fbpx
vissza a műtétek,kezelések oldalra

Hajplasztika, hajbeültetés

A hajplasztika, hajbeültetés fajtái: melyik a legjobb módszer?

A haj olyan, akár az egészség: az ember akkor kezdi leginkább értékelni a meglétét, amikor már nincs. A kopaszodás a férfiak egyik legfontosabb, legmeghatározóbb esztétikai problémája, mely a stresszes és nem kellően egészséges életmód miatt már a korai húszas években is megkezdődhet.

A hajbeültetési eljárások – köztük a legmodernebb SafeSystem-FUE technikával (FUE: hajhagyma-egységenként történő átültetés) – viszont hatékonyan segítenek a kopaszodás megoldásában, így a testi-lelki harmónia helyreállításában.

Nagyon fontos, hogy ma Magyarországon a hajbeültetés a plasztikai sebészet része, így ilyen beavatkozás csak plasztikai sebészeteken történhet megfelelő biztonsággal.

Mi az a hajbeültetés?

Tulajdonképpen hajátültetésről van szó, hiszen a beavatkozás során meglévő hajhagymák kerülnek át olyan területekre, ahol nagyon megritkultak a szálak, vagy a kopaszodás révén már el is tűntek onnan. Életünk végéig való tartóssága a tudományon alapszik, hiszen a donor területként (átültetésre szolgáló adó terület a hajas fejbőrön, általában a tarkótájon)  szolgáló tarkótáj területén lévő hajszálaink ellenállnak az úgynevezett DHT hormonnak (a tesztoszteron egyik formája), mely az androgén jellegű, más néven férfias kopaszodás okozója. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1950-es évek óta végeznek ilyen műtéteket, ám a technikák rengeteget változtak az utóbbi évtizedben.

 

Milyen hajbeültetési módszerek vannak?

FUT / FUSS, vagy más néven STRIP (bőrcsík) technika

A régebbi – ma már csak ritkán alkalmazott – eljárás az úgynevezett FUT/FUSS technika (Follicular Unit Transplantation vagy Follicular Unit Strip Surgery), amelyet angolul „STRIP method”-ként is szoktak említeni. Ennél a sebész egy nagyjából 15-25 centiméter hosszú „csíkot” metsz ki a fej hátsó részéről, majd ezután a fejbőrt összevarrja. Ezt a kimetszett „csík” területet a nem érintett hajas terület gyakorlatilag rögtön elfedheti. Utána következik a kimetszett bőrfelület apró darabokra való felosztása, melyek mindegyikében egy vagy több ép hajhagyma él. A fogadó területre beültetett metszetek száma a terület méretén kívül a haj típusától, minőségétől és színétől is függ. A kimetszés és a beültetés helyén igen gyakran erős hegesedéssel való gyógyulást tapasztalhatunk. Ilyen technológiát egyre kevesebb országban végeznek, hiszen szabad szemmel látható nyomot hagy és természetessége is kérdőjelezhető.

FUE, SafeSystem-FUE

A korszerűbb FUE – azaz Follicular Unit Extraction – jóval kevésbé drasztikus, hiszen nem jár nagy metszéssel és látható hegekkel. Ilyenkor a fejbőr hátsó részének leborotválása után az orvos egyenként távolítja el a donor hajhagymákat, melyek helyén pontszerű, szabad szemmel kevésbé látható nyoma marad rövid haj viselése esetén. A legtöbb klinika a FUE módszert alkalmazza, míg a jelenleg elérhető legmodernebb eljárás a SafeSystem-FUE rövid frizura mellett szabad szemmel láthatatlan nyomot hagy és szép, természetes eredményt tesz lehetővé. A SafeSystem-FUE már egy gépiesített kivételt tesz lehetővé és a beavatkozás során alkalmazott tompa végű tű miatt sokkal hamarabbi gyógyulást eredményez. A SafeSystem-FUE hajbeültetéssel nincs hegképződési szövődmény kockázat, gyorsabb a gyógyulási folyamat és biztonságosabb, hiszen ez egy szövetkímélő technika.

Mindkét típusú beavatkozásnál kulcsfontosságú, hogy a hajhagymákat tartalmazó szövetrészeket (úgynevezett graftokat) megfelelő minőségben lehessen kinyerni. Az az ideális, ha sikerül megőrizni a hajhagymák körül kialakult védőréteget, ami a beültetés során is óvja őket a mechanikai sérüléstől. A SafeSystem-FUE technikával precíz hajkivételre van lehetőség szakállbeültetés, és szemöldökpótlás esetén is.

A hajbeültetésnél nagyon fontos természetesen a szakorvos releváns szakmai tapasztalata és a precíz tervezés és kivitelezés, mivel ennek hiányában nem várható megfelelő sűrűség és növekedés – sőt, megfelelő plasztikai sebészeti tudás nélkül akár az is előfordulhat, hogy a donor terület hajállománya látható kárt szenved. Ettől azonban szakértő kezekben semmiképpen sem kell tartani.

Ma már a SafeSystem-FUE terjedésének és eredményeinek köszönhetően, szinte mindenhol ezt a módszert tartják a legjobb hajbeültetési eljárásnak, a férfi kopaszodás leghatékonyabb ellenszerének.

A hajbeültetés után szükséges az előírt kontrollokon való, lehetőleg személyes megjelenés, melyek során követni tudjuk a beavatkozás precíz és tökéletes alakulását, egyéni tanácsokkal szolgálva. Ami a végeredményt illeti, a beültetett hajhagymák meglévő hajszálai 2-3 hónap után kihullanak, hogy ezt követően újak növekedjenek belőlük. Az 5-6 hónapban már látható az „új” haj 60%-a, míg a teljes végeredményre 11-13 hónapot kell várjunk.

Sajátzsír-átültetés kiegészítésként

A sajátzsír-visszatöltés alkalmazása már bizonyított és hatékony eljárás az arcfiatalításra és a kontúrdeformitások kezelésére. A hajbeültetés / hajmegtartás (visszaállítás) területén a saját zsír őssejtként való alkalmazása tudományosan is igazolt. Klinikánkon a SafeSystem-FUE hajbeültetést a fejbőrbe történő sajátzsír-átültetéssel javasolt kombinálni, mivel a saját zsírszövetben lévő őssejtek és növekedési faktorok hozzájárulnak az áthelyezett hajhagymák állapotának javításához és gyorsabb hajnövekedést érhetünk el vele, valamint csökkenti a beavatkozás utáni hegesedés kialakulását.

A saját zsír nemcsak őssejteket tartalmaz, hanem hormonokat, növekedési faktorokat és citokineket (információátadó molekulákat) is. Ez utóbbiak csökkentik az androgének (hím nemi hormonok) koncentrációját, így a szövetekben megtalálható tesztoszteront is és növelik az érfalak anyagcseréjét, ezáltal jobb véráramlást biztosítanak, és végül kedvezősen befolyásolják a gyulladásos folyamatokat, ami segít megelőzni a hajhullást. Pataki doktor külföldön és itthon szerzett tapasztalatainak köszönhetően Klinikánk az élen jár a fenti módszer kifejlesztésében, a saját zsír esztétikai és helyreállító alkalmazásában.

További információk, konzultációs időpontfoglalás

premium hairHajhullás, kopaszodás esetén keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségen:

Telefon: 06 20 512 9192
Email: info@premiumhajbeultetes.hu
Web: www.premiumhajbeultetes.hu

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor úr! 18 éves vagyok és úgy látom, mintha enyhén ritkulna a hajam, annak ellenére, hogy régen eléggé dús hajam (talán még van) van (szőrzetem is elég sűrűnek mondható az egyéb testrészeimen) és édesanyámnak is elég dús a haja. Mit lehetne tenni, hogy ezt megállítsam? (Nem rossz minőségű hajsampont használok, vizesen nem hagyom, hogy hideg érje) Köszönettel, P.E.

Tovább a válaszhoz 2013-12-08

Tisztelt Dr.Úr! Pár napja jártam bőrgyógyásznál,mivel az androgén allopéciám mellett a tarkómon is láthatóan kiritkult a hajam.Kértem,hogy írjon fel finasterid tartalmú gyógyszert,de a mellékhatásokra való tekintettel nem tette meg. Számomra rendkívül elkeserítő ez az állapot,mivel ha az utcán is végig megyek,úgy érzem mindenki engem bámul és láthatóan szinte mindenki másnak dús hajkoronája van(még nem vagyok teljesen kopasz,de már elég ritka a hajam). Kicsit utánaolvastam a hajátültetésnek,de ez sajnos nem megoldás,ezért rákerestem a hajklónozásra,de ebben nem találtam releváns cikket. Azt szeretném kérdezni,hogy mikor lehet a piacon is elérni és megvásárolni a hajklónozást? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább a válaszhoz 2013-09-26

Kedves Doktor Úr! Mit kell figyelembe vennem a hajátültetés előtt, hogy sikeresen végbemenjen a műtét, és maximális eredményeket lehessen elérni, ha aktiv dohányos vagyok teljesen le kell mondanom a dohányzásról a műtét előtt és utánna, vagy valamilyen normát be kell tartanom? Úgy általánosságba véve mitől függ az hogy a beültetett graftok a lehető legnagyobb arányban megmaradjanak? Amit tudni kell rólam, 2 hajátültetési mütéten estem át halánték tájon, elég gyenge eredményekkel, és augusztusban tervezem a követlező mütétemet,de már egy másik klinikán. előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: János

Tovább a válaszhoz 2013-06-02

Tisztelt Doktorúr! 35 éves férfi létemre sajnos eléggé kopaszodom, főleg a homlokomon, 2 félkör alakban...Hátul ill a fejtetőmön még nem annyira.. Gondolkoztam a hajbeültetésen, de annyira visszatartanak azok az eredmények, amiket a hires embereken látok pl Bajor, Korda, Vásáry André stb. ill az hogy én semmilyen pozitiv eredményt nem látok.. Sőt! Azt látom hogy még rosszabb lett mint volt korábban. Pedig ha hires embereknek is "igy" csinálják meg, akkor mit várjak én, átlagpolgár? Létezik ma olyan hajbeültetés, aminek valóban van látszata, eredménye? Ha ajánlana egy munkájához valóban értő specialistát, megköszönném, bár sajnos kételyeim vannak ezzel kapcsolatban! üdvözlettel Ernő

Tovább a válaszhoz 2011-10-23

Tiszteletem! Elnezest az ekezetek hianyaert! Arra lennek kivancsi,hogy(egyaltalan nem is tudom,hogy jo teruleten erdeklodom-e,ccsupan azert itt batorkodom feltenni a kerdest,mivel a hajbeultetes a plasztikai sebeszet egyik resze) a hajbeultetesen kivul van-e valamilyen hatekony modszer hajhullas es maga a kopaszodas ellen? A beultetett haj lehet ugyanolyan dus,suru mint ami mar kihullott? Es meg egy kerdesem lenne ami lehet egy kicsit fantazmagorikus ill.vicces is lehet,azonban megis felteszem,mivel ez megsem az en szakteruletem. Arra lennek meg kivancsi,hogy ossejtek felhasznalasaval lehetseges-e hajtuszok letrehozasa,amelyeket aztan sikeresen be is lehet ultetni a fejborbe?Egyaltalan vannak valamilyen kutatasok a kopaszodassal kapcsolatban,mert amiket a teveben hallok azok csupan azok a dolgok amiket eddig is hallottam es ezzel nem igazan jutottam elore e teren. A valaszat elore is koszonom! Tisztelettel P.K.

Tovább a válaszhoz 2011-10-17

Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom a hajbeültetés témában jó helyen érdeklődöm e? Az lenne a kérdésem,hogy a fejen olyan helyen is elvégezhető a hajbeültetés,ahol sosem volt hajhagyma. Ugyanis a homlokon túlságosan széles nagyon zavar,hogy mindig a hajammal kell takargatnom. Lenne esélye egy szebb homlokformát létrehozni hajbeültetéssel? Válaszát előre is köszönöm Mariann

Tovább a válaszhoz 2011-06-01

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi plasztikai beavatkozásokkal kapcsolatban szeretnék némi tájékoztatást kapni. Hajbeültetés: Bár még fiatal vagyok, már vannak tapasztalható jelei a hajhullásnak. Mivel a hajam roppant fontos saját lelki békém szempontjából, kíváncsi lennék hogy egy hajbeültetés mondjuk az ún. FUE technikával (azt hiszem injekciótűs technika) alkalmazható e szakaszokba, tehát a hajhullás különböző fázisaiban? Van e limitje ( pl.: túlritkulna a tarkó-részen a haj)? És körülbelül milyen árban van? Hegeltávolítás: Hirtelen növés miatt (gondolom én) eléggé kirepedt a hátam alsó része. Egy hegeltávolítás mennyire lehet eredményes, és támogatja e a TB, vagy ha nem, milyen költségei vannak?

Tovább a válaszhoz 2010-06-17

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.