vissza a bejegyzésekhez

Plasztikázott szépségek – A sztárok nem restek minden praktikát bevetni a fiatalodásért

Hírek 2012. november 07.

dr. Pataki Gergely, plasztikai sebész jelenleg az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság éves Kongresszusán tartózkodik, így első kézből tájékoztat:

„Egyre több és több amerikai fordul plasztikai sebészhez, közülük sokan visszatérő vendégek lesznek. A válság ellenére 10 százalékkal nőtt a plasztikai beavatkozások száma. Az USA-ban tavaly 14 millió plasztikai műtét történt az esztétika beavatkozásokkal együtt. Gyakorisági sorrendben a mellnagyobbítás (307.000), az orrplasztika (244.000), a zsírleszívás (205.000), a szemhéj-plasztika (196.000) és az arcplasztika (119.000) a legnépszerűbb. Az arcplasztika először előzte meg a hasplasztikát. Az arcplasztika terén egyre kevesebbszer alkalmazzák a radikális, teljes eljárást. Az USA-ban az arcplasztikai beavatkozások 80%-át már alternatív, minimálisan invazív plasztikai sebészeti módszerekkel végezték.

A hollywoodi sztárok gyakran vesznek igénybe botox-ránctalanítást és a hyaluronsavas arcfeltöltést, illetve egyre gyakrabban sajátzsír-töltést az arcba, hiszen a saját zsír regenerál, és fiatalít a tudományos kutatások alapján. Az előbbi két eljárás már a harmincas éveibe lépő sztároknál is gyakori, a társadalom e tekintetben előítélet mentes. Egy bizonyos kor felett nem elég, ha drága ránctalanító krémeket használunk.

A hollywoodi hírességeknél az arctáji beavatkozások során meg kell tartani a páciens egyéniségét jellemző arányokat, karaktervonásokat, és a műtét során az arc részeinek szükséges mértékű és irányú kiemelésével az egyéni vagy nemi jellegzetességeiket hangsúlyozzák vagy épp csökkentik. Egy arcplasztika eredménye a karakterisztikus vonásokat és a mimikát változatlanul megőrző, természetes, de sok évvel fiatalabb arc, mely újult erőt, megelégedést nyújt a sztár páciensnek és a közönségnek. Az USA-ban a celebek között egyre nő a férfi páciensek száma.

A jövőben a hyaluronsav injekciózást a sejteket hatékonyabban serkentő, egyszeri alkalommal történő génterápiás kezelés válthatja majd fel. A sajátzsír kezelések is precízebbé, kiszámíthatóbbá válnak. A szövetmérnökség már ma is alkalmazható, a génterápia mellett talán a megfelően kontrollált őssejt kezelések is alkalmazhatóvá válhatnak fiatalító célzattal, sőt hegmentes sebgyógyulást is elérhetünk. A drága high-tech beavatkozások mellett új, olcsóbb megoldások születésére lehet számítani, így valószínűleg jóval többen keresnek majd fel plasztikai sebészt.

(A fenti szöveg rövidített változata olvasható a Blikk Nőkben – November 7.)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.