fbpx
vissza a műtétek,kezelések oldalra

Gyomor bypass, csőgyomor

Gyakran pácienseink zsírleszívást, hasplasztikát, vagy mellfelvarrást szeretnének mielőtt nagy súlyfeleslegüktől megszabadultak volna. Ez helytelen sorrend. A nagy súlyfeleslegüktől gyakran sebészileg támogatott fogyás során tudnak megszabadulni (csőgyomor-műtét, régebben gyomorgyűrű, gyomor ballon). A fogyás utáni nyugalmi állapot beálltával már elvégezhetőek a kontúrjavító és bőrfelesleg-eltávolító műtétek, például a zsírleszívás, a hasplasztika, a combplasztika vagy a mellfelvarrás.

Aki igen jelentős súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni, annak rengeteget segíthet a gyomor méretét csökkentő, a tápcsatornát sebészi úton átalakító műtét.

Gyomor bypass

Gyomor bypass műtét után a csökkentett méretű gyomor és az átalakított tápcsatorna révén egyrészt lényegesen kevesebbet tud majd enni, másfelől pedig kevesebb tápanyag fog a szervezetében felszívódni – így a bevitt kalóriák mennyisége lényegében a töredékére fog visszaszorulni.

A „fogyókúrás műtétnek” is hívott beavatkozás bár valóban a súlycsökkentés legdrasztikusabb módja, ma már olyan sebészi megoldások és szövetkímélő technikák állnak rendelkezésre, melyek jelentősen egyszerűbbé teszik az orvos számára az elvégzését, a páciens számára pedig a felépülést.

A gyomor szűkítése függőleges irányú öltésekkel történik, miután az orvos elkülönítette a szervből azt a részt, amelyik ezentúl a teljes űrtartalmat jelenti. Alapvetően ez a mozzanat határozza meg, hogy mennyi étel fér majd el benne. Ezután a sebész az elkülönített részhez csatlakoztat egy „Y” alakú vékonybélrészt – innen ered a „bypass”, azaz „kerülőút” elnevezés. A táplálék ugyanis így már kikerüli a tápcsatorna egy részét.

Lehetőség van összetett bypass műtét elvégzésére is, amelynél eltávolításra kerül a gyomor alsó része, a felső pedig közvetlenül a vékonybélhez csatlakozik. Ez azonban már idejétmúlt megoldásnak számít, mivel egyrészt szükségtelenül invazív, másrészt pedig a nagyobb „kerülőút” miatt tápanyaghiányt idézhet elő.

Csőgyomor

A csőgyomor („gastric sleeve”) kifejezés a gyomor jelentős részének – legalább a felének – eltávolítását jelenti, amiből így egy cső formájú képződmény marad vissza. Laparoszkópiával csupán apró metszésekre van ehhez szükség, hiszen a sebész a bevezetett kamerán keresztül figyeli a műtéti területet.

A felépülés ideje mindegyik műtét esetében függ attól, hogy kulcslyuk technikával vagy hagyományos módszerrel történt-e, illetve a páciens egyéni jellemzőitől is.

Mikor van szükség ilyen beavatkozásra?

Olyan jelentős súlytöbblet esetén, ami nagy egészségügyi kockázatot jelent, illetve nehézségeket okoz a mindennapi életben. Tény, hogy már öt kilogramm plusz is megterheli a szervezetet – például mérhető plusz terhelést ró az ízületekre –, ám ezek a műtéti lehetőségek azoknak javallottak, akik legalább 30-40 kg-ot szeretnének leadni, és a diétával nem értek el sikert, az intenzívebb testmozgást pedig pont a súlyuk lehetetleníti el.

Ilyenkor természetesen a műtét mellett is szükséges az életmódváltás a megfelelő tápanyagok beviteléért, amiben obezitológus szakorvos és dietetikus tud segíteni.

A plasztikai sebész válaszol

Jó napot kívánok!Az lenne a kérdésem,hogy 30-as BMI -nél is végeznek-e gastro sleev illetve bypass műtétet? Nincs cukorbetegség nincs IR illetve nincs magas vérnyomásom. Viszont 12-15 kg kb súlyfeleslegem, túl egy sikertelen 6 hónapos gyomorballonon amitől egy dekát sem fogytam! Köszönöm válaszát: Zsuzsanna

Tovább a válaszhoz 2017-10-13

32 éves Bipoláris beteg nő vagyok immár sajnos 6 éve, ezalatt az idő alatt megdupláztam a súlyomat sajnos. Érdeklődni szeretnék, hogy gyomorgyűrűről, de hallottam valami modernebb módszerről is édesapám mondta, hogy itt Veszprémben nézzek utána. Az anyagi része nem gond, szeretnék végre úgy kinézni mint egykor. Valami olyasmiről hallottam, hogy nem vágják a pácienst hanem máshogy oldják meg gyomorvarrással?????Most lehet nagy butaságot mondtam de eddig én nem plasztikáztattam semmimet sem...!Nem vagyok járatos ebben. Szeretném tudni vállal e ilyen műtétet és, hogy mi a folyamata? Előre is köszönöm válaszát.... Melinda.

Tovább a válaszhoz 2012-02-26

Tisztelt doktor ur! 37 éves vagyok és 5 gyereket szültem sajnos mindegyikkel csak hiztam de már sajnos nem birok a tükörbe nézni a párom mindig kérdezem hogy van hozzám gusztusa :( a melleim sajnos lassan a hasm ig lognak mert tull nagyok és a hasomrol meg nem is beszélek :( undoritó nem tudok fogyni bár hogy is szeretnék probáltam tornázni is de ha fogytam egy kicsit akkor rögtön csak a karomról és a mellemröl fogytam :( de a hasamról sajnos nem azt szeretném meg kérdezni öntöl mivel nem vagyok sajnos pénzileg ellengedve sajnos nem tehetem meg hogy csak ugy be sétáljak egy plasztikai sebészetre hogy van e valami reményem hogy társadalom biztositásommal valamien lehetöségem volna a plasztikára ? és hogy be tegyenek nekem pl gyomor szükitöt? tudom lehet sokat kérek de én már nem érzem magam nönek :( semmit nem tudok fell venni mert mindenbe zizilabor vagyok :( a gyerekeim mondják anya te vagy a legszebb de ez a sok felesleg "háj"engem már lassan depissé tesz mikor a kislányommmal császároztak meg kérdezte tölem a doki akar kocka hast? és én nem tudtam mire gondol azt hittem csak viccel velem mert mosojogva kérdezte és én vissza vicceleve nekem már ojan soha nem lessz és uttánna értetem meg mit is akart már nagyon bánom :( mig élek bánom :(sajnos nem tért a gyerekhez könnyen a hasam miatt mindig meg kellet tartani a a kezével a hájam :( doktor ur ha van rá valamien meg oldás kérem válaszoljon nekem mert nagyon szeretném magam nönek érezni mindenki mondja az arcom mien szép de nyaktól lefele undoritó vagyok :( kérem segicsen ha tud nekem szégyeltem mindig is be vallani de sajnos anyagilag nem tehettem meg de olvasgatam itt és ugy vagyok vele pofon nem vágnak ha meg kérdezem elöre is köszönöm melcsy

Tovább a válaszhoz 2011-02-21

kedves doktor úr.én38éves vagyok és önhöz fordulnék tanácsért.130kg vagyok és nemrég kivizsgáláson voltam egy gasztroenteorológusnál,ahol meg állapitották,hogy le van szakadva a rekesz izom,,MAGNA HIATI HERNIA,,és azt ajánlotta az orvos hogy műtessem meg magam és ajánlotta az operáló orvosnak,hogy helyezzék be a gyomor gyűrűt,a nagy súlyom miatt ,aki azt mondta,hogy megműti a szakadást de a gyűrűt teljes összegét ki kell fizetnem,amire nekem sajnos nem tellik.pedig örültem volna ha meg csinálja,mivel a környékünkön óriási a munka nélküliség és ebből kifolyólag számomra még nehezebb munkát találni.szertném ha segitene tanácsaival.

Tovább a válaszhoz 2010-04-20

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.