fbpx
vissza a műtétek,kezelések oldalra

Hasplasztika

Az elhízás, a nagymértékű hirtelen fogyás, a terhesség, szülés, a hormonális elváltozások, az előző műtéti beavatkozások a hasfal különböző elváltozásaihoz vezethetnek, melyek érintik a bőrt, a bőralatti zsírszövetet és a hasfalat is.

A bőrön terhességi csíkok, striák figyelhetők meg. Ezek a deformitások az esztétikai problémán kívül, funkcionális panaszokat, gerincbántalmakat, az összefekvő bőrterületeknél kialakuló bőrbetegségeket, valamint pszichés zavarokat is okozhatnak.

A hasplasztika fogalma magában foglalja a hasfal összes rétegén (bőr, zsírszövet, izom) végzett különféle műtéteket, melyek célja a hasfalon keletkezett elváltozások megszüntetése, s az eredetit megközelítő állapot helyreállítása.

Mikor van szükség hasplasztikára?

Mi várható a műtét után?

  • A plasztikai műtétet követően általában 24-48 órát kell a klinikán tölteni
  • Az otthoni ápolás megszervezésében segítünk
  • Az orvosi utasítások betartása nagyon fontos
  • 6 hétig haskötő vagy speciális kompressziós ruha viselése javasolt
Ha a terhesség vagy nagyfokú fogyás után a kitágult, megnyúlt bőr eredeti állapotára nem képes visszahúzódni, petyhüdt, néha kötényszerűen lógó marad. Ilyenkor a hasplasztika csak a szülést vagy a fogyást követően egy évvel végezhető, mert addig spontán javulás lehetséges.

A kor előrehaladtával szintén csökkenhet a bőr feszessége. Ehhez társulhat a hasfal meglazulása, sokszor a hasfal izomrostjainak szétcsúszása és nemritkán köldöksérv is.

Előfordul, hogy a bőr megnyúlásán kívül jelentősebb zsírszövet is felszaporodik, melynek jelentős része a beavatkozás során zsírleszívással véglegesen eltávolítható.

Hasplasztika előtt érdemes sportolással vagy diétával leadni a lehető legtöbb felesleget. Ha egy erős fogyókúra után a bőr nem húzódik össze, szintén indokolt lehet a műtét.

A mai modern orvoslásban a plasztikai sebész már célzottan tudja kezelni ezeket a problémákat. A cél a has, alhas alakjának helyreállítása, a hasfal megfeszítése, a törzs formálása. Ez az egyetlen módszer, mellyel az itt lévő terhességi csíkok, striák is megszüntethetők.

A hasplasztikai műtétek alaptípusai

A hasplasztika célja mindig a feszes és esztétikus hasfal kialakítása, szükség szerint a szövetek épségének helyreállításával. Ez azonban nem csupán egyféle módszerrel érhető el. A kiindulási állapottól és a kívánt eredménytől függően több műtéti megoldás közül választunk.

Teljes hasplasztika

Olyan egészséges nőknek és férfiaknak jelent segítséget, akiknek meggyengültek a hasizmaik, illetve jelentős bőrfelesleggel rendelkeznek ezen a tájékon. Teljes hasplasztikával laposabbá tehető a köldök alatti és feletti rész is. A hagyományos hasplasztikának is hívott beavatkozáshoz egy vízszintes metszés szükséges a csípőlapátok között, valamint egy a köldök körül. A műtét során a plasztikai sebész megfeszíti az izmokat, eltávolítja a bőrfelesleget, az új kontúrok kialakítása után pedig a megfelelő helyre hozza a köldököt, végül zárja a metszéseket. (Az esetleges zsírfelesleg zsírleszívással történő eltávolítása nem a hasplasztika része, ám elvégezhető vele egyidejűleg.)

Mini hasplasztika

Normális testsúly vagy vékonyabb testalkat esetén is előfordulhat lógó „pocak”. A kisebb vízszintes metszéssel dolgozó mini hasplasztika pont ilyen eseteknél varázsolja feszessé a köldök és a szeméremdomb közötti területet. Itt is alkalmazható zsírleszívás, amennyiben szükséges. Mivel itt nincs köldökmetszés és -áthelyezés, a felépülési idő is csekélyebb a teljes hasplasztikához képest. Súlyosabb problémák esetén nem célszerű a mini hasplasztikát választani, mert ott a hagyományos módszer vezet eredményre.

Midi hasplasztika

Magában foglalja mind a mini, mind pedig a teljes hasplasztika előnyeit. Szétvált egyenes hasizmok korrekciójára is tökéletes olyan pácienseknél, akiknek a köldök feletti régióban nincs jelentős bőrfelesleg.

Kiterjesztett hasplasztika

A teljes hasplasztika kiterjedtebb, összetettebb változata. Nemcsak a has területére terjed ki, hanem a csípőre és a derék oldalsó részeire is. Ehhez szélesebb vízszintes metszés szükséges, illetve elképzelhető, hogy egy függőleges is – hiszen így még több feleslegessé vált szövetet lehet eltávolítani. Köldökáthelyezéssel és zsírleszívással együtt szokott történni. A teljes felépülési idő meghaladja a hagyományos hasplasztikáét.

Hogyan történik nálunk a hasplasztikai műtét?

A műtétnél a felesleges bőr és zsírréteg kerül eltávolításra. Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült hasfali izomzat megerősítésére is.

A beavatkozás altatásban történik, kb. másfél órát vesz igénybe. A metszést az alhason a bikinivonalban ejtjük, a két csípőtövis irányába meghosszabbítva, illetve többnyire körbemetsszük a köldököt is. Felpreparáljuk a hasfal bőrét, az alkalmazott technikától függően magasan a bordaívekig.

Minél kisebb sebfelületet hagyva, csak a középső (egyenes hasizmok feletti) sávban szoktuk a preparációt magasra vinni, a széleken (ferde hasizmok vetületében) szövetkímélő technikával a kötőszöveti rostokon lazítunk. Az ilyen módon felemelt szöveteket megfeszítjük és a felesleget eltávolítjuk.

A köldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük. A bőrfelesleget eltávolítjuk, ha kell, a hasfalat középen összevarrjuk, feszesítjük, majd a megfeszített bőrt az alhasra lehúzva odavarrjuk. Hasplasztika tehát lényegében a hasi bőrfelesleg eltávolítása, e mellett a hasfal izomzatát is formálhatjuk, szűkíthetjük és zsírleszívást is alkalmazhatunk. Mini vagy midi hasplasztika esetén a köldök nem kerül áthelyezésre.

Amennyiben a köldök is körbemetszésre kerül, úgy azt új helyére kivarrjuk. A heget úgy tervezzük, hogy a viselt fehérnemű, fürdőruha eltakarja. Hasplasztika után mindig szükség van egy vagy két ún. drainre, azaz szívócsőre, mellyel a bőr alatt összegyűlő savót, esetleg vért kivezetjük. Ezt általában csak egy-két nap után lehet eltávolítani. A hasplasztikai műtét végén nyomókötést, illetve haskötőt helyezünk fel. A varratvonal ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér hegként marad vissza. A varratkivétel 2 3 hét, de a végleges hegesedési folyamat fél-egy évet is igénybe vehet.

Milyen vizsgálatra van szükség hasplasztika előtt?

A has esztétikai plasztikai műtéte előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas röntgen és néha hasi ultrahang. Ezen eredmények birtokában már biztonsággal elvégezhető a hasplasztika.

Mi várható a hasplasztika után?

A plasztikai műtétet követően általában 24 órát kell a klinikán tölteni. Az otthoni ápolás megszervezésében segítünk, az orvosi utasítások betartása nagyon fontos. Haskötő, vagy speciális kompressziós ruha, hasi szorító öv vagy nadrág viselete kb. 4-6 hétig ajánlott. Különösen fontos ez a hasfal összevarrása után, mert ez tehermentesíti a varratot, amíg a belső hegesedés át nem veszi a szerepét.

Tekintettel arra, hogy a beavatkozás viszonylag nagy területen történik, ezért rövid ideig antibiotikum, szükség szerint fájdalomcsillapító szedése javasolt. A draincsöveket általában 24-48 óra elteltével távolítjuk el, ezután a beteget kísérővel hazabocsátjuk. A bőrvarratot két hét után szoktuk eltávolítani.

A végeredmény azonnal látható, de a végleges esztétikai eredmény csak hónapokkal a műtét után alakul ki, amely utáni heg a kétrészes fürdőruhából éppúgy nem látszik ki, mint a bikiniből. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a plasztikai sebészeti műtéttől számított kb. egy évig a heget ne érje se napfény, se szolárium fénye, mert a metszés helyének napoztatása a heg külalakjának romlásával járhat. A sportot, nagyobb fizikai megterhelést érdemes legalább 8 hétig kerülni.

Lehetséges szövődmények

Szövődményként ugyanúgy, mint más műtéteknél bevérzés, gyulladás, savóképződés fordulhat elő. Igen ritkán, főleg nagyon zsíros szöveteknél sebgyógyulási zavar is felléphet. A felületes bőridegek sérülése miatti átmeneti érzészavar alakulhat ki. Késői szövődmény lehet a megvastagodott (hipertrófiás), vagy keloidos heg.

A hasplasztika kombinált műtétek keretein belül is elvégezhető. Ide kattinva olvashatja el a témához kapcsolódó riportot dr. Pataki Gergellyel.

 

 

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor úr! Érdeklődnék, hogy a kórházba kell-e magammal vinni ennivalót? Köszönettel: Éva

Tovább a válaszhoz 2019-04-24

Kedves Doktor úr! Tavasszal hasplasztikám lesz, mert a szétnyílt hasizom miatt nehezemre esik felvenni a helyes testtartást, ezáltal már mozgásszervi panaszaim is vannak. Van egy 1,5 éves kislányom, aki időnként még szopik. Mindig is kiemelkedően fontosnak tartottam az anyatejes táplálást és ugyan igyekszem lecsökkenteni a szoptatások gyakoriságát a műtétig, erőszakkal elválasztani nem szeretnèm a kislányom. Külföldi oldalakon utánaolvasva úgy tűnik, elsősorban azért javasolt a szoptatást abbahagyni a műtét előtt, hogy a terhesség előtti alakot visszanyerjük (én már elértem a kívánt súlyt), illetve arra hivatkoznak az eltiltásnál, hogy az altatószerek az anyatejben keresztül a kisbabához jutnak. Mivel a műtét után napokig kórházi tartózkodás szükségeltetik, úgy tudom, ez idő alatt kiürülnek a gyógyszerek. Az utána szedett fájdalomcsillapító pedig elenyészően kerül át az anyatejbe. Akkor mégis miért kell abbahagyni a szoptatást? Van ennek más oka is? Tudnak olyan esetekről, ahol a bizonyítottan a tejtermelés okozott műtéti, gyógyulási komplikációt? Saját felelősségemre vállalhatom a műtétet? Vagy kifejezetten tilos lenne így elvégezni a beavatkozást? Gondolom, nem egyedi eset, hogy egy éppen szoptató anya kerül a műtőasztalra, mégis megoperálják. Konkrétan egy olyan szoptató anyáról olvastam, akinek a diastasis rectije sérvvel párosult és egy kizáródás miatt azonnal műteni kellett. Tudna nekem tájékoztatást adni a témával kapcsolatban? Köszönettel, Emese

Tovább a válaszhoz 2019-01-08

Tisztelt Doktor úr! 42 kg-os fogyást követően, 2 hete műtötték TB finanszírozással.( kötényhas). Jelenleg 63 kg vagyok. Szeretnék még kB 5 kg-ot fogyni, - úgy gondolom ez lenne a számomra ideális testsúly. Az lenne a kérdésem, hogy fogyást követően, a bőröm ismét megereszkedhet - e? Segítségét előre is köszönöm! Köszönettel: Tina

Tovább a válaszhoz 2018-06-19

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy Ön vállal-e mellfelvarrást implantátumos nagyobbítással és hasplasztikát egyidejűleg, egyetlen altatás alatt? Mennyire kockázatos ezt a két nagy műtétet egyszerre végeztetni? Inkább ajánlaná külön-külön a két operációt? Ha igen, mennyi idő elteltével? Hány napos kórházi tartózkodás szükséges egy ilyen kombinált beavatkozásnál és mennyi idő alatt lehet visszatérni a normál életvitelhez? Van önöknél lehetőség személyi kölcsön igénybevételéhez? Egyáltalán nagyságrendileg mennyibe kerülhet egy ilyen dupla beavatkozás? (Diastasis rectis-em van, 3 nagy súlyú gyermeket szültem és immár 5.éve szoptatok, a melleim megereszkedtek és asszimetrikussá váltak). Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Márta

Tovább a válaszhoz 2018-05-15

Kedves Doktor Úr! Három gyerekem van, akik - különböző okokból - mindannyian császármetszéssel jöttek a világra. Az elsőt alsó medián laparatomiában végezték el, így a többit is. Nem vagyok különösebben hiú, pláne nem lassan 60 évesen. Az öregedéssel azonban a középvonalban letapadt heg egyre jobban zavar. Egy testhezállóbb felsőrész már erősen kirajzolja, és olyan, mintha fenekem lenne a hasamon. Elég keveset mozgok és kb. 6 kg súlyfelesleg van rajtam, tehát nyilván ez is rontja az öregedő bőröm tartását. Két kérdésem van. 1. Vállal-e ilyen jellegű korrekciós műtétet? 2. Ha igen, akkor erre sor kerülhet-e április közepéig? Remélem mielőbb időpontot tudunk egyeztetni a konzultációra. Köszönettel: Rebeka

Tovább a válaszhoz 2018-02-24

Tisztelt Doktor úr ! Önöknél és másoknál is jártam hasplasztikai konzultáción, de nem értem azt hogy miért van ilyen nagy szórás a plasztikai sebészeti árak között. Van sokkal olcsóbb is, de drágább is. Mindenhol mást mondanak nekem az alkalmazandó műtéti lépésekre. Mivel bíznék Önben, szeretném ha elmagyarázná, hogy miért és mire van szükségem és miért van ekkora eltérés az árak között. Később a haszplasztika mellett szeretném majd a mellemet is megcsináltatni, olyan módon, ahogyan azt Ön a konzultáción berajzolta. Köszönet a válaszért előre is ! Gabriella

Tovább a válaszhoz 2017-05-10

Kedves Doktor Úr! 4 gyermekem szülése után ami 4 éve volt, hiába mozgok rendszeresen, nagyon sok felesleges megnyúlt bőr és némi zsír maradt a hasamon. ezt szeretném helyrehozatni. diétázom és rendszeresen sportolok. A melleim a 4 gyerek szoptatásától és a terhesség alatti hízástól megereszkedtek és megnyúltak. Nagyon szeretnék már hosszú idő óta nő lenni újra. A 4 gyermekemből 3 már majdnem felnőtt, ezért most van lehetőségem az életemet újra a magamévá tenni. Szeretném ha ebben segítséget kapnák. most 42 éves vagyok. Köszönöm szépen, hogy segítenek. Üdvözlettel, Rita

Tovább a válaszhoz 2016-11-27

Tisztelt Doktor ur ! Also törzs (hasplasztika es zsírszivas) és felsötörzs plasztikàt szeretnék + orrplasztikàt, legföképp a has csipö részen rakodott le a felesleg. 20 kg-ot hiztam a terhesség utàn. Két hetet tartozkodnék Budapesten ez idö alatt elvégezhetök a beavatkozàsok ? Személyesen csak a mütétkor tudnék elmenni, ezért a küldött képek alapjàn is kitudna dolgozni a mütét menetét ? Tàjékoztato àrat kaphatnék ? Àr engedmény van hogyha egyszerre több beavatkozàst végez? Köszönettel : Adrienn

Tovább a válaszhoz 2016-11-20

Kedves Doktor úr! Nagyon köszönöm a konzultációs lehetőséget. Meggyőzött, hogy a szülés után nekem erre a műtétre van szükségem. Köszönöm, hogy lelkiismeretesen válaszol mindenre, ezt nem kaptam meg mindenhol, ahol voltam. A gond az az, hogy más árat beszéltünk telefonon asszisztensével augusztusban, és ehhez képest más, drágább kalkulált árat kaptam. Miért lehet ez ? Nem lehetett tudni előre, hogy mire számítsak ? Milyen módon kalkulálják az árat Önök hasplasztikánál és a mellbe történő zsírvisszatöltésnél ? Szeretném megérteni, amennyire lehetséges ! Bíztam benne, hogy meg tudjuk csinálni a műtétet a Doktor úrral, de megnövekedett árat anyagilag sajnos nem tudjuk most vállalni. Később próbálok majd jelentkezni, ha életem úgy alakul. Nagyon köszönöm a segítségedet és Doktor úr segítségét is! Üdv, Clara

Tovább a válaszhoz 2016-11-15

Kedves Doktor úr! 2 konzultáción is voltam korábban más helyen, ezt követően Önök mellett döntenék, de mégis bizalmam kicsit megingott, így lehet, hogy még sem kerül sor a műtétre. Az Önnel folytatott beszélgetések meggyőzőek voltak, de munkatársai a műtétemre a 'mommy makeover' kifejezést használják és felvetették, hogy a műtétem egy másik kórházban lenne, ha elfogadom. Én az Ön által először mondott Kórházhoz ragaszkodék, mint az műtét helyszínéhez, máskülönben nem válallnám a műtétet. Ön bevállalna egy ilyen rizikós műtétet, mint a hasplasztika egy kisebb kórházban? Köszönöm a válaszát és ennek függvényében hozom meg a döntést a családdal, de nagy valószínűségge egyelőre halasztanám a műtétet. Köszönöm a türelmét ! Zsófia

Tovább a válaszhoz 2016-10-03

Kedves Doktor úr! Jövô héten szülök. Szeretném a megereszkedett melleimet megműttetni ,és a hasammal is lesz valószínűleg teendő. Mikor kereshetem fel konzultàciòra? Üdvözlettel: Niki

Tovább a válaszhoz 2016-09-11

Tisztelt Doktor Úr! Asszisztense mondta, hogy írjam meg a problémámat, illetve küldjek képet. Szeretném az ősszel valamikor megműttetni a térdemet /elülsô keresztszalag+meniscus s./, és ha lenne rá mód Önnel pedig a hasamat egy idôben, úgy tudom egy Klinikán zajlanak a műtétek... Szemhéj illetve orrmûtétet is tervezek, de lehet, hogy ez már sok lenne egyszerre- az elôzô térdmûtét utáni rehabilitációm kissé hosszúra nyúlt, Sjögren szindrómám van, ami talán hátrányosan befolyásolta a gyógyulást. Érdekelne az is, hogy végez-e Ön endoszkóppal egyenes hasizom- összevarrást, mert nem ragaszkodnék a hosszú vágáshoz, bár már volt két császármetszésem. Kicsi gyermekeimre való tekintettel /6 és 2é/ szeretném " összevonni" a mûtéteket, mert így kevesebbszer kellene segítséget kérnem pár hétre. A térdműtétben illetékes orvossal még nem találkoztam ez ügyben, csak az asszisztensével beszéltem, aki elzárkózott a dologtól. Válaszát elôre is köszönöm és nagyon várom! Üdvözlettel: Zsanett

Tovább a válaszhoz 2016-04-21

Kedves Doktor úr ! 4 hónapja szültem, 3 hónapig szoptattam. Próbálok eddzeni és a felszedett kilókat is leadtam, mégis pocakos maradtam és lóg a bőr a hasamon. Már a szexuális életben is kezdenek komplexusaim lenni. Tud segíteni a kérdések megválaszolásában ? Szeretnék majd Önhöz személyesen is eljutni, ha nem nyerem vissza hasam alakját. Nagyon sok jót hallottam plasztikai módszereiről. Alább a kérdéseim: - Milyen problémát okozhat a hasfalam kitágulása és a felesleges ráncos bőr ? . Honnan lehet tudni, hogy már biztosan nem rendeződik vissza a hasfalam szülés után ? - Mikor érdemes plasztikai sebészhez fordulni ? Szülés után mennyi idővel végzi ált. a műtétet? - Sokféle hasfalregeneráló torna létezik, legismertebb a Love Your Belly (www.loveyourbelly.hu), hallott már erről? Mi a véleménye róla? Nagyon köszönöm, ha válaszol ! Tisztelettel, Léda

Tovább a válaszhoz 2016-02-24

Tisztelt Doktor Úr! Szülés következtében kinyúlt hasizom lehetséges korrekciója ügyében szeretnék konzultálni Őnnel és ehhez egy időpontot kérni. Háromgyerekes családanya vagyok és vidéken, Jászberényben lakunk. Mivel nem egyszerű a gyerekfelügyelet megszervezése, munkahelyről eljövetel, arra kérném, hogy legyen kedves több időpontot vagy rendelési időt is megadni, melyekből választani lehet. Ugyanezen indokból kifolyólag azt is szeretném kérni, hogy amennyiben műtét a megoldás, legyen egy kis idő váltani pár szót a körülményekről, gondolok itt akár még a szerződésre is, melyet az intézmény a beteggel köt ez esetben. Remélem, megoldható. Előre is köszönöm. Tisztelettel, Noémi

Tovább a válaszhoz 2015-11-18

Tisztelt Pataki doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy a 164 cm-hez képest 103,4 Kg-mal kezdtem a fogyókúrát, jelenleg 75 kg vagyok. Így már elvégezhető a has plasztika TB- támogatással? Köszönettel:Ildikó Tovább a válaszhoz

Tovább a válaszhoz 2015-08-01

Tisztelt Doktor Úr! Svédországban élek, szeretnék hasi zsírleszívást csináltatni a felesleges bőrt levágatni a hasamról és a mellműtétben is gondolkodok, lehetőleg sajátzsír visszatöltéssel. A két terhesség a hasizmaim eltávolodásához vezettek. (40 éves vagyok, sportos életmódot folytatok, kevés súlyfelesleg van a hasamon, már nem szoptatok, melleim kicsik és kicsit lógnak. Szeretném megkérdezni, hogy megoldható e minden egy időben, mennyi időre kell haza mennem? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Klaudia

Tovább a válaszhoz 2015-08-01

Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Klinika! Tegnapi telefoni megbeszélésünkhöz kapcsolódóan összefoglalom, hogy a Kútvölgyi Prémium Plasztikai Sebészet milyen szolgáltatásával kapcsolatban érdeklődöm: • hasplasztika, • megbeszélés szerint kapcsolódó kezelés (pl. szeméremdombról zsírleszívás). Kérem szíves tájékoztatását, hogy Pataki doktor úrral személyes konzultációra hogyan tudunk időpontot egyeztetni, előtte hol és milyen vizsgálatokra kell, hogy sor kerüljön, műtét várható időpontja. A konzultáción a beavatkozásra tett javaslaton túl orvostechnikai kérdésekről is tájékoztatást szeretnék kapni, mint pl. műtétnél felhasznált varrófonál, műtétet követően „hasplasztika-ruha” viselése, és természetesen a szolgáltatás költsége. Szíves válaszát várva. Üdvözlettel: Ildikó

Tovább a válaszhoz 2015-07-23

T. Doktor Úr! 46 éves elmúltam, 4 gyermeket szültem. A 158 cm-es magasságomhoz 56 kg vagyok. A hasamról leszívott zsírt szeretném a vádlimba átültetni, ami alkatilag formátlan, pedig rendszeresen futok, de nem alakult szépen a lábformám. Tanítónőként dolgozom, így bármikor nem tudok kivenni szabadságot, de van téli szünetem, tavaszi és nyári. Mikor érdemes megcsináltatni, hogy a munkában ne hátráltasson? Katalin

Tovább a válaszhoz 2014-11-26

Tisztelt Doktor Úr ! Sok jót hallotunk Önről, ezért Önt keressük meg problémánk kapcsán. Lenne egy-két kérdésem hasplasztika előtt. Fiatal és gyönyörű Párom 1 hónapja szült egészséges gyermeket. A szülés alatt ugye a nők többsége megváltozik, felszed némi kg mennyiséget. Párom esetében ez 62 kg ről 93 kg lett. 168 cm magas. Szülés után leadott a gyerek meg a magzat víz kb. 10 kg-ot. Csökkent a súlya 1-2 kg- ezt ő észre is veszi, 1 dolog ami nem változik ez a hasa, olyan maradt mint terhesség alatt, Ez most már ilyen nagy marad? Császárral szült, végső döntés volt a császár, mivel 6 órás vajúdás után sem indult be a szülés természetes úton. A kérdésem az lenne, hogy a has miért nem ment le, ha nem is teljesen de legalább centiket, ha a baba már nincs is ott?Az ilyen nagy hasat, berepedezett bőrt mennyire lehet eltüntetni sebészetileg, zsír leszívással, vagy hasplasztikával. Megjegyzem, tudom, hogy szülésen ment át, nem kis dolog, de miért kell az ember testének így megváltoznia, ezt nem tudom feldolgozni. Egy ilyen műtetnek kb. mi az ára? Valamint legfontosabb kérdésem, hogy milyen komplikációk léphetnek fel a műtét alatt, után ? Szeretném, ha megszépülne feleségem, de nem szeretném komplikációknak kitenni. Várom válaszát, Köszönöm, János

Tovább a válaszhoz 2013-12-22

Tisztelt Doktor Úr! Én a véleményére lennék kíváncsi a hasplasztikával kapcsolatban tb finanszírozás kapcsán. 13 hónapja szültem császármetszéssel egy 4kg feletti babát. Én 48 kg ról kezdtem a terhességet 156 cm vagyok. A szülés hetében már 72 kg voltam, most megint 48 kg vagyok. Úgy tudom, hogy a súly ingadozásom az nem felel meg a feltételnek, mert, ahhoz több, 30 kg kellett volna vissza fogynom. Viszont a hasamon a bőr redőkbe rendeződve lóg, viszket, az esztétikai dologtól eltekintve egészségügyi problémákat is okoz, mert az egyenes hasizmom jelenleg is (kb. 2 ujjnyi távolságban szét van nyílva), emiatt a gyomrom nagyon előredomborik és sokszor fájdalmat is okoz, főleg étkezések után. Plussz gondot okoznak a bélmozgások is, begörcsöl a hasam gyakran. Pár hónapja jelentkezett egy nagyon erős, leírhatatlan fájdalom a jobb oldali bordáim alatt, mintha valami oda becsípődne, tapasztalataim szerint olyankor jelentkezik, ha lehajlok a gyerekért és felemelem vagy cipőt veszek fel..stb. Tartok tőle, hogy rekeszizomsérvet kaphattam. Orvosi tapintási vizsgálat során köldöksérv kizárható, viszont az utóbb leírt problémán nem rég jelentkezett és addig nem szeretnék orvoshoz menni vele, amíg teljesen ki nem zárható a tb-s hasplasztika vagy rekonstrukció. Tehát a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ilyen esetben a súly feltétele el hanyagolható-e és mint hasfal rekonstrukció beleférne e a támogatásba? Vagy esetleg olyan létezik e, hogy a fele tb-s finanszírozàsú, amire járna, a felét az esztétikait én fizetném? Ha igen, akkor mi a menete ennek a folyamatnak, hol kell intézni, igazolásokat gondolom be kell szerezni..stb? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel.: L. Mária

Tovább a válaszhoz 2013-09-08

A párom hasán a gyermekek születése után olyan szakadásos nyomok maradtak meg, végülis bőr megszakadásról beszélhetünk, jól gondolom? Erre a problémára van-e megoldás, van-e jelenleg működő orvosi beavatkozás, kockázatosnak mondható-e, milyen ár kategóriáról beszélhetünk. Előre is köszönöm mindenkinek a válaszát aki -e kérdésben tud nekem valamit mondani. Tisztelettel: Zoltán

Tovább a válaszhoz 2013-06-03

Tisztel Doktór Úr! Kevert szorongásos és depressziós zavarral kezelnek. Ezek a problémáim önértékelésem miatt vannak főként. Az orvosomnak sem merek beszélni róla,hogy szégyenlem a testem,és ezáltal nem tudom magam elfogadni. A testem terhesség alatt változott meg,főként a melleim és a hasam zavar.Nagyon bánt hogy már sosem érezhetem magam szépnek,és nem tudok felvenni fürdőruhát sem.Ráadásul a magánéletemben is gondot okoz,sajnos azt érzem hogy nem fogok így megfelelni senkinek. Olvastam TBáltal támogatott plasztikai műtétről,Ön szerint lenne rá esélyem? És ha igen,ezt hol tudnám intézni? Köszönöm előre is! (Ibolya23)

Tovább a válaszhoz 2013-01-21

Tisztelt Dr.Úr! 2012.aug.11.én császárral szültem sajnos a terhességem nagyon nehéz volt!a belső nyomás miatt a köldököm nagyon érzékeny volt de ezt a terhesség miatt előfordul köztudott.szülés után sajnos nem enyhültek ezek a panaszok hanem erősödtek a köldökömben tapintható egy kis dudor,ami a köldök gyűrűn belül maradt de a köldöksérvet nem mondták rá hogy az lenne!sajnos most már ott tartok hogy az egész hasfalam fáj,voltam szakorvosnál ezzel a problémámmal hasplasztikát javasoltak nem tudom mekkora kockázatai vannak a műtétnek és azon kívül hogy a felesleges részt eltávolítják ilyenkor az egész hasfalat rendbe hozzák? vagy csak a szépészeti részével foglalkoznak?Válaszát előre is köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2013-01-08

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne: 5 éve hasplasztikai műtétem volt, ami igazán jól sikerült. Év elején vettem észre , hogy a köldököm kissé megduzzadt és a színe is sokkal sötétebb lett. Voltam a plasztikai sebészemnél is aki azt mondta , nem észlel semmi rendellenességet.Talán a napozástól leégett.... Bőrgyógyászhoz is elmentem , szerinte pigmentáció lehet. Kérdezném valóban lehetséges , hogy 5 év után bepigmentálódik a köldök bőre? Köszönettel! Edit

Tovább a válaszhoz 2012-08-30

T. Doktor Úr! 4 gyermekes anyuka vagyok.. 2003 ban volt egy hasplasztikai műtétem. Azóta még szültem 2 gyermeket.. A hasam még mindig szép, de az utolsó babát császármetszéssel szültem.. Kérdésem az lenne hogy lehetséges e egy korrigáló műtét tb támogatásra.. a 2003-as műtétnél nem tudták az összes stirámat eltütntetni, és szeretném a császár metszést is eltüntetni.. Lehetséges tb. támogatásra? A másik kérdésem az lenne, hogy 3 gyermekemet több mint egy éves korukig szoptattam, és ennek a mellem látta a kárát.. Sokkal kisebb és zacskó szerű lett ilyen esetben sem támogatja a tb, mert sajnos mellplasztikára nincs pénzem, viszont nagyon zavar és lelkileg megvisel a melleim pöttyedtsége.. Válaszát előre is köszönöm.. Veronika

Tovább a válaszhoz 2012-02-19

Tisztelt Dr Úr! Epehólyag gyulladásom és 10mm epe kövem van.Az lenne a kérdésem ,hogy lehet-e hasplasztikával egybekötni a műtétet mert nagyon lóg a hasam.( tb támogatja-e? ) 34 éves vagyok és nagyon szokttam görcsölni gyógyszer nélkül nem tudok enni. Ha lehetséges a műtét igy egyűtt ,akkor hová kell mennem?

Tovább a válaszhoz 2012-01-30

Kedves Doktor Úr! A TB által támogatott hasplasztikáról szeretnék érdeklődni. Pontosabban a legnagyobb súlyt igazoló dokumentumról, hogy ez lehet-e a terhes kiskönyvben szereplő 38. hétben mért súly, ami szerint 115 kg voltam akkor, csak sajnos olvastam egy két fórumon, h a terhes súlyt nem fogadják el. Ön mit tud erről? Kérem segítsen, mert ha elfogadják, akkor jogosult lennék. (168 cm, 115 kg-ról, 80 kg). Válaszát előre is nagyon köszönöm! További szép napot! Ági

Tovább a válaszhoz 2012-01-30

Tisztelt Doktor Úr! Két gyermekes anyuka vagyok.Mindkét gyermekem császármetszéssel született.Úgy másfél éve köldöksérvet diagnosztizáltak nálam,valamint a hasfalam is szét van csúszva.Panaszaim,fájdalmaim nincsenek.Természetesen a terhességem alatt vmennyit nőtt a sérvem.Legutóbb terhességem 7.hánapjában voltam ellenőrzésen,augusztusban.Akkor az orvosom azt mondta,hogy majd csak májusban kell ismét ellenőrzésre mennem.Viszont nem tudom egy ilyen műtétet meddig lehet halogatni?Kislányomat szoptatom(3 hónapos),s szeretném is ha minden jól megy 2 éves koráig.De nagyon aggaszt a műtét gondolata.Szinte rettegek attól, hogy előbb el kell majd választanom s műtétre mennem...Lehetséges-e Ön szerint még 2 évig várni vele?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B.Izabella

Tovább a válaszhoz 2012-01-30

Kedves Doktor Úr! Két hónapja volt hasplasztikai műtétem hasfali izomvarrással. A műtét után több hétig volt jelentős folyadékgyülem a köldök felett, amit több alkalommal injekciós tűvel leszívtak.(alkalmanként 25-50 ml savós folyadék). Ez a mennyiség mostanra lecsökkent kb. 5ml-re, így az orvosom azt mondta, ne bántsuk, magától is felszívódik, sőt már a haskötőt is elhagyhatom. A gondom az, hogy ezen a hasfali részen, ahol a folyadék volt, meg van dagadva a hasam(kb mint aki terhes) és meg is van keményedve. Ezt a keményedést a műtéti heg körüli résznél is észlelem, mióta nem viselem a haskötőt. Gyakorlatilag pár óra elteltével annyira bekeményedik a hasam haskötő nélkül, hogy még kiegyenesednem is nehezemre esik. Ennek így kell lennie 8 héttel a műtét után? Illetve az természetes -e, hogy minden köhögésnél és tüsszentésnél még mindig 'majd szét szakad' a hasam. Nagyon el vagyok keseredve és tanácstalan vagyok. Várom válaszát, amit előre is köszönök. Üdvözlettel:Ildikó

Tovább a válaszhoz 2011-11-18

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves vagyok és 95 kilóról 63 kilóra fogytam és ezt a súlyt már egy jó pár hónapja tartom. Sajnos a bőröm nem bírta és a hasamon valamint a melleimen striák jelentek meg. Érdeklődnék, hogy ezt sebészeti úton el lehet-e véglegesen tüntetni?

Tovább a válaszhoz 2011-10-24

Tisztelt Doktor Úr! 5 hete volt hasplasztikai műtétem. Kb. a 15-16. nap után vettem észre, hogy folyadék van a köldök és a mell közötti részen. Ezt a plasztikai sebészem már 3 alkalommal "lecsapolta", de sajnos mindig újra termelődik a savó. (Legutóbb kb. 60 ml jött le, de volt már a duplája is.) A haskötőt előírásszerűen használom, csak tisztálkodáskor veszem le. A kérdésem ezért az lenne, hogy miért nem tapad le a bőr ezen a hasfali részen, egyáltalán ennyi idő elteltével letapadhat-e még? Pláne ha figyelembe vesszük, hog a haskötőt elméletileg már csak egy hétig kell hordanom. Az orvosom szerint idővel magától felszívódik, de engem nagyon idegesít, hogy még mindig ott van és attól tartok, hogy további szövődményre kell számítanom e-miatt. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: egy beteg

Tovább a válaszhoz 2011-10-24

Jó Napot Doktor Úr! A harmadik császár szülésem volt 4 hónapja,és sajnos a hasam már sohasem lesz a régi,maradt rajta "úszógumi",és persze csupa csík az egész. Azt szeretném kérdezni,hogy korrekciós műtétet el lehet végeztetni tb alapon? És egy ilyen műtétet csak a szoptatás után lehet meg csináltatni? Válaszát Előre is Köszönöm!!

Tovább a válaszhoz 2011-10-17

Kedves Dr.Úr! 80kgal szültem, 47kg voltam a terhesség elején.Jelenleg 54kg vagyok.kb 159cm.A hosszanti hasizmok,meg a többi is kinyúlt,nagy maradt a hasam,sérvem nem tudom van e szerintem nincs.A tb támogatná a műtétet?És a has újra olyan lenne mint lány koromban?A maradék zsírt lelehetne vágni illetve a lógó bőrt?Enyhe kötényhasam van,császáros voltam.Jelenleg olyan mintha 5hónapos terhes lennék.1éve szültem, már a 6hetes ellenőrzésen mutattam a dr.-nak aki azt mondta levegő tölti ki a hasam,attól olyan nagy. Sajnos a melleim is megviselték a terhességeket, üres mell zacskók maradtak csupán. Köszönettel Emily

Tovább a válaszhoz 2011-10-17

Kedves Doktorúr! Hasi zsírszíváson estem át több mint 2 hete. A bevérzések stb eltüntek nem fáj sehol. Ennek ellenére a köldököm alatt egy pukli van alatta bemélyedés egyenletlenség. Gondolom az egyenletlenség még változhat de vajon a pukli is? A köldökem alatt kezdődik a kidudorodo pukli. Ez változhat ügye nem lehet a zsírszivástól sérvet kapni vagy ilyesmi? Ez gázabb mint volt.Miért lehet ez? És változhat e?Mit tegyek? Köszönettel: Ijedt beteg

Tovább a válaszhoz 2011-10-17

Kedves Doktor Úr! Jelenleg egy gyermek édesanyja vagyok és tervezzük a kistestvért. A terhesség megviselte a testem. Toxiémiás voltam, 30 kg-ot híztam, amiből 34 kg le is ment a szoptatás alatt (1 évig szoptattam, császárral szültem). A melleim puhákká váltak piit meg is ereszkedtek, a hasam is elég csúnya és ott maradt is zsír. Létezik olyan eljárás, hogy a hasból kivett zsírt esetleg szövetet a mellbe tegyék, ezzel a hasat laposabbá, a melleket keményebbé tegyék? Szeretném "rendbe tenni magam" persze a második baba után, viszont irtózom az "idegen" anyagoktól, mint a szilikonos implantátum. Köszönöm válaszát! Andrea

Tovább a válaszhoz 2011-09-05

Udvozlom! 8 hete szultem,s akkora volt a babocam,hogy a hasfalam teljesen kettevalt hosszaban,koldokservem is lett,s nem huzodik vissza a borom. A terhessegem kovetkezteben teljesen megvaltozott az alakom,ami igen jo volt,hisz mint modell dolgoztam. Ilyen esetben,mikor tenyleg komolyabb karokat okozott a terhesseg,mint fizikai,mint lelki teren,az OEP tamogatja-e a mutetet? Annak is orulnek,ha csak egy reszet,mert a mellem is meg szeretnem csinaltatni,de annak csak esztetikai hibaja lett,amit szinten nem tudok elviselni. Mar voltam konzultacion egy Dr-nal,tisztaban vagyok mindennel,csak a tamogatasi dolgokkal nem,ha meg van ilyen. Elore is koszonom a valaszat! Szep napot!

Tovább a válaszhoz 2011-07-29

Tisztelt Doktor Úr! Két kérdést szeretnék feltenni Önnek. 1. Két éve műtöttek laparoszkópiával, ennek a vágásnak a hege kb. 3 cm hosszú és fél cm. széles. Sajnos talán sokáig vártam hogy szebb legyen, ezért mostanra lett ilyen "gyönyörű" a heg. Jelenleg másfél hónapja kenegetem egy C..x nevű géllel, semmi eredménnyel. Néha viszket, de ez a krémtől független. Tudna rá valamilyen hatékonyabb gyógymódot? Vagy csak a plasztikai műtét jöhetne szóba? Nagyon zavar a rózsaszín heg látványa a gyomortájékon... 2. Tíz éve vannak terhességi striáim a hasfalamon, már bőrfeszesítővel kenegettem őket, napoztam, edzettem stb. , semmi nem használt. Mit tehetnék a leginkább ellenük? Eltűnhetnek-e még valaha? Némelyik 1 cm széles és több cm hosszú... Nagyon szépen köszönöm válaszát! Tisztelettel: R. Anita ,35 év

Tovább a válaszhoz 2011-07-04

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kikérni, mert teljesen elbizonytalanodtam. 30 éves nő vagyok. Mindkét gyermekem császármetszéssel született, kis korkülönbséggel. ( nincs köztük 2 év) Kisfiam jelenleg 10 hónapos, még elég intenzíven szoptatom. Régóta fenálló elég nagy köldöksérvemmel fordultam orvoshoz, de mint kiderült, a hosszanti hasizmaim is nagy mértékben elcsúsztak egymástól ( több mint 4 ujjnyira). És szinte a szegycsonttól egészen lentig. Panaszom egyik problémámmal sincs. Vagyis inkább csak esztétikai, semmint egészségügyi . "Nagy" a hasam (58 kg vagyok), csúnya a köldököm, de ennyi. Két doktor is látott. Az egyikük szerint mihelyst el tudom intézni a gyerekek "dajkálását" (legkorábban augusztusban), csináljuk meg a két műtétet egyszerre. Vagyis össze kell varrni a hasizmokat és a köldöksérvet is meg kell oldani. Addig ne végezzek semmi megerőltetőt, se tornát, s válasszam el fiam is a ciciről, sőt apasszam el a tejet is, nehogy begyulladjanak a melleim a kórházi napok alatt, s attól lázasodjak be. Fogyjak még, amennyi jól esik, mert a hasamon kb.25 dkg-nyi zsírt lát, de azért mégis kisebb az esélye, hogy majd műtét szétrepedjen a varrat... A másikuk szerint viszont 2 ilyen rövid időn belül elvégzett császár után (ráadásul ugye még nincs 1 éve a második) még minimum 1, de inkább 2 év kell a has "végleges" formájához, a dolgok visszarendeződéséhez. Úgyhogy szoptassam csak a fiam, amíg kéri, hordjak hastartó ( sérvtartó) bugyit és szép lassan, óvatosan kezdjem el a hasizmaimat erősíteni. Mert még mehetnek összébb, és így később ha mégis kell a hasizomzáró műtét, mégsem olyan nagy beavatkozásra lenne szükség. A köldöksérvem meg panaszt nem okoz, így annak a műtéti megoldása is halasztható. Szóval most teljesen tanácstalan vagyok. Alávessem-e magam augusztusban ennek a nagy műtétnek, vagy valóban várjunkk 1-2-3 évet vele? Azt már említeni is alig merem, hogy szívünk vágya egy harmadik baba. Nem terveztük még, hogy mikor születne meg, de mindig is hármat szerettünk volna. Ön mit tanácsolna nekem, mitévő legyek? Műtessem magam vagy sem? És mi a véleménye, bevállaható-e ilyen problémával még egy terhesség, s ha igen, mikorra célszerű időzíteni vele? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! zsizsi

Tovább a válaszhoz 2011-06-08

Tisztel Doktor úr! Két kérdéssel fordulok Önhöz! az első, hoyg Ön végez.e TB támogatott has-kar-comb plasztikát? Valamint, hogy mennyi a várakozási idő ilyen esetekben! Előre is köszönöm válaszát! Dóra

Tovább a válaszhoz 2011-05-14

Tisztelt Doktor úr! Három gyermeket szültem 6 évig volta itthon ennek meg is lett az eredménye szépen 84 kg lettem(voltam)ugyanis napi szinten sportolok ebből heti kemény 3x 1 óra kemény aerobik többi napi 40 perc futás ja és szénhidrát mellőzése.Január óta sikerült 69 kg-ot elérnem szép sportos alakom lett de a köldök alatti rész hasi rész sehogy nem akar feszes lenni kissé lelóg nem vészes ugyan de engem zavar mert a köldök felett viszont kezd látszani az izom.Azt szeretném kérdezni a problémás részt lehet-e tornával rendbe hozni vagy csak műtéttel ?Ezt támogatja a tb vagy teljes mértékben zsebből kell finanszírozni? tisztelettel:Till Izabella

Tovább a válaszhoz 2011-04-22

Tisztelt Dr. Úr! Először szeretném megköszönni a kérdésem megválaszolására szánt időt! A kérdésem az lenne, hogy a 164 cm-hez képest 100 kg-mal kezdtem a fogyókúrát, jelenleg 75 kg vagyok. Tudom, hogy még fogynom kell és szeretnék is, kb. 65 kg-ra. Úgy már elvégezhető lesz a hasplasztika TB-támogatással? 13 évvel ezelőtt ikreket szültem császármetszéssel, 6 éve egy kislányt, szintén császármetszéssel. A kérdésem, hogy ugye ez nem akadály az ilyen hasplasztikának? és mi kell hozzá, mennyi idő a várakozási idő? Még egy utolsó kérdés, hogy mellplasztikát lehet-e TB-támogatással kérvényezni? szerény véleményem szerint elég lenne a mellfelvarrás is, de persze ehhez szakemberi vélemény kell. A gyerekeket sokáig szoptattam és fejtem is nekik, így kissé megereszkedtek a melleim és engem ez már nagyon zavar. Köszönöm a válaszait!

Tovább a válaszhoz 2011-04-07

Jónapot Doktor Úr!24éves vagyok 4 évvel ezelött ikreim születtek,nagyon csúnya lett a hasam hiába visszafogytam 4 éve strandon se voltam annyira zavar terhességi súlyom 74kg annyival mentem szülni 55 re fogytam le és 160cm vagyok.Kérdésem hogy jogosult vagyok e tb támogatott hasplasztikára?Hiába tornázom heti 3 szor akkor se lett szebb sőtt még jobban látszik ruhában hogy lóg....A másik kérdésem pedig az lenne hogy nekem 14 évesen volt egy reflux és hiátus hernia műtétem gyomorszájtól köldökik vagyok vágva,ha sorkerülne hasplasztikára a heggel mi történne vagy arra nem terjed ki?

Tovább a válaszhoz 2011-04-01

Kedves doktor úr én egy 39 éves nő vagyok az elmúlt két évben nagyon sokat fogytam . Szültem három gyereket és most a sok fogyástól nagyon csúnya a hasam szeretnék has plasztikát mivel már nagyon sok gondot okoz ez nekem ,a két év alatt több mint ötven kilót fogytam 165cm magas vagyok most 49-51 kiló között mozgok .Szeretném megtudni az ilyen műtétet a tb támogatja-e de minden megoldás érdekel annyira el vagyok keseredve !Mivel olvastam ezekkel kapcsolatos válaszokat és megnéztem a BMI értékemet fogyás előtt volt 36,73 és most pedig 18,37 . Válaszát előre is köszönöm

Tovább a válaszhoz 2011-03-22

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni,hogy van-e rá esély TB támogatással korrekciós has-mell műtétet végezni rajtam,szülés idején javasolta az ultrahangos orvos az alaki elváltozás miatt.30 kg súlyfeleslegem volt,megnyúlt a bőröm nagyon,melleim is alulfejlettek,nagyon önbizalomhiányos vagyok,férjem is elhagyott.Szeretnék még ismerkedni de ilyen testtel nem megy,minden orvosi vizsgálatnál is feszengek.Régen rajongtak értem,most esélyem nincs erre,én csak egy normális kapcsolatot szeretnék a kisfiam mellett és kellemes megjelenést.Jelenleg munkanélküli vagyok,mielőtt visszamennék az egészségügybe szeretnék túlesni a műtéten elfogadható áron.33 éves budapesti anyuka vagyok,örömmel venném ha valaki tájékoztatna a műtét elintézésének menetéről.Köszönöm válaszát!

Tovább a válaszhoz 2011-03-18

Kedves Doktor úr! Én 34 éves nő vagyok, akinek 3 császármetszése volt, emiatt sajnos kialakult nálam a kötényhas, ami nagyon zavaró és nagyon csúnya. Emellett hasfalsérvem is van, ami mostanában elkezdett fájni, tehát a műtéttel nem igazán szeretnék sokáig várni. Sajnos túlsúlyos vagyok, ami miatt egy plasztikai sebész már elutasított, mondván fogyjak le és szóba áll velem, de mivel a sérvem már vészesen fáj, nem várnék a lefogyással. Szeretném megkérdezni, hogy Ön vállal-e ilyen műtétet, és, hogy az Oep támogatja-e? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább a válaszhoz 2011-03-17

Kedves Dr. Pataki Gergely! Azért fordulok Önhöz,mert olvastam a kérdéseit,és válaszait,és nagyon szimpatikus,ahogy részletesen elmond mindent. 2009-ben szültem kislányomat császármetszéssel 4720g-al.Csúnya kötény hasam alakult ki. A császárom teljesen rendben van orvosi szakvélemény alapján,sérvem sincs/voltam ultrahangon/ és mégis fáj a hasam hason fekve,sportoláskor,ha hasszorítót használok,vagy esetleg öves nadrágot veszek fel. A hasfalam szétnyílt,ami nem tudom,hogy indokolja-e a panaszaimat.? Későbbiek folyamán szeretném plasztikáztatni a kötényhasamat,és érdekelne,hogy Ön vállal-e OEP támogatással műtétet? 164 cm vagyok,legnagyobb /terhesség alatti súlyom 102 kg volt. Jelenleg 77-79kg vagyok. Még az is érdekelne,hogy hogyan tudnám magamon megítélni,hogy a mellem aszimetriája eléri-e a 30%-ot? Üdvözlettel:Katalin

Tovább a válaszhoz 2011-03-06

Tisztelt doktor ur! 37 éves vagyok és 5 gyereket szültem sajnos mindegyikkel csak hiztam de már sajnos nem birok a tükörbe nézni a párom mindig kérdezem hogy van hozzám gusztusa :( a melleim sajnos lassan a hasm ig lognak mert tull nagyok és a hasomrol meg nem is beszélek :( undoritó nem tudok fogyni bár hogy is szeretnék probáltam tornázni is de ha fogytam egy kicsit akkor rögtön csak a karomról és a mellemröl fogytam :( de a hasamról sajnos nem azt szeretném meg kérdezni öntöl mivel nem vagyok sajnos pénzileg ellengedve sajnos nem tehetem meg hogy csak ugy be sétáljak egy plasztikai sebészetre hogy van e valami reményem hogy társadalom biztositásommal valamien lehetöségem volna a plasztikára ? és hogy be tegyenek nekem pl gyomor szükitöt? tudom lehet sokat kérek de én már nem érzem magam nönek :( semmit nem tudok fell venni mert mindenbe zizilabor vagyok :( a gyerekeim mondják anya te vagy a legszebb de ez a sok felesleg "háj"engem már lassan depissé tesz mikor a kislányommmal császároztak meg kérdezte tölem a doki akar kocka hast? és én nem tudtam mire gondol azt hittem csak viccel velem mert mosojogva kérdezte és én vissza vicceleve nekem már ojan soha nem lessz és uttánna értetem meg mit is akart már nagyon bánom :( mig élek bánom :(sajnos nem tért a gyerekhez könnyen a hasam miatt mindig meg kellet tartani a a kezével a hájam :( doktor ur ha van rá valamien meg oldás kérem válaszoljon nekem mert nagyon szeretném magam nönek érezni mindenki mondja az arcom mien szép de nyaktól lefele undoritó vagyok :( kérem segicsen ha tud nekem szégyeltem mindig is be vallani de sajnos anyagilag nem tehettem meg de olvasgatam itt és ugy vagyok vele pofon nem vágnak ha meg kérdezem elöre is köszönöm melcsy

Tovább a válaszhoz 2011-02-21

Tisztelt Doktor úr! Fél évvel ezelőtt szültem meg a kisfiamat. Azóta voltam plasztikai sebésznél és ő mondta, hogy sajnos a terhesség alatt szétcsúszott a hasizmom és ennek következménye, hogy a hasam olyan nagy mintha 5 hónapos terhes lennék. A hasamon van egy kevés hájacska is, amit szeretnék ledolgozni. Terhesség előtt 48 kg voltam, most 53 vagyok. Attól, hogy a hasizmom szétcsúszott, tornával és hasizomerősítőkkel eltudom tüntetni azt a bizonyos zsírréteget és megtudom izmosítani a hasamat, ami ezáltal egy picit kisebb lenne vagy a szétcsúszott hasizom miatt ez már lehetetlen ? Válaszát előre is köszönöm, Ildikó

Tovább a válaszhoz 2011-02-19

Tisztelt Doktor úr! Én egy eléggé fura kérdést szeretnék fel tenni.én egy 54 éves 4 gyermekes anya vagyok/5-ször szültem/.és a sok szülés erdményeképpen, a melleim nagyon meg ereszkedtek, a hasam is nagyn csúnya.Nagyon sok olyan esetet láttam tv.-ben,amikor is fiatal lányok csupán kedvtelésből "átszabatják" magukat.Én egyedül neveltem fel a gyermekeimet özvegyként és esélyem sincs arra,hogy hogy sok-sok pénzért,szebbnek érezhessem magam,ugyanakkor azt gondolom, megérdemelném ,hogy én is szebb lehessek.A kérdésem a következő:létezik -e olyan ma M agyarországon,hogy TB. támogat egy ilyen műtétet??üdvözlettel:KATI

Tovább a válaszhoz 2011-02-13

Tisztelt Doktor Úr! Visszaolvastam az Önhöz intézett kérdésekben és válaszokban.Mégis feltenném a kérdésem.34 éves vagyok.4,5 éve született a kisebbik fiam császár metszéssel.A legmagasabb regisztrált testsúlyom a terhességi könyvemben szerepelt szülés előtt 120kg.Babával együtt voltam 120kg attól még elfogadható ez a súly kiindulási pontnak? Ha nem,akkor 107kg is szerepel a könyvben,mint terhesség kezdeti súly. :) Jelenleg 92 kg vagyok és diétázom,valamint sportolok.A lelógó "kötényhasam" nagyon zavaró tud lenni,mind esztétikailag,mind egészségileg,mivel a császármetszés hege gyakran kipállik.Kérdésem a következő.A Tb támogatja-e a hasplasztikát? Ha igen,akkor Ön elvégzi-e TB.re? Ha Ön nem végzi el,akkor tudna-e javasolni nekem esetleg Bács-Kiskun megyében plasztikai sebészt,aki TB-re is vállal műtétet? Ha minden összejön,melyik évszakban ajánlatos hasplasztikai műtétet bevállalni,vagy az évszaknak nincs jelentősége? Válaszát előre köszönöm.Tisztelettel Hajni.

Tovább a válaszhoz 2010-12-29

Tisztelt dr.úr! 32 éves nö vagyok. 2 gyermek édesanyja. Az elsö terhességemmel nagyon kinyult a hasamon a bör( pedig rendszeresen kentem zsiros krémmel) és nagyon csunyán kirepedezett. A második terhességemmel, nem jött ujjab csik, viszont a hasam megmaradt, és akármit csinálok, tornázom, edzem, fogyókurázom, nem akar eltünni. A csikokat el lehet tüntetni?? Vagy ha hasplasztikát csináltatnék akkor kisimulnának?? Nagyon zavar sajnos,nem is a csikok, mert a combomon is vannak, hanem az hogy nem birom semmivel eltüntetni a pocakom. A kicsi most öt éves, de a hasam mintha terhes lennék!! Puha, lágy és utálom. lehet tenni ellene, vagy csak a hasplasztika?? És ha csak az a megoldás mennyibe kerülne, kaphatok e valahol részletes tájékoztatót?? Köszönettel: Erzsébet

Tovább a válaszhoz 2010-11-23

Tisztelt Pataki Dr. Úr! Én egy 28 éves hölgy vagyok,és nagyon el vagyok keseredve. Jelenleg a két és fél éves kisfiammal vagyok gyesen. Terhességem előtt sem voltam kimondottan vékony de jelenleg 106 kg vagyok és 168 cm. Szülésem után rendkívül nagy kötényhasan alakult ki. Természetesen esztétikai szemponból is zavar,de a fő próblémét a nagy mértékű derékfájdalmam jelenti. Elkeseredésemre a háziorvoshoz fordultam,aki draszkikus fogyást javasolt,de kiábrándított,hogy ez a nagy kötényhasam nem fog eltünni. Olvastam a leveleit,amelyekben a TB által támogatott hasplaszkákról írt,és arra lennék kiváncsi,hogy ha a 37es BMI-m alapján meg is felelnék ennek a követelménynek és ezt a kiinduló súlyt igazoltatom az orvosommal,akkor 10 egységnyit,azaz 27-es BMI-re kellene lefogynom( vagyis számításaim alapján közel 30 kg-ot) és ekkor lennék jogosult a műtétre? Mindenképp le szeretnék fogyni,csak előtte ezeket a lehetőségeket is körbe szeretném járni! Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel Ildikó

Tovább a válaszhoz 2010-11-23

Tisztelt Doktor Úr! 1992-ben szültem a lányomat 4100 g-al. Szülés után kialakult kötényhasammal azóta sem tudok mit kezdeni. Közben cukorbeteg lettem, csúnyán meghíztam (98 kg, 161 cm a magasságom). Két évvel ezelőtt sikerült lefogynom 10-12 kg-ot (ez a 2 kg oda-vissza változik) amit azóta is tartok. Sajnos a hasam nagyon lóg. Pl. ha szaladok, akkor hangosan csattog :(. Időnként begombásodik a betűrődött bőr alatt, sőt anyajegy vagy olyan szerű elváltozások (szemölcs?) is lettek a lógó rész alatt. Kérdésem az lenne, hogy a megadott adatok alapján jogosult lennék-e egy TB támogatott hasplasztikára. A köldököm mellet jobb oldalt időnként enyhén megkeményszik a hasam és nem túlzottan, de fájdogál és érzékeny. Ez lehet-e sérv?

Tovább a válaszhoz 2010-11-23

Kedves Doktor Úr! 10 éve szültem a kislányomat a Szent István Kórházban és azóta többször is híztam-fogytam. Hiába járok már egy éve rendszeresen tornázni, sajnos a petyhüdt bőrőmmel nem tudok mit kezdeni.Ez a probléma főleg a kötényszerű hasam miatt zavar. Higiéniai okból sem kellemes. Szeretném műtéti úton rendbehozatni. Jelenlegi testsúlyom 84 kg és 167 cm magas vagyok. Nem tudom, hogy a testtömeg-indexem indokolja-e a TB által finanszírozott műtétet? Ha mégsem, akkor mit tegyek? Üdvözlette: Törőcsik Mónika

Tovább a válaszhoz 2010-07-20

Tisztelt Dr. Úr! Már több sikeres és sikertelen fogyókúrán vagyok túl. A legnagyobb sikerem volt a 119 kg-ról lefogytam 78 kg-ra. De sajnos visszahíztam. A súlyom jo-jozik. Lefogyok 90 kg-ra majd vissza 100 kg. fölé. Jelenleg 107 kg. vagyok és 168 cm. (37 év) BMI: 38-as. A hasam nagyon ronda (kötény szerűen lóg előre), mit lehetne tenni?? Köszönettel: Elkeseredett

Tovább a válaszhoz 2010-07-20

Kedves Doktor Úr! Szeretném kérdezni, hogy ha a második terhességem után hegsérv alakult ki kihordhatok e simán egy harmadik babát, bírja e a növekedést a hasfalam, a méhemmel nincs gond az előző két terhességemmel sem volt gond csak hát császármetszéssel szültem.A hegsérv 3 éve van meg, gondom nincs vele nem nagyobbodott, ha kihordhatnék egy babát milyen komplikációk léphetnek fel terhesség alatt?Mi lenne, ha most bezáratnám és estleg csak hálóval tudnák megoldani akkor kizárt a terhesség? Tisztelettel : Ottilia

Tovább a válaszhoz 2010-06-30

Tisztelt Doktor Úr! 7 hónapja szültem, úgy néz ki hasizom-rekontrukciós műtétre lesz szükségem rectus diastasis miatt. Egy ilyen műtét miatt mennyi ideig kell kórházban maradni? A műtét után mennyi ideig nem emelhetek? Okozhat-e bármilyen egészségügyi problémát vagy csak esztétikailag okoz gondot az elváltozás? A TB támogatja-e az ilyen műtéteket? Segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: D. Katalin

Tovább a válaszhoz 2010-05-26

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves vagyok, két gyermek édesanyja. Lányomat 2007-ben, fiamat 2008-ban szültem. Kisfiamat már köldöksérvvel, de a szülés alatt emiatt nem lépett fel komplikáció. Azóta a sérvem hatalmasra nőtt, ráadásul nagyon csúnya kötényhasam maradt. A terhességek alatt felszedett kilók már lementek. Kérdésem az, hogy a tb támogatja-e sérv esetében a hasplasztikát? válaszát megköszönöm, Melinda

Tovább a válaszhoz 2010-05-21

Kedves Dr Úr! 6 hete hasplasztikán estem át amit már nagyon bánok ,nekem nem volt kötény hasam de zavart ,hogy csúnya megnyúlt lett a hasam tornáztam is de nem változott állapota.A kérdésem az lenne hogy a megfeszített bőr enegedni fog e mert most még alig kapok szinte levegőt nagyon zavar ez az állapot , sajnos már nem lehet vissza fordítani az időt de én nagyon csalodott vagyok és még nem fogattam el az új külsömet .LEhet nem is fogom Tovább a válaszhoz

Tovább a válaszhoz 2010-04-27

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 25 éves nő vagyok, és jelenleg 8 hónapos várandós. Mivel elég nagy a baba, nagy a pocakom és nagyon félek attól, hogy kötényhasam alakul ki, mivel a teresség kezdetekor sem volt túl feszes még egy 4 évvel ezelőtti 25 kg-os fogyás miatt. A kérdésem 2 irányú lenne, egyrészt, hogy valahogyan lehet-e ezen a problémán segíteni sebészeti beavatkozás nélkül? Illetve ha mégis plasztikai műtétre kerül sor, akkor ezt milyen mértékben támogatja a tb? (Olvastam egy korábbi válaszban, hogy a fogyásról orvosi papír kell, viszont az nekem nincs. Ilyen esetben elég indok a terhesség?) Köszönöm szépen a segítségét! Tisztelettel

Tovább a válaszhoz 2010-04-23

Tisztelt Doktorúr! 2 gyermeket szültem császárral,mindkettő gyermek nagy súllyal született (4400g és 3980g),sajnos a bőrőm nagyon megnyúlt,ami borzasztóan zavar..Az lenne a kérdésem,hogy mi a feltétele a TB által támogatott hasplasztikának?Jelenlegi súlyom 104 kg,165 centi vagyok,diétázom,igy sikerült már 10kg-tól megszabadulni..Olvastam a testtömeg indexről,és arról is,hogy a legmagasabb súlyomat igazolnom kell..érdekelne,hogy ennek mi a menete? ELég ha a háziorvoshoz lemegyek és ő állit ki valalmilyen papirt? Előre is köszönöm a válaszát! üdvözlettel Hajnalka

Tovább a válaszhoz 2010-03-27

JÓ NAPOT ! ÉN AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI A DOKTOR ÚRTÓL, HOGY EGY ESETLEGES HASPLASZTIKÁHOZ, HOGYAN KELL KISZÁMÍTANI A TESTTÖMEGINDEXET, HOGY TUDJAM JOGOSULT VAGYOK E, VAGY NEM, A TB TÁMOGATÁSRA. ELŐRE IS KÖSZÖNETTEL: PETRA

Tovább a válaszhoz 2010-03-15

Tisztelt doktor úr! Szeretnék érdeklödni a hasplasztika felöl,sokat fogytam(139kg ról 93kg ra) Esetleg járna e nekem valamilyen támogatás.Én otthon saját elhatározásból fogytam,minden segitség nélkül.Ezt csak azért irom hogy nekem nincsenek irásbeli dokumentumjaim hogy ennyi kg voltam.De sajnos hiába a napi 300 felülés megnyult a hasamon bőr.40 éves vagyok engem és a páromat aki nagyon büszke rám még nem is annyira zavarna(persze nem szép)de a 6 éves fiam akinek mindig a sok mozgásról beszélek ő fesszt a bőrőm huzogatja,persze azért tudja hogy kiment belöle a háj.Kérem ha tud segitsen. Előre is kőszőnőm válaszát.József

Tovább a válaszhoz 2010-03-15

Tisztelt Dr úr ! Kérdésem a következő lenne. 2001-ben szültem az első gyermekemet, akivel az utolsó legnagyobb kis könyvben regisztrált súlyom: 104 kg. Diétával és tornával lefogytam, de 4 éve ismét terhes lettem, így abbahagytam. A 2.gyermekemmel az utolsó legmagasabb kis könyvben regisztrált súlyom: 96 kg volt. Ezután ismét elkezdtem fogyni és a jelenlegi súlyom: 58 kg. A testmagasságom : 171 cm. Úgy hallottam, hogy ezek az eredmények alapján jogosult lennék, TB által támogatott hasplasztikára. Kérdésem: hogy lenne-e rám nézve valamilyen anyagi vonzata a beavatkozásnak? Azt ajánlották, hogy a budapesti Szent István kórházat keressem fel, mert az a hozzám legközelebbi intézmény ahol TB által támogatott műtéteket csinálnak . Én Borsod Megyében lakom és szeretném tudni, hogy tudna-e segíteni nekem ez ügyben. Milyen papírokat kellene beszereznem, vagy milyen teendőim lennének egy esetleges konzultációhoz, mert messze lakom és szeretném a lehető legkevesebb utazással megoldani a szükséges intézkedéseket. Segítő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm ! Tisztelettel: Henrietta.

Tovább a válaszhoz 2010-03-13

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.