fbpx
vissza a műtétek,kezelések oldalra

Lágyéksérv műtét

Laparoszkópos lágyéksérv műtét

Nyílt lágyéksérv műtétet ma már ritkábban végzünk, mert a metszés áthalad a lágyéktájék bőrén, izmain, kötőszövetes rétegén, és a kialakuló hegesedés nem ideális. Korszerű „kulcslyuk technikával” a lágyéksérvet „nyom nélkül” (a köldöknél és a hasfalon ejtett pár milliméteres metszésből), belülről látjuk el, ahol az valójában kialakul.

Filozófiánk és felkészültségünk a lágyéksérv műtéti megoldásával kapcsolatban:

dr. Pataki Gergely és dr. Sipos Péter főorvosok a németországi Bottropban, a minimál invazív sebszet egyik fontos oktató központjában tanulták meg ezt a speciális technikát 15 évvel ezelőtt, melyet évek óta itthon tökéletesítenek. Több mint 1000 elvégzett műtét után Magyarországon azon sebészek közé tartoznak, akik a legtöbb ilyen műtétet végezték itthon. Több németországi kongresszuson és már 2006-ban a Magyar Sebészeti Társaság 100. jubileumi kongresszusán is beszámoltak általuk végzett laparoszkópos műtétekről. Preferáltan a hashártya előtti hálóbehelyezést alkalmazzuk (TEPP).

Pataki doktor és Sipos doktor által képviselt munkacsoport egyben a plasztikai sebészet és a sebészet közös cél érdekében történő ötvözését is jelenti: minél kevesebb metszésből, minél gyorsabban, minél nagyobb életminőség javulást adni pácienseinknek a problémás lágyéksérv sebészi megszüntetésével.

A „kulcslyuk” technika azt jelenti, hogy 2-3 apró metszésen keresztül történik a műtét, így sokkal kíméletesebb a szervezethez, és gyorsabb felépülést tesz lehetővé. Gakran már aznap hazamehet!

A beavatkozás során úgynevezett laparoszkópot – egy kis lámpával és kamerával ellátott teleszkópot – vezetünk a hasüregbe. A módszer többféle néven is ismert: a kulcslyuk technika, a laparoszkópia és a minimálisan invazív lágyéksérv műtét tehát ugyanezt jelenti. A szövetkímélő, speciális eszközzel kívülről monitorozott korszerű műtétet.

Az operáció abban tér el a hagyományos, azaz nagyobb metszéssel járó sérvműtéttől, hogy a sebész a kamera és az általa figyelt monitor segítségével anélkül látja belülről a hasfalat, hogy felnyitná azt.

A páciens hasüregébe szén-dioxidot juttatunk, hogy helyet nyerjünk a hosszabb eszközökkel végzett munkához. A hasfal megerősítése túlnyomó rész speciális anatómiás (a hasfalra belülről idomuló) szövetbarát hálóval történik, melyet a köldökön keresztül helyezünk be a belső lányéksérvkapú mögé.

Az apró sebeket szövetragasztóval zárjuk, melyekbe gyakran külső varrat sem szükséges. Az apró hegeket a rendelőnkben használt speciális dióda lézerrel szinte teljesen el lehet halványítani, szinte láthatatlanná lehet tenni.

A laparoszkópos lágyéksérv műtét előzetes konzultációt igényel, amelyeknél szükség van a korábbi leletekre és vizsgálati eredményekre (köztük általános vérképre és a jelenleg szedett gyógyszerek listájára is).

Felkészülés a lágyéksérv műtétre

Öt nappal előtte már ne vegyen be Syncumar vagy Salycilat tartalmú gyógyszert, így Kalmopyrint és Aszpirint se! A szövődmények elkerülése végett javasoljuk a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyását is.

A műtét előtti estén válasszon könnyen emészthető vacsorát. Éjfél után már ne egyen és ne igyon! A beavatkozás napján már a reggeli kávé, tej vagy tea is tilos, mivel éhgyomorra kell jönnie. Feltétlenül jelezze, amennyiben változás történt az egészségi állapotában a felmutatott leletekhez képest, hiszen adott esetben egy torokfájás vagy herpesz is lényeges lehet.

A fájdalomcsillapító adagolását már az operáció előtt elkezdjük, és végig lassan felszívódó érzéstelenítőt juttatunk a szervezetbe a fájdalommentes ébredés érdekében.

A műtét után

A saját lábán jöhet ki a műtőből, a kórházból pedig négyórás megfigyelési időszak után hazaengedjük.

A legfontosabb, hogy két napig nem érheti víz a műtéti területet. Így csak a test alsó részét moshatja le zuhannyal, feljebb már nedves törlőkendő vagy mosdókesztyű használata a legpraktikusabb.

Az első napon pihenés javasolt, ám nem kötelező feküdni. A harmadik napra már fokozatosan elkezdhet visszatérni a korábbi normál életviteléhez, a negyedik napon pedig akár óvatosan sportolhat is! Hagyományos műtét esetén ez a folyamat nagyjából négy hét(!) alatt játszódik le.

A felszívódó varratoknak köszönhetően nincs szükség későbbi varratszedésre.

Fontos, hogy nem minden lágyéksérvnél alkalmazható a laparoszkópos megoldás, ám minden páciensünknek megtaláljuk a megfelelő alternatívát.

A műtét legfőbb előnyei a nyitott technikához képest:

  • sokkal kisebb és esztétikusabb műtéti hegek, melyek nem a sérv fölött, hanem többnyire rejtetten helyezkednek el,
  • sokkal kisebb általános megterhelés a szervezet számára (pl. gyakran aznap hazamehet, 2 nap múlva zuhanyozhat, 1 hét múlva vezethet ),
  • jóval kisebb recidív ráta (a sérv kiújulásának valószínűsége),
  • egy pici metszésből akár mindkét oldali lágyéksérvét is meg tudjuk operálni,
  • kisebb fertőzésveszély.

A hagyományos technikák közül a Lichtenstein és a Shouldice technikát végezzük felnőttön.

A nyitott technikáknál a hasfal megerősítése történhet szövetbarát részben felszívódó polypropilén hálóval, saját izomhártya-lebennyel, vagy pedig szinte csak klinikánkon alkalmazott speciális sejtmentesített irha analóggal. A behelyezett (a sérvkapu fölé beépített) rétegek (háló, lebeny) az előnye, hogy a hasi feszülés csökkentése mellett ideális stabilitást ad és a saját szöveteknél nagyobb szilárdságot is jelenthet.

Gyermek sérvműtétet is válallunk.

További információk a lagyekserv.hu oldalon!

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Két gyermekes anyuka vagyok.Mindkét gyermekem császármetszéssel született.Úgy másfél éve köldöksérvet diagnosztizáltak nálam,valamint a hasfalam is szét van csúszva.Panaszaim,fájdalmaim nincsenek.Természetesen a terhességem alatt vmennyit nőtt a sérvem.Legutóbb terhességem 7.hánapjában voltam ellenőrzésen,augusztusban.Akkor az orvosom azt mondta,hogy majd csak májusban kell ismét ellenőrzésre mennem.Viszont nem tudom egy ilyen műtétet meddig lehet halogatni?Kislányomat szoptatom(3 hónapos),s szeretném is ha minden jól megy 2 éves koráig.De nagyon aggaszt a műtét gondolata.Szinte rettegek attól, hogy előbb el kell majd választanom s műtétre mennem...Lehetséges-e Ön szerint még 2 évig várni vele?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B.Izabella

Tovább a válaszhoz 2012-01-30

Tisztelt Dr. Pataki Gergely Kérdésem a következő lenne: nem olyan rég írtam Ön-nek,hogy edzek(súlyzózóm)és a hasfalnál,és a csípőmnél állandóan feszítő érzést érzek. Hétfőn lementem edzeni a terembe,fekvenyomás valami borzalmas volt,40kg-ot alig tudtam kinyomni,annyira feszítő érzést éreztem a(lágyéknál,csípőmnél,hogy nem tudtam koncentrálni a nyomásra)hogy inkább abba is hagytam az edzést,és hazamentem.Másnap elmentem a dokihoz,azt mondta hogy a "jobb sérvkapu nyomás érzékeny,1 hónapig pihenés,és aztán fokozatos terhelés,ha nem múlik el,akkor sérv műtét jön szóba" Akkor most sérvem van?? Miért nem ultrahangozott meg,és abból kiderülne hogy van-e sérvem,vagy nincs? Vagy ultrahang nem mutatja ki? Mert ha sérvem van,akkor szerintem hülyeség pihentetni 1 hónapot,és megint terhelni,mert az ugyanúgy kijönne vissza erőlködésnél/terhelésnél,hanem akkor már most megműttetném magam,hogy minnél hamarabb meggyógyuljak!! És műtét után,lehet majd ugyanúgy súlyzózni,mint régen??? Válaszát előre is köszönöm: Attila

Tovább a válaszhoz 2011-11-26

Tisztelt doktor úr 8 napja hogy meg műtöttek bal oldali lágyék sérv-re´ laparoszkópos technikával hálóbeültetéssel és a műtét után 1-2 nappal észre vettem a baloldali here vezetékem duzzadtabb jóval mint előtte és néha ha meg nyomkodom fájdalmas is,illetve a bal oldali herém alatt kemény csomó vagy duzzanat nem tudom pontosan megállapitani voltam vele ügyeleten de ott azt mondta az orvos hogy el fog mulni idövel de ez engem mégis nyugtalanit. Az volna a kérdésem hogy talán előfordul ezeknél a műtéteknél vagy normális és idővel elmúlik? Válaszát várom és előre is köszönöm''

Tovább a válaszhoz 2011-10-29

Tisztelt Dr. Úr! Hol lehet utánnanézni, hogy az országban mely kórházak rendelkeznek a legnagyobb gyakorlattal és műtétszámmal laparoszkópos sérvműtétekben? Ha Önnek van információja, kérem irja meg. Mi a hagyományos, az un. miniplasztika és a laparoszkópos eljárás között a kockázati különbség?

Tovább a válaszhoz 2011-07-05

Jó napot. Az lene az én problémám ,hogy 9 éve műtőtek jobb oldali ágyék sérvel háló beűltetés is tőrtént.Azota olyan furcsa idegen érzés mikor hozá érek a bőrőmhőz olyan idegen érzeketlen.4napja fáj a jobb oldali ágyékom vagy inkáb olyan mikor hozá ér valami ruha akkor zavar mintha a bőrőm alat dőrzsőlne valami.kicsivel megvan duzadva mint bal felem de ez már műtét ota olyan ,sztem a vágástól olyan mintha ott vastagabb lenne a zsir erőlkődésre kőhőgésre hasprésre nem érezni semilyen kitűremkedést se.Háziorvosnak is megmutatam ő azt mondta nem ujult ki a sérvem mert semilyen előboltosulásom sincs.Miota érzem kb 20kgmot emeltem párszor és most álandoan nézegetem meg fogdosom h érzek e valami kitűremkedést de semmi.Az lenne a kérdésem .h ez sérv lehet vagy csak meghuzodot?És előfordulhat e háló beűltetésnél, h ujra sérvet kapok?Forduljak e sűrgősen sebészhez?28 éves férfi Válaszát előre is kőszőnőm.

Tovább a válaszhoz 2011-02-13

Tisztelt doktor úr!!Engem fél éve mütőttek egy hatalmas hasfali sérvvel.Hálót ültettek be.MOst kb egy honapja vettem észre hogy a vágásnál, egy kb kisebb tojásnyi csomó van.Nem fáj ,de érzem fekve és állva is.Ugye e nem lehet ujbol sérv? Köszönettel Erzsébet

Tovább a válaszhoz 2011-02-10

Tisztelt Doktor úr!! Hat évvel ezelőtt heredaganattal mütöttek és kezeltek, amit egy RLA mütét követett. A hasfalamon két sérv is kialakult a háló beültetést javasolták. Most hallottam a laparoszkópos mütéti megoldásról. A kérdésem az lenne hogy az alap mütéti beavatkozásom kizáró ok-e ehhez a mütéti technikához? A hasfalam mellkastól ágyékig volt feltárva.. Előre is köszönöm válaszát.

Tovább a válaszhoz 2011-01-26

Kedves Doktor Úr! Szeretném kérdezni, hogy ha a második terhességem után hegsérv alakult ki kihordhatok e simán egy harmadik babát, bírja e a növekedést a hasfalam, a méhemmel nincs gond az előző két terhességemmel sem volt gond csak hát császármetszéssel szültem.A hegsérv 3 éve van meg, gondom nincs vele nem nagyobbodott, ha kihordhatnék egy babát milyen komplikációk léphetnek fel terhesség alatt?Mi lenne, ha most bezáratnám és estleg csak hálóval tudnák megoldani akkor kizárt a terhesség? Tisztelettel : Ottilia

Tovább a válaszhoz 2010-06-30

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves vagyok, két gyermek édesanyja. Lányomat 2007-ben, fiamat 2008-ban szültem. Kisfiamat már köldöksérvvel, de a szülés alatt emiatt nem lépett fel komplikáció. Azóta a sérvem hatalmasra nőtt, ráadásul nagyon csúnya kötényhasam maradt. A terhességek alatt felszedett kilók már lementek. Kérdésem az, hogy a tb támogatja-e sérv esetében a hasplasztikát? válaszát megköszönöm, Melinda

Tovább a válaszhoz 2010-05-21

Tisztelt Dr. Úr ! Jelenleg is kórházi kezelés alatt álló beteg ügyében kérném tanácsát esetleges segítségét. 6 héttel ezelőtt sürgös műtéten esett át nagynéném a sérve miatt kilyukadt a bél egy része.Háló beültetésére került sor. Gondos intenzív ápolás után kikerült a sebészeti osztályra kb. 1 hónappal ezelőtt de azóta sajnos semmit sem tudnak vele kezdeni mert az 50 centis seb 40 centis része elhalt nem gyógyul be . A sebész műtétet szeretett volna de az altató orvosok nem egyeztek bele ,hogy kockázatos így viszont olyan mintha csak csodára kellene várni vagy arra hogy mikor adja fel a szervezete a küzdelmet.Nem tudjuk hogy ilyen esetben lehetséges-e valamilyen formában előbbre jutni de az ember tehetetlen és nehéz azt elfogadni, hogy azt mondják nem tudnak vele mit kezdeni. 5 hete nem történik semmi csak fekszik egy kórházi ágyon minden nap átkötözik fertötlenitik és várják mikor kerül sor életmentő műtétre. Tudom látatlanba nehéz mit mondani, de szívesen fogadnánk bármilyen megoldást. Köszönettel

Tovább a válaszhoz 2010-05-12

tisszteletem doktor úr olyan problémám van hogy voltam hasiultrahangon és az eredmény a bal bordaiv alatt a tapintható resistentia valószinüleg hasfali sérvnek felel meg és hogyha valószinüleg akkor ez még nem biztos hogy az akkor milehet ott ha csak vlószinüleg várom mielőbbi válaszát

Tovább a válaszhoz 2010-04-25

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.