fbpx
vissza a műtétek,kezelések oldalra

Női intimplasztika

Kisajak-kisebbítés

Intimplasztika során a kis szeméremajkak kisebbítése az egyik leggyakrabban végzett beavatkozás. Azoknak a hölgyeknek javasolható, akiket tisztálkodás vagy a szexuális élet közben zavar kisajkainak mérete. A műtét során eredményesen tudjuk kisebbíteni a zavaróan nagy kisajkak méretét, illetve formáját is alakíthatjuk.

Egyoldali esetekben szimmetrizálást végzünk.

Hogyan zajlik a műtét?

Érdekesség a női intimplasztikáról

A női intimplasztikának több fajtája létezik, amelyek külön-külön vagy igény szerint akár egymással kombinálva is elvégezhetőek.

A műtét előtt a pácienssel közösen egyeztetjük a műtéti tervet, a kimetszésre kerülő részeket és azok nagyságát. Így biztosítjuk az elképzeléséhez leginkább illeszkedő eredményt.

A kisajak kisebbítésénél két módszer létezik: a hosszirányú metszést alkalmazó, illetve a harántmetszést használó technika, de alkalmazhatók egyéb különböző speciális eljárások is. A haránt technika során haránt irányú metszést ejtünk és így távolítjuk el a megfelelő kisajak részeket. A módszer előnye, hogy előnyösebb hegvonal marad utána, illetve természetes, egyenletes bőrszín-átmenet biztosítható az érintett területen.

A kis szeméremajkak formájának kialakításakor kiemelt figyelmet fordítunk az érzékeny részek épségére. A precíz, pontos végrehajtás és a beavatkozás speciális jellege miatt a műtét kb. egy órát vesz igénybe. A műtét helyi érzéstelenítésben és altatásban is elvégezhető.

Helyi érzéstelenítés esetén sem kell nagy fájdalomra számítani, csupán az érzéstelenítő injekciók okozhatnak kellemetlenséget. Az intimplasztikát követő 3-5 napban előfordulhat kisebb feszülés érzés, illetve minimális, pontszerű vérzés.

Intimplasztika során a kisajak kisebbítése mellett lehetséges a klitoriszt körülvevő csuklya formázása és sérült, deformált kisajak helyreállítása is. Ezeken kívül lehetőség van nagyajakplasztikára, nagyajak vastagításra (saját zsírral való feltöltéssel), vagy vékonyításra (zsírszívással), illetve a szeméremdomb különböző korrekcióira (ugyanezen eljárásokkal) is.

Mi történik a műtét után?

A terület érzékenysége miatt többnyire felszívódó varratot alkalmazunk, így a műtétet követően általában nem kell varratszedésre sort keríteni. A gyógyulási idő 10-14 nap, már másnap lehet tisztálkodni. Ez idő alatt elmúlik az esetlegesen fellépő duzzanat, kisebb bevérzés is. A varratvonal teljes gyógyulása néhány hetet vesz igénybe és szép, alig látható heg marad utána.

Sebészi hüvelyszűkítés, hüvelyplasztika

Szülés után természetes jelenség a hüvely tágulása, azonban ez negatívan befolyásolhatja a páciens szexuális életét. Ilyen esetekben ajánlható a hüvelyszűkítés, amely tartós megoldást jelent a problémára. A beavatkozás során amellett, hogy eltávolítunk egy nyálkahártyacsíkot a hüvely falából, annak hátsó, izmos részét is speciális varratokkal szűkítjük. Egyidejűleg a hüvelybemenet is szűkíthető.

A műtét alatt elvégezhető az esetlegesen rosszul gyógyult gátmetszés hegkorrekciója is, valamint lehetséges a szülés után, vagy a változókorban előforduló vizeletcsepegés (inkontinencia) hüvelyplasztikával való megszüntetése is.

A beavatkozás során felszívódó varratokat alkalmazunk, így nem kell számolni a varratszedés kellemetlenségével. A teljes gyógyulási idő általában 4-6 hét, ezután a páciens újra élhet nemi életet.

Ezen műtétet Klinikánk nőgyógyászaival együtt végezzük, gyakran az ún. Mommy Makeover műtétek keretein belül”.

Szűzhártya helyreállítása

Vallási vagy családi okokból egyes nők számára fontos lehet szűzhártyájuk eredeti állapotának visszaállítása (hymen plasztika), melyre úgyszintén léteznek különböző technikák. Ezek segítségével teljesen természetes eredmény érhető el a legkisebb szűzhártya maradvány felhasználásával is.

Kiegészítő terápiák / műtétek a női nemiszerven

Frakcionális Széndioxid lézer ( CO2) és egyes Radiofrekvenciás szövetfeszesítő módszerek jól használhatóak a vagina és a vulva (külső női nemiszerv a szeméremdombbal, nagyajkakkal és a kisajkak nyugalmi állapotban felszínre kerülő részével) feszesítésére, amennyiben a páciens erre alkalmas.

A vagina falának mikrostrukturális sajátzsír-töltése szintén feszesíti és rejuvenálja az esetlegesen szülések, vagy testsúlyváltozás miatt kitágult hüvelyt.

A sajátzsír vagy a PRP a lichen sclerosis (bőr és nyálkahártya elváltozással járó valószínűleg autoimmun betegség) vagy az introital dyspareunia (közösülés közbeni bevizelés) vagy az inkontinenciára is jó hatással lehet (stresszre vagy spontán jelentkező akarattal nem gátolható bevizelés, vizelet csöpögés, szivárgás).  A Botulinum toxin jó hatással lehet a vaginismus-ra, mely a simaizom illetve medencefenék izomzat közösülést megakadályozó spazmusát, összehúzódását jelenti.

A fenti problémák és megoldásaik ma már nem tabuk, hanem részei a női genitáliák alakformáló esztétikai sebészetének és nem sebészeti rejuvenációs therápiájának. Ma már külön orvostudományi társaság is alakult a fenti tudományággal való szorosabb foglalkozás, kutatás és a tapasztalatok megosztása, publikálására és kongresszusok szervezésére.

 

Nagyajak plasztika

A korszerű nagyajak plasztika alatt a nagyajkak méretének (kisajkakat takaró tatásuknak) növelését vagy  méretének csökkentését értjük.

Az előbbit elsősorban sajátzsír visszatültetéssel érjük el, az utóbbit a nagyajak bőrfeleslegének esztétikus eltávolításával.

Indikáció lehet a soványság, nagy hízás, vagy fogyás utáni állapotok és más esetek is. Gyakran végezzük a szülés utáni helyreállítás keretein belül, kisajak kisebbítéssel egybekötve.

Klitorisz-csuklya kisebbítő vagy modelláló plasztika

Klitorisz-csuklya kisebbítő vagy modelláló plasztikát sok esetben kell végezni a kisajakkisebbítés mellett, annak érdekében, hogy megfelelő esztétikai eredményt érjünk el. Sajnos gyakran ez nem kerül elvégzésre, komoly bonyodalmakat okozva a páciensnek.

A női nemiszerv csonkító beavatkozások vagy daganatok eltávolítása utáni helyreállítása

A női nemiszerv csonkító beavatkozások egyes elmaradott afrikai országokban sokkal gyakoribbak, mint azt gondolnánk, bizonyos területeken érintheti a fiatal lányok 20-80 százalékát is. (A vulva összevarrásától a clitoris területének csonkításáig számos verziója létezik még sajnos napjainkban is) A plasztikai sebész és a nőgyógyász feladata itt gyakran az, hogy biztosítsa egyáltalán a teherbeesés lehetőségét, amellett, hogy a forma és a funkció helyreállításában segít. A daganatok eltávolítása utáni helyreállítás során szintúgy ez a feladatunk.

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Klinika! Tegnapi telefoni megbeszélésünkhöz kapcsolódóan összefoglalom, hogy a Kútvölgyi Prémium Plasztikai Sebészet milyen szolgáltatásával kapcsolatban érdeklődöm: • hasplasztika, • megbeszélés szerint kapcsolódó kezelés (pl. szeméremdombról zsírleszívás). Kérem szíves tájékoztatását, hogy Pataki doktor úrral személyes konzultációra hogyan tudunk időpontot egyeztetni, előtte hol és milyen vizsgálatokra kell, hogy sor kerüljön, műtét várható időpontja. A konzultáción a beavatkozásra tett javaslaton túl orvostechnikai kérdésekről is tájékoztatást szeretnék kapni, mint pl. műtétnél felhasznált varrófonál, műtétet követően „hasplasztika-ruha” viselése, és természetesen a szolgáltatás költsége. Szíves válaszát várva. Üdvözlettel: Ildikó

Tovább a válaszhoz 2015-07-23

Tisztelt Doktor Úr! Kedves asszisztensétől kaptam meg az e-mail címét, mert csak június végén lenne Önhöz időpont. Szeretném a véleményét kérni, 14 hónapja van a klitorisz tetejében vagy a csuklya részén viszketésem. 54 éves vagyok, klimax korban. Voltam több területi kivizsgáláson, negatív eredményeim vannak a mikrobiológia, urológia és nőgyógyászat terén. Bőrgyógyásznál is voltam, Kontakt bőrgyulladás volt egy egészségügyi betét használata miatt. Abból kikezeltek, de a problémám megmaradt. Ez a viszketés nappal érezhető nagyon, amikor mozgásban vagyok. Az éjszakáim majdnem tünetmentesek. Ez az érzés még a vizelés utáni törléskor is van. A viszketés szinte elviselhetetlen, már odáig jutottam, hogy akár sebészetileg is megszüntetném. Kérem tanácsát, találkozott-e ilyen jellegű problémával? Köszönettel Zsuzsanna

Tovább a válaszhoz 2015-05-11

Tisztelt Doktor Úr! Egy elég kényes kérdéssel fordulok Önhöz, olyan fél évvel ezelőtt jelentkezett vizelettartási gondjaim majdnem ezzel egy időben pedig a férjem érzékelte , hogy a vaginám már nem olyan feszes, mint régen azt mondta olyan tág vagyok , hogy szex közben nem érez semmit így csak nagyon nehezen tud elmenni. Megpróbáltam a vaginaszűkítő krémet, ami javított a helyzeten , de attól allergiás reakciók léptek fel a péniszén el kezdett vedleni, majd kipróbáltam a vagina tornát, ami nem hozott nagy eredményt. Olvastam az interneten a vaginaszűkítő műtétről azt szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye Önnek róla? 40 éves vagyok és van egy 18 éves gyerekem. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Petra

Tovább a válaszhoz 2013-12-11

Tisztelt Doktor Úr! 2000-ben a vaginán néhány rizsszemnyi atheroma keletkezett.Akkor a nőgyógyász azt mondta, míg nem zavar nincs vele teendő. De sajnos azóta egyre több jelentkezett és növekedésnek is indultak. Némelyik 5mm is van. Érzékenyek és már gyulladásba is volt. Nagyon kellemetlen és fájdalmas volt. Szeretném kérdezni hogy hova forduljak és mi lenne a legjobb megoldás. Tisztelettel: egy 38 éves nő

Tovább a válaszhoz 2010-06-02

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.