vissza a bejegyzésekhez

Pataki doktort a fenékplasztikáról kérdezte a Kiskegyed újságírója

Hírek 2013. május 16.

Tetszik a formás popsid, drágám!

Brazil minta

A fenékplasztika igazán a gazdagabb trópusi országokban számít nagy slágernek, ahol a keblek helyett a fenék és a csípő a nőiesség fontos jelképe. Talán meglepő, de ott a nők gyakran mellkisebbítést és fenék nagyobbítást kérnek az orvosoktól. Először Brazíliában terjedt el, de ma már Európában is ismert beavatkozás. Magyarországon a fenéknagyobbítás még manapság is ritkaságszámba megy – noha néhány száz műtétre már nálunk is sor került, – de egyre kedveltebb eljárás.

Vonzóan kerekre szabni azt, amit a természet elmulasztott.

A férfiak többségét az igazán nőies idomok nyűgözik le. Míg Európában inkább a mellek vannak az érdeklődés középpontjában, addig a dél-amerikai országokban a fenék. Legalábbis így volt eddig.

Ma már, amikor a különböző nőideálok képei pillanatok alatt bejárják a világot, a trendek is gyorsan változnak. A fenékplasztikáról Dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt kérdeztük.

Nofretete ma is szép

Ha a szépségről beszélünk, érdemes kicsit visszatekinteni az időben. Összehasonlítva Nofretete több ezer éves fejszobrának sziluettjét egy mai sztár, Penélope Cruz arcával, alig találunk az arc szimmetriájában, vonalaiban, arányaiban valamiféle eltérést. Az elmúlt három-négyezer év alatt alig változott a szépségideál. Igaz, régebben egy nőnél főleg a az utódok világra hozatalának, és a felnevelésére való alkalmasság számított nőiesnek. A milói Vénusznak keblei és csípője, illetve feneke hangsúlyos, ahogy Rubens nőalakjaié is. A múlt század végén már új trend hódított: minél soványabb, annál szebb! Mára ez is csillapodni látszik, a nőies vonalak és ezzel együtt a gömbölyű, formás fenék a divat.

Ahol több van, onnan pótolják

Ahogy minden más testrészünk, úgy a fenék bőr- és zsírrétege is megereszkedhet a gyakori súlyingadozások, a genetikai adottságok révén, illetve a kor előrehaladtával. „A fenékplasztika célja, hogy a fenék megereszkedett bőr- és „elfogyott” zsírrétegét korrigáljuk, feszessé, gömbölyűbbé, formailag és esztétikailag vonzóbbá tegyük – mondja Pataki doktor. – Műtéti beavatkozással korrigálható a fenék formája, nagysága és visszaállítható a feszessége. A beavatkozás igény szerint csökkenti vagy megszünteti a fenék laposságát és speciális esetekben a hosszú feneket lerövidíti.”
Négy beavatkozási módszer, illetve azok kombinációja alapján választ az orvos. Legtöbb esetben kórházban, altatással végzik a több órás műtéteket. Az egyik kedvelt eljárási módszer, mikor fenékformálást saját zsírszövettel történő feltöltéssel végzik. „A beavatkozás zsírleszívással kezdődik valamely problémás területről (általában: has, comb, derék), az eltávolított zsírfelesleget feldolgozzuk, speciálisan sűrítjük, majd tűszúrásnyi lyukakon keresztül visszajuttatjuk a fenék meghatározott rétegeibe. Így nem, vagy alig hagy nyomot, heget.” A saját zsírszövettel történő fenéknagyobbításnál egy füst alatt egyéb testtájékainkat is formásabbá tehetjük. „A plasztikai sebészet általában, de a fenékplasztika különösen a szobrászathoz hasonlít – folytatja Pataki doktor. – Precizitás mellett kell hozzá művészi érzék is, hogy el tudjam képzelni milyen is lesz az a fenék, amikor a páciens áll és mozog.”
Fenékformálásra és nagyobbításra ma ezt a megoldást tartják a legjobbnak. Itt a legkisebb a fertőzésveszély, és a technológia fejlődésének köszönhetően a zsírszövetek 70-90%-a megmarad, így hosszú távú megoldást jelent.

Implantátummal is lehet

Másik lehetőség az implantátum. Nagyon hasonló a mellműtétekkor használt implantátumokhoz, de anyaguk erősebb. Általában akkor használják, ha a saját zsírral való feltöltés nem lehetséges (vagy kevés lenne). Bár heg marad az eljárás után, de rejtett területen, így nem zavaró. „Ritkán végzem a beavatkozásnak ezt a fajtáját – vallja be Pataki Gergely. – Rizikósabb, mint a sajátzsír visszatöltés, nagyobb az esélye a szövődményeknek, hiszen egy nem a legsterilebb testrészbe kerülő implantátumon ülünk, mely ritkán elmozdulhat a helyéről. ”
A lehetséges fenékformáló megoldás a bőr felvarrása vagy a felesleges bőr eltávolítása. Ez a módszer ugyanúgy működik, mint bármely más hasonló plasztikai eljárás, például a mellfelvarrás. A tökéletes, vágyott alak elérése érdekben comb- és hasplasztikával is kombinálható. Létezik egy olyan beavatkozás is, ami kifejezetten a testkontúrok javítását, feltöltését szolgálja. „Ezt egy speciálisan erre a feltöltésre gyártott hialuronsav injekcióval végezzük. Egyetlen hátránya, hogy a töltőanyag két év alatt fokozatosan felszívódik, így a formálni kívánt terület bizonyos időközönként újratöltést igényel.”


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.