuló szilikonmentes emlőnagyobbítást, biztonságos körülmények között – árulja el Pataki doktor. – A mellnagyobbításhoz a köldök körüli vagy a tomportáji zsírszövetet használjuk előszeretettel, hiszen vizsgálatok tanúsága szerint ez a női test egyik legjobb adóterülete. Itt egy speciális bevonatú, a szöveteket nem károsító kanüllel leszívjuk a zsírt az erre a célra kialakított légmentes tárolóba. Többféle módszer szerint feldolgozzuk és visszaültetésre alkalmassá tesszük. Speciális kanülökkel (tűkkel) és technikával juttatjuk be az emlő előre meghatározott rétegeibe egy kis nyíláson keresztül, a mirigyállományt elkerülve. Fontos, hogy az adott réteg minél több szintjére, lehetőleg kis cseppekben jusson zsír: ez garantálja a szabadon átültetett zsír minél jobb túlélését. A technika fejlődésével a korábban is végzett sajátzsírszövet-átültetés biztonságossá vált, illetve elértük, hogy az átültetett zsír 60-70%-a megmarad. A korábbi 30%-hoz képest ez hatalmas változás, így önmagában a zsírátültetés ismét elfogadott és kedvelt módszerré válhat.” Pataki doktor szerint a technika mind a mell-, mind más korrekciós műtétek, illetve esztétikai beavatkozások esetén is (ránctalanítás, ajakfeltöltés saját zsírral) forradalmi újítást jelent.

Gép számlálja a sejteket

A szabadon átültetett zsírsejtek csak a környezetükből kapják a túlélésükhöz szükséges tápanyagokat. Beereződésük nagymértékben függ a leszívott zsírban található őssejtek számától. „Ehhez a saját felnőttkori őssejtekkel dúsított sajátzsír-átültetéshez ma már több cég kínál klinikai kísérleti stádiumban lévő háttérberendezést. A saját szöveti őssejtek szeparálása egy gépben történik a zsírszívással levett sejtekből – mondja a plasztikai sebész. – A korszerű gépek már beépített (akár ős-) sejtszámlálóval is rendelkeznek, így jobban tudjuk koordinálni a folyamatot és a páciensnek pontos adatokat bocsáthatunk rendelkezésére.” – teszi hozzá. A gép az átültetésre alkalmas zsírsejteket kiválogatja, és elkülöníti a zsírban található felnőttkori őssejtektől. Az ebből nyert készítmény fokozott hatékonysága várhatóan tovább javítja a sajátzsír-átültetés hosszú távú eredményét.

Előnyök és hátrányok

Nem mindenkinél alkalmazható a saját zsírral történő mellnagyobbítás. Ha azonban a páciens alkalmas rá és elfogadja, hogy nem mindig lehet pontosan meghatározni a méretnövekedést, a tökéletes szimmetria sincs garantálva és emiatt esetleg ismételt feltöltésekre lehet szükség, akkor a beavatkozás elvégezhető. Cserébe a felépülés viszonylag gyors, nincs számottevő heg és kizárólag „saját anyag” kerül a szervezetbe. A páciens tulajdonképpen zsírleszívást is kap a műtét áráért.

Ki az ideális páciens?

A legjobb eredmény azoknál a hölgyeknél érhető el, akiknek a keble nem feszes, de csak kicsit lóg, tehát a mellbimbó álló helyzetben még a mell alatti redő felett van. Az ideális páciens az, aki természetes, de nem nagy mellet szeretne, olyan valaki, aki szeretné visszanyerni kebleinek korábbi térfogatát szülés, vagy fogyás után. Emellett rendelkeznie kell a testén enyhe zsírtöbblettel az esetleges újabb feltöltésekhez. A módszerrel szilikon implantátumok feletti egyenetlenségek kezelése, vagy a bimbó kiemelese is lehetséges.

Hialuronsav és szilikon

„Végzünk mellnagyobbítást hialuronsav-tartalmú injekcióval beadható feltöltőanyagokkal is (ez teljesen olyan, mint a kötőszövet alapanyaga), de fontos tudni, hogy ez az anyag két-három év alatt felszívódik és nem olcsó. Maximálisan kb. 200-250 milliliteres nagyobbítás érhető el. Jól kontrollálható, ultrahangvezérelve egy tűszúrással bejuttatható az anyag. Ilyen beavatkozást már szép számmal végeztünk klinikánkon – tájékoztat Pataki doktor. – Mindezek ellenére ha valaki a legeredményesebb mellnagyobbító eljárást keresi, marad a szilikonimplantátum: térfogatnövelő hatásának a mai napig nincs alternatívája. A szilikontól és a nagyobbításra használt kiváló minőségű implantátumoktól egyébként nem kell félni, ezt sok évtizedes orvosi tapasztalat és elégedett páciensek milliói tanúsíthatják.”

Az eredeti cikk megtekintéséhez kérem kattintson a képre.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.