vissza a bejegyzésekhez

Pataki doktort és orvoscsoportját ezrek várták vissza Bangladesbe

Hírek 2012. december 07.

„Szélsőségek világa – ez jellemzi Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész életét és munkáját. Míg idehaza szépülni vágyó nőknek szab új kebleket, addig a világ egyik legszegényebb országában Bangladesben leforrázott arcú gyerekeket operál. Mint mondja, a világot nem tudja megváltoztatni, de sokak számára egy világ változik meg a beavatkozások hatására.

Számos hazai hírességen végzett már szépészeti beavatkozást Dr. Pataki Gergely , a Kútvölgyi Premium Plasztika vezető plasztikai sebésze, aki emellett a Szent János Kórház Gyermeksebészeti osztályán a plasztikai sebészeti ambulanciát irányítja. Elhivatott kollegáival, tavaly óta háromszor utaztak ki Bangladesbe, ahol vezetésével helyreállító műtéteket végeztek például égési serült gyerekeken és felnőtteken, vagy születési rendellenességeket operáltak.(pl.ujjösszenövés, ajakhasadék).

Most jöttünk haza a harmadik misszióról. Három plasztikai sebész, két altatóorvos és két műtősnő volt a csapatban, két hét alatt 142 beavatkozást hajtottunk végre. Volt olyan kis páciensünk, például egy Farida nevű kislány, őt már többször is operáltuk, mert mindkét kezét és nyakát leforrázták egy otthoni baleset során. Bangladesben nehézkes az orvosi ellátás, van olyan 160 ezer fős település, ahol se tiszta folyóvíz, se villany, se egészségügyi ellátás nincs. Az emberek nem jutnak megfelelő szakemberhez, vagy maguk kezelik a bajaikat. Előfordul, hogy rosszul tesznek sínbe egy törött végtagot, ami aztán elhal, esetleg amputálni kell.

A gyerekek körében nagyon gyakoriak a fejlődési rendellenességek, mivel sokak számára nincs terhesgondozás. A tiszta ivóvíz hiánya mellett a nők gyakran eltitkolva terhes állapotukat, több műszakban textílgyárban, festékek mellett kénytelenek dolgozni, mely beláthatatlan következményekkel jár. Sokszor a felnőttek sem kerülnek ellátásra. Mi korábban elmentünk ezekbe a falvakba is, megvizsgáltunk embereket, megszerveztük utazásukat a kórházba, és megműtöttük őket – tudtuk meg Dr. Pataki Gergelytől, aki Németországban ismerkedett meg a bangladesi Hasnattal – Ő mesélt nekem a hazájáról, hogy milyen hihetetlenül nagy a szegénység. Ezért választottam éppen ezt az ázsiai országot a misszió létrehozására. A bangladesiek gyakran eladják a értékeiket is, hogy ki tudják fizetni egy orvosi kezelés árát – teszi hozzá. Mi ingyenes ellátást nyújtottunk.

A plasztikai sebész magánpraxisából fedezi a misszió költségeit, így az idehaza mellnagyobbításból, ajakfeltöltésből, vagy ráncfelvarrásból származó bevétel egy része a világ egyik legszegényebb részén élőket segíti.”

Forrás: Helyi Téma 2012. december 6.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.