fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Mit vállalunk? Tájékoztatás a „pofonegyszerű” eseteinkről

Blog 2018. november 13.

Egy internetes fórumon kommentelte egy kedves ismeretlen, hogy nehéz bejutni hozzánk, és „Pataki doktor csak egyszerű eseteket vállal”. Amikor asszisztensem felolvasta, elmosolyodtam: „nem zavar, hogy nem értheted!”

Visszagondoltam az elmúlt évtizedekre, a külföldön és itthon eltűnt évekre (ez elírás volt: eleinte eltöltött éveket akartam írni, de mégis hagyom…). Arra, hogy mindenkit vállaltunk, mindenkinek segíteni próbáltunk – reggeltől estig, mindent, de tényleg mindent háttérbe szorítva.

Visszagondoltam az elmúlt években végzett mellfelvarrással kombinált mellnagyobbításokra.

A korábban súlyos fejlődési rendellenességekkel, például tubuláris mellel vagy hatalmas aszimmetriával élő, de sikeresen megoperált pácienseinkre, s a bonyolult gyermekplasztikai sebészeti eseteink arányára.

Operáltunk itthon nehezített körülmények között. Operáltunk a kis karitatív orvoscsoportot működtető alapítványom, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány bangladesi és nigériai misszióiban szinte lehetetlen helyzetekben – méghozzá nehéz, bonyolult eseteket.

Az évenkénti bangladesi missziókban azokat operáltuk, akiknek a minimális esélye sem lett volna egyébként a teljesebb életre, a gyógyulásra. Itthon pedig operáltuk azokat, akiket mások gyakran nem vállaltak. A „láz” nem hagyott, csinálni kellett…

Hiába volt? Nem, hiszen az energia ott van az érintettek megváltozott életminőségében, még ha ők nem is fórumoznak.

Nyilván a fejüknél összenőtt sziámi ikrek esete, műtétsorozata sem tartozik a legkönnyebbek közé…

A világon csupán néhány sikeres szétválasztás történt. Kollégáimmal, Andrással és Istvánnal, nagy hittel, talán a lehetetlent vállaltuk be az Alapítvány színeiben… A felkészülésbe elképesztő energiát teszünk. A szakma számunkra mérvadó részéről nagy a támogatás, de ott vannak az ellendrukkerek is, akik nem hiszik azt, hogy „ha ajtót rajzolsz a falra, talán kiléphetsz rajta”, a megfelelő hittel. Vagy fáj nekik, ha valakinek valami sikerül. Ha felfognák akadálygördítőink, bérelt lekommentelőink, hogy mit jelent ez az ügy…!Az agyi keringés teljes szeparálása sikerült csapatunknak a nyáron, ez volt a világon az első ilyen sikeres szétválasztási kísérlet.

Rengeteg filozófiai és etikai kihívásra kell(ett) választ találnunk. Ki döntsön jelentős életminőséget adó életveszélyes műtétekben, amikor a kis páciens maga nem tudja eldönteni ezt? Morálisan elfogadható-e az, ha egy embert feláldozunk egy másik megmentéséért? Szabad-e ilyen irdatlan mennyiségű időt és pénzt áldozni egy ilyen műtétsorozatra a két kislány érdekében, esetleg a tudomány fejlődése érdekében? Több száz másikat lehetne megműteni. Hírzárlat, avagy hogyan kell a csillapíthatatlan sajtót kezelni?

2018 őszén sok minden, amit vártam, elérkezett. A múlt szerdán Dakkában megtörtént a világ jelenleg legnagyobb égési és plasztikai sebészetének, az 500 ágyas Sheikh Hasina National Institute for Burns and Plastic Surgerynek az átadása. (Bárcsak itthon is épülő osztályokról beszélhetnénk!)

Ez siker. Az intézmény magyar Alapítványunk 2010-es iniciatívájával (alapötletével) és sokéves támogatásával jöhetett létre Bangladesben: részt vettünk az intézet orvosainak képzésében, anyagilag támogattuk azt, és sok száz pácienst operáltunk meg ingyenesen az intézmény „elődjében”, a Dhaka Medical College-ben és más kórházakban.

Az új Intézet első páciensei Sheikh Hasina, a Bangladesi Népi Köztársaság miniszterelnök asszonyának kérésére a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által kezelt fejüknél összenőtt sziámi ikrek, Rabia és Rukia voltak, az első kezelést tehát magyar orvos nyújtotta.

A bangladesiek hálásak Magyarországnak a segítségért.

Az átadás egyik részeseménye volt, amikor Sheikh Hasina miniszterelnök asszony és a bangladesi egészségügyi miniszter megtekintette Alapítványunk által kezelt ikreket, és elmagyarázhattuk az itthoni kezelések lépéseit egy 3D nyomtatással készült modellen. Ebben a multidiszciplináris és „multistaged” műtétben ikrek agyi keringésének sikeres szétválasztása után a bőrnyújtás, bőrformálás, a plasztikai sebészeti szakasz következik. Annak érdekében, hogy még többet tudjunk „nyújtani” – jelen esetben szó szerint is –, az ikreket és „könnyű esetüket” igyekszünk minden lépcsőfoknál a lehető legideálisabb körülmények között kezelni. (Ezzel kapcsolatban hamarosan jövünk a részletekkel a cselekves.org-on!)

A nyáron az ikrek műtétjének előkészítése miatt Fokvárosba látogattam, a Red Cross War Memorial Children’s Hospital kórházba. Az ottani kollégákkal folytattam megbeszélést, miután itt választották szét a legtöbb összenőtt ikerpárt, szám szerint 46-ot. (Fejüknél összenőtt csak egy volt közöttük.) Ellátogattam a Groote Schuur kórház 2. sz. műtőjébe, ahol Christian Barnard dél-afrikai sebészfőorvos 1967-ben végezte az első, emberen végrehajtott sikeres szívátültetést, amellyel nagymértékben előre vitte az orvostudományt.

Az ő filozófiája volt:

„The biggest risk in life is not to take the risk.” Vagyis az a legnagyobb kockázatvállalás az életben, ha nem vállaljuk a kockázatot.

Valahol igaza lehet. Nem lehet egy helyben állni. Ennyit a rizikóról és a könnyű esetekről a sebészetben. Higgyék el, hogy „egyszerű eseteinkért” nagy rizikót vállalunk… vállaljuk a rizikót.

(Budapest, 2018.11.13., Pataki)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.