fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Milyen lesz a plasztikai sebészet a jövőben?

Hírek 2011. augusztus 26.

Miként az innovatív módszerek és az ezeket elősegítő technika is hatalmas léptekkel halad előre, úgy a plasztikai beavatkozások köre – hasonlóan az orvostudomány más területeihez – is egyre bővül.

A plasztikai sebészet hajnala

A legelső helyreállító műtétekről Egyiptomból maradtak ránk írásos emlékek. Ezek alapján az első korai korrekciós műtétekre Krisztus előtt körülbelül 1600 táján került sor, a ránk maradt leírások szerint ekkor az orr és az állkapocs töréseit, torzulásait rakták helyre. A plasztikai műtétek neve, a “plastikos” szó maga azonban görög eredetű és egészen pontosan alakítást, formázást jelent.

Az ősi Indiában is történtek az akkori sebészeti megoldásokat messze megelőző helyreállító műtétek, melyek alanyai a feljegyzések szerint olyan tolvajok voltak, akiknek orrát büntetés és figyelmeztetésként lemetszették. Számukra a társadalomba való beilleszkedés kulcsa volt az akkori orvosok által már végzett helyreállító plasztikai műtét. Az egyik leghíresebb indiai orvos, Susruta orrhelyreállító műtéteivel írta be magát a plasztikai sebészet történelmébe. Susruta volt az, aki a homlok bőrét használta fel az orr helyreállítására.

A cikk további része itt található:

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110718-a-plasztikai-sebeszet-multja-es-jovoje.html


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.