fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Pataki doktor a férfi mellplasztikáról (gynecomastia műtét) a HOT! magazin különszámában

Kommentárok 2020. május 07.

A HOT! magazin újságírója, Ruttka Ildikó a következő kérdéseket tette fel dr. Pataki Gergelynek, a Premium Plasztikai Sebészet alapítójának a 2020. tavaszi HOT! Plasztika különszámban megjelent cikkhez a férfi mellkisebbítés (gynecomastia műtét) kapcsán.

A kérdéseket és a válaszokat teljes terjedelmükben közöljük, a megjelent anyag pedig lejjebb látható.

1. Milyen mértékben keresett eljárás hazánkban, illetve a világban a férfi mellplasztika?

dr. Pataki Gergely: – Ma már a férfiak körében sem tabu a plasztikai sebészet. A férfi mellplasztika – ami tulajdonképpen egy speciális mellkisebbítő műtét –, a legkeresettebb beavatkozások közé tartozik világszerte a női mellnagyobbítás mellett. Az átlagosnál nagyobb, elnőiesedett mellek sajnos komoly pszichés, önértékelési problémákat okozhatnak a férfiaknál, így a mellműtétek, a mellplasztika során róluk sem szabad megfeledkezni. A férfi mell megnagyobbodása – szakkifejezéssel élve különböző írásmódok szerint gynaecomastia, gynecomastia, ginekomastia vagy ginekomasztia, mely a latin „nőies” és „mell” szóösszetételből ered – elsősorban öröklött tényezők, hormonális változások, gyógyszerek vagy elhízás miatt alakul ki. A mirigyállomány gyarapodása mellett zsírszövet-szaporulat is jelentkezhet az adott területen.

2. Hogyan történik az előzetes felmérés a páciensnél, illetve – főbb lépésekben – mi a műtét menete?

P. G: – A megnövekedett mirigyállomány tapintható érzékenysége esetén fennáll a gynecomastia diagnózisa. Gyakori, hogy önmagában a jelentős mértékben megnőtt mirigy és/vagy zsírállomány esetén az elnőiesedett formát is így diagnosztizáljuk. Amennyiben a konzervatívan kezelhető problémák, pl. gyógyszerhatás, vagy egyértelmű hormonális okok kizárhatóak a műtét jelenti az egyetlen megoldást. A férfi mell kisebbítése zsírleszívással, kimetszéssel, vagy e két eljárás kombinációjával oldható meg. Hízás kapcsán jelentkező megnagyobbodásra önmagában a zsírleszívás is hatékony. Súlyosabb esetben a bőrfelesleg csökkentésére és a bimbó-bimbóudvar komplexum felvarrására (feljebb emelésére) is sort kerítünk egyidejűleg. A gynecomastia műtét eredményeképpen visszanyerhető a férfias mellkas, mellkontúr, ami hozzájárul a testi-lelki harmónia visszaállításához.

A precíziós zsírleszívást általában PAL (Power-Assisted Liposuction, azaz vibrációs zsírszívás) technikával végezzük. A leszívandó területeket speciális tumeszcens folyadékkal kezeljük elő. A leszívást igyekszünk a lehető legkisebb, mindössze 2-3 milliméteres és a legdiszkrétebb helyen ejtett metszésből elvégezni. Klinikánkon alkalmazott különleges módszer, hogy a mirigyállományt is ebből a kis metszésből távolítjuk el, ha szükséges és lehetséges, s nem a bimbóudvar alatt-mellett ejtett sebből. A zsírleszívás ideális esetben elvégezhető ambuláns beavatkozásként is, helyi érzéstelenítésben, de 4 testtájéknál nagyobb terület egyidejű zsírszívása esetén – így férfi mellplasztikánál is – altatás javasolt, egy éjszakás bent fekvéssel.

A zsírleszívás lényege, hogy a helyileg felszaporodott bőr alatti zsírszövetet vákuum segítségével eltávolítjuk, ezáltal vastagságát a környezetben lévő rétegvastagsághoz igazítjuk. Attól függően, hogy mekkora területről mennyi zsírt kell leszívni, a beavatkozás általában fél- egy-két órát vesz igénybe, szövetkimetszés esetén pedig egy-két órával lehet számolni. A leszívott zsírt a széles mellizom és a mellkas felső részére visszatölthetjük, így férfiasabb lesz a mellkas kontúrja. A zsírleszívás végén azonnal rugalmas, megfelelő nyomást biztosító speciális öltözéket, férfi mellplasztika esetén kompressziós mellényt helyezünk a területre. Ennek helyes alkalmazásától is nagy mértékben függ a szép műtét utáni eredmény.

3. Kiknek ajánlott és kiknek nem?

P. G: – A férfi mellplasztika mindenkinek ajánlott, akinek a megnagyobbodott, nőies mellkas gondot okoz. A műtét előtti anamnézisfelvétel és a minden sebészeti eljárás előtt szükséges általános vizsgálatok (pl. vérkép, ultrahang) biztosítják a páciens egészségi állapotának alapos felmérését. Fontos, hogy a kívánt testsúly elérése és néhány hónapig történő megtartása után kerüljön sor a beavatkozásra.

4. Mik a kockázatai?

P. G: – A műtéti sebfelszínnek megfelelően duzzanat, helyi folyadékgyülem képződése, bevérzés fordulhat elő. Ennek elkerülésére, valamint a bőr egyenletes letapadása érdekében az első néhány napon jegelés, valamint speciális nyomókötés viselése szükséges, általában a beavatkozás előtt beszerzett kompressziós mellény alkalmazásával, négy-hat héten át. Mi ezt a kompressziós mellényt biztosítjuk a pácienseinknek.

5. Mennyi a lábadozási idő?

P. G: – A műtét után két héttel kerül sor a varratszedésre, és csak egy kicsi, néhány milliméteres heg jelzi a beavatkozás helyét. Alkalmazhatunk felszívódó varratokat is. Előfordulhat, hogy néhány napig könnyen enyhíthető tünetekkel kell számolni a kezelt testrészen (véraláfutások, fájdalom), ezért érdemes otthon maradni, pihenni. A műtét, a zsírleszívás után néhány hónappal alakul ki a végleges eredmény a végleges kontúrokkal.

6. Vannak-e új módszerek a témában, és ha igen, melyek azok?

P. G: – PAL-zsírleszívásnál a vékony kanülök elektromos meghajtással, végeznek reciprocitáló vibráló mozgást három irányban: fel-le, előre-hátra, valamint ovális pályán. A más technikákhoz képest nagyobb rezgési távolság – ami 6 mm-t jelent – kíméletesebb és precízebb munkát tesz lehetővé. A szövetkímélő technika hatására, melyben az ultrahangos szikének is óriási szerepe van, egyenletesebb a végeredmény, csökken a kék-zöld foltok keletkezésének kockázata, s gyorsabb a felépülés.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.