fbpx
vissza a műtétek,kezelések oldalra

Fülplasztika

Az elálló vagy aszimmetrikus fül nem csak a gyermekeknek, de a felnőtteknek is komoly gátlásokat, pszichés problémákat okozhatnak.

Mi az a fülplasztika? Hogyan kezelhető az elálló vagy aszimmetrikus fül?

A fülek jelentős hatással vannak az arc megjelenésére. Az arc többi részével együtt harmóniát alkotva belesimulnak az összképbe. Agyunk tudatalattija kis aszimmetriát is képes észrevenni a másik egyén fülein, ez egy evolúciós adottság.

A fülkagyló alaki elváltozásai a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak.

A fülplasztika gyakran végzett esztétikai beavatkozás, melynek segítségével különböző problémák oldhatóak meg, úgymint az elálló fül korrigálása, a túl nagyra nőtt cimpák kisebbítése és elérhető a megfelelő ívű, alakú fül kialakítása is. A beavatkozás segítségével a fület természetesebbé tudjuk tenni, hogy az harmonizáljon az arccal és annak minden egyes elemével.

Kinek ajánljuk a fülplasztikát?

A fülplasztika segítségével a fület természetesebbé tudjuk tenni – úgy, hogy az harmonizáljon az arccal és annak minden egyes elemével.

 

A fülünk 5-6 éves korunkig általában teljesen kifejlődik, fülplasztika műtétre általában ezen életkor betöltése előtt röviddel (mielőtt iskolába megy a gyermek), vagy azt követően kerülhet sor, azaz nagycsoportos óvodás kortól végezhető el a fülplasztikai műtét. Leggyakrabban gyermekkorban érdemes ezen esztétikai műtétre sort keríteni.

Előfordul olyan ritka fülfejlődési rendellenesség, mely korrekciójának megkezdését még korábban ajánljuk. Felső korhatár nincsen, azaz igény szerint akár 70 éves korban is lehet fülplasztikát végezni, tehát életkori megkötés nincsen. Felnőttkorban is műtünk, akár veleszületetten elálló és/vagy aszimmetrikus fület, esetleg baleset, sérülés miatt deformálódott fülkagylót.

A mielőbbi fülplasztika mellett szól, hogy ezzel gyermekünket sok kellemetlenségtől, fülei miatti csúfolódástól és ezekből fakadó pszichológiai, önértékelésbeli problémától óvhatjuk meg, így gyakran sikeresebb, boldogabb jövőt biztosítva számára. Lényeges szempont továbbá, hogy a gyermekek fülporca rugalmasabb, könnyebben alakítható, így sokszor a fülplasztika eredménye is látványosabb, a műtétet követő regenerációs idő pedig rövidebb lehet.

Hogyan történik a fülplasztika?

A fülplasztikai műtét helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan történik, de a beavatkozás kérhető altatással is. A fülműtét általában 1-1,5 órát vesz igénybe attól függően, hogy milyen fokú korrekcióra van szükség.

A teljes fülkorrekció alkalmával a fül porcos vázából eltávolítunk egy keveset és modelláljuk is azt. A részleges fülplasztikánál csak a modellálást végezzük el. A bemetszés a fül hátsó felszínén, nem látható helyen történik, innen preparáljuk fel mindkét oldalon a bőrt és a porcot, innen történik a porc bemetszése, szükség esetén kimetszése, a közelítő öltések behelyezése. A teljes gyógyulás után a hegek csaknem láthatatlanok, teljesen rejtett pozícióban vannak a természetes redőkben.

Mi várható a fülplasztika után?

A fülplasztikai beavatkozás után általában néhány órás benntartózkodást követően haza lehet menni. A műtét után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és ödéma, mely spontán távozik ill. rövid időn belül teljesen felszívódik.

Ennek csökkentésére, illetve a minél pontosabb lágyrész illeszkedés céljából egy kompressziós kötést helyezünk fel a fejre. A fülműtét során felhelyezett kötést kb. 1 hétig, majd azt követően néhány hétig fejpántot kell viselni, hogy a fülkagylók megfelelően gyógyuljanak. Ezen idő alatt a füleket fokozottan kell óvni a hidegtől és az ütésektől.

A műtétet követő 10-14 napon szedjük ki a varratokat. 6 hét szükséges a teljes hegesedés kialakulásáig, amely a fület megtartja az új formájában.

A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, mely a fül és az arc vérbőségét okozhatja. Pl.: sport, fizikai megerőltetés, bármilyen erős meleg hatás, forró, erősen fűszerezett ételek és alkohol fogyasztása.

A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől! Ezen időszak alatt kerülni kell a napozást és a szoláriumot!

Műtét után 10 nappal lehet vékony sminket felhelyezni, amellyel eltakarható az enyhe elszíneződés. A sminknek nem szabad a hegre kerülnie. A hegre – a minél előnyösebb hegesedés kialalulása érdekében – speciális kenőcsöket és szilikon tartalmú gélt alkalmazunk.

12 fontos kérdés a fülplasztika kapcsán

1. Mikor indokolt a fülplasztikai műtét?

Ha a fülkagyló alaki eltérése arcunk, fejünk harmóniáját megbontja és pszichés panaszokat, pl. önbizalomhiányt okoz.

2. Mi a fülplasztika célja?

A fülkagylók méretének, alakjának és pozíciójának a normálishoz vagy az ellenoldali fülhüz képest történő megváltoztatása. A fülek formálásával, illeszkedésük alakításával a harmónia megbomlásának megszüntetése.

3. Mi az elváltozás oka?

Legtöbbször többfaktoros genetikai okok hatására a szülőknél észlelhető alaki variációk túlhangsúlyozódása ér el zavaró mértéket. A fülkagyló koponyához való illeszkedése, egyes részeinek aránya, vagy egyes hajlatok, gödrök alaki eltérése, a normálistól, az átlagtól való eltérése észlelhető, ha a füleket elemezzük.

4. Mi a fülplasztika várható eredménye?

A fenti okok elemzésével célzottan korrigálható a zavart okozó anatómiai eltérés, azaz a fülkagylók méretének, alakjának és pozíciójának a normálishoz vagy az ellenoldali fülhüz képest történő megváltoztatása.

5. Elérhető-e tökéletes szimmetria ?

Tökéletes szimmetria nem mindig érhető el!

6. Hogyan történik a fülplasztika műtéte?

Pataki doktor szerint a legideálisabb az iskoláskor előtt, 5-6 éves korban történő műtét. Ez az egyetlen gyermekkori esztétikai plasztikai beavatkozás. Gyakran 5-7 éves korban a kis páciensünk maga is akarja a műtétet. 10 éves korig általában altatásban végezzük a műtétet. Ez követően esetek többségében helyi érzéstelenítésben akadálytalanul elvégezhető. Ha tartunk attól, hogy félelem, ijedtség megzavarhatja a műtét menetét, akkor altatás is szóba jön. Felnőttnél is.

7. Mennyi ideig tart a fülplasztika műtéte?

Attól függően, hogy az alakítás a porc melyik és hány elemén szükséges, általában egy-másfél órát vesz igénybe.

8. Van a fülplasztika előtt kivizsgálás?

Igen. Részletes plasztikai sebészeti konzultáció szükséges. Egészséges fiatal pácienseknél (18 év felett), helyi érzéstelenítésben nem kell vérvizsgálat. Altatás esetén a kivizsgálás részletesebb. A műtétre való alkalmasságot laboratóriumi vizsgálatok is meg kell erősítsék.

9. Van a fülplasztikának szövődménye

Mint minden műtéti beavatkozás estén, itt is felléphet utóvérzés, esetleg fertőzés a műtéti területen. Ezek jelentkezése azonnali ellátást igényel! A fülplasztika lehetséges szövődményei még: ritkán keloidos hegképződés, gyulladás, utóvérzés, részleges bőrelhalás, részleges porcelhalás, aszimmetria, a bőr érzékenységének megváltozása.

10. Mikor látszik a műtét végeredménye?

A műtét eredménye 3-4 hónap múlva értékelhető.

11. Van-e varratszedés?

műtét után 2 héttel vesszük le a körkörösen futó kötést a fejről és ezzel együtt szedünk varratokat is. Pataki doktor itt a biztonságra törekszik, inkább később szed varratot.

12. Mire kell vigyázni a fülplasztikai műtét után?

Kötés és varratszedés utáni napon érheti víz a füleket. 6 héten át, teniszezők által használt rugalmas fejpánt viselését javasoljuk, napi 12-24 órán át. 4 héttel a kötéslevétel után már lehet sportolni (kivételt képeznek a fejet veszélyeztető kontakt sportok, pl. birkózás).

A plasztikai sebész válaszol

Üdvözlöm.A gyermekem 1 hónapos.A fülén van kettő bőrkinövés így született . Megpróbálom leírni miről van szó.az egyik az arc felőli részen a fülcimpáján van ami kivűl és csak kifelé nől a másik mellette de az sajnos nől neki nem csak kifelé hanem befelé a hallójárata felé is.a pajesz melletti fül résznél van az a porc ilyen félköríves ami kicsit kiáll normál ember esetén.nos neki ott van ez a kinövés és az van a porc helyén..Mennyi idős korban érdemes ezt a műtétet elvégezni?Plasztikai sebészt ajánlottak ezért kerestem meg önt.ha kapok email címet tudnák róla fotót küldeni hogy tisztábban lásson és feltudnánk venni a kapcsolatot..Vidékiek vagyunk sajnos de ha azt mondja hogy konzultáljunk személyesen akkor megoldható a dolog.

Tovább a válaszhoz 2020-06-23

Tisztelt doktor úr ! 1. Vállalnak-e ún. audio fül (tünde fül) műtéteket? Mellékelek néhány képet egy filmből és egy külföldi plasztikai sebészet oldaláról, hogy ilyet szeretnék. 2. Van-e arra technikai megoldás, hogy a már meglévő elálló füleimet még elállóbbra műtsék valamilyen módon? Ha igen, akkor ennek kapcsán milyen lehetőségek vannak? Előre is köszönöm az információkat. Mindenképpen szeretném megcsináltatni a műtétet. Tibor

Tovább a válaszhoz 2016-04-30

Tisztelt Dr. Pataki Gergely, Egy hónapja megszületett kislányunk. A jobb fülét egy kicsit elfeküdte, így az picit csálén áll. Nem tudjuk lehet e, illetve ha lehet meddig, valamit tenni ennek ügyében. Próbáltunk időpontot kérni a magánrendelőben, de az aszisztense csak áprilisra tudott volna időpontot adni. Nagyon kedves volt, és azt javasolta, írjunk önnek és csatoljunk képet. Egyedűl csak az ídő miatt aggódunk nehogy túl késő legyen. A hugom kisfiának is hasonló problémája van ahol is ön adott tanácsot neki. Igaz már későn, mert későn keresték fel önt. A háziorvos és a fül-orr gégész sem mondták neki, hogy ilyen picin is van megoldás, nem kell várni amíg nagyobb lesz. Segítségét előre is köszönjük, Üdvözlettel András

Tovább a válaszhoz 2015-02-22

Jónapot! Meg szeretném műtetni a fülemet. Mind a kettő eláll. Mennyi lenne a műtét helyi érzéstelenítéssel? Előre is köszönöm a választ! További szép napot! Cintia

Tovább a válaszhoz 2013-06-02

Tisztelt Doktor Úr! Fülplasztikával kapcsolatban lenne pár kérdésem. -A műtét után mennyi idő szükséges mire eléri végleges formáját? -Mennyi idő mire teljesen elmúlik a fájdalom?(nem is érzékeny) -Mennyire veszélyes,kockázatos műtét? -Minden esetben szükséges a műtét előtt fotót készíteni?Ez elkerülhető-e? -Az igaz, ha elmúlik az érzéstelenítő hatása,akkor elviselhetetlen a fájdalom? Válaszát előre is köszönöm!! Nilla

Tovább a válaszhoz 2012-04-09

Kedves Dr.úr! Lányom 13 éves és nagyon elállnak a fülei születésétől fogva.Most ,hogy kamaszodik ez nagyon zavarja őt .Az lenne a kérdésem,hogy a Tb finanszírozza-e az fülplasztikai műtéteket?És ha igen, mi az első lépés amit meg kell tennünk?Ha pedig nem akkor mettől meddig terjed egy ilyen műtétnek a költsége? Előri is köszönöm válaszát. Tisztelettel,és üdvözlettel: Beáta

Tovább a válaszhoz 2011-10-19

Tisztelt doktor ur! fülbevalotol elszakadt a fülem. ezen csak plasztika segíthet? mennyibe kerülhet egy ilyen mütét köszönom kriszta

Tovább a válaszhoz 2011-07-28

Kedves Doktor úr! 20 éves vagyok és kiskorom óta piszkálták a fülem és az egyik fülemben alig van porc és csunyán eláll és most kezd zavarni! mi a teendő? Köszönöm. Daniel

Tovább a válaszhoz 2011-04-25

Tisztelt Dr. Pataki Gergely! Segítséget szeretném kérni. Nem igazán tudom hol és hogyan induljak el. Születésem óta nincs jobb fülkagylóm és ezt problémát szeretnék megoldást találni. Kétszer műtötték, gyerekkoromba, de nem igazan jártak nagy eredménnyel.. 30 éves koromra szeretnék megoldást találni rá. Milyen megoldások léteznek? És h ez mennyibe kerülne nekem? Eddig kerültem ezt témát mert szégyelltem, de most már úgy vagyok vele nincs miért… Segítségeteket előre is köszönöm József

Tovább a válaszhoz 2011-02-10

Tisztelt Dr. Úr Nekem eláló füleim vannak születésem óta és Tb-re szeretném megmüteni aszt szeretném megkérdezni hogy ez lehetséges.Tudna mondani egy címet ahol Tb-re megmütik. Válaszát előre is köszönöm

Tovább a válaszhoz 2010-10-28

Köszönöm Válaszát!Nekem csak az egyik fülem áll el,de már születésem óta ugyhogy akkor valószinű hogy ez rendellenesség,ugyhogy először megyek a háziorvosomhoz és megvizsgáltatom,és valószinű hogy még jelentkezek! Köszönöm,További Kellemes Napot Kati

Tovább a válaszhoz 2010-06-24

Tisztelt Doktorúr! Informálódni szeretnék hogy a fülplasztika milyen műtéti beavatkozásokkal jár?és erre hol van lehetőség?és hogy 18 év alatt jár e valami kedvezmény? Előre is köszönöm a válaszát!:)

Tovább a válaszhoz 2010-06-22

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.