vissza a bejegyzésekhez

Sosem indul útnak életmentő felszerelése nélkül a plasztikai sebész

Hírek 2014. február 01.

Sosem indul útnak életmentő felszerelése nélkül a plasztikai sebész – a Bors újság írása

Magánemberként életeket ment a plasztikai sebész – Patakinak hálálkodott a brazil nyomornegyed   (Bors, 2014.01.27.)

Dr. Pataki Gergely autójának csomagtartója életmentő eszközökkel jobban felszerelt, mint némely orvosi rendelő. A Bors kérésének eleget téve megmutatta csomagtartóját. A plasztikai sebész több ember életét is megmentette idehaza és külföldön egyaránt. Míg mások tétlenül nézik, ha valakit életben kell tartani, ő mellé térdel, lélegezteti, beköti az infúziót, és defibrillátorával újraindítja a szívet a mentő érkezéséig. A tucatnál több esetből néhányat elmesélt.

Bambuszpohár Brazíliából

Sao Paulóban tanultam a plasztikai sebészetet. Egy magyar származású ismerőssel mentünk a két oldalt nyomornegyed határolta autópályán. Egy balesetet szenvedett színes bőrű férfi feküdt az úttesten körülötte a jajveszékelő “bádogváros lakók.” Egy autós sem mert megállni, ismerősöm sem, mert félt, hogy kirabolják. Többszáz méterrel arrébb, határozott kérésemre végre megálltunk, én visszamentem, a sérültet kihúztam az út szélére. Sokkos állapotban volt, de sikerült olyan helyzetben lefektetni, hogy ne romoljon az állapota, amíg a tűzoltók – ott ők a mentők – megérkeztek. A nyomornegyed lakói annyira meghatódtak attól, hogy egy öltönyös, idegen, fehér ember segített, egy közülük valónak, hogy szorongatták a kezemet, behívtak a viskók közé és valami forralt bor-szerű itallal kínáltak, miközben énekeltek nekem. Búcsúzóul egy bambusznád poharat kaptam tőlük.

Arany a fűben

Tűz ütött ki késő este azon a lakótelepen, ahol laktam. A harmadik emeletről egy nő kiugrott az értelmi- és testi fogyatékos gyerekével az ablakon, mert a lépcsőház felé már nem tudtak menekülni. Pont akkor érkeztem meg a barátnőmmel a színházból. Azt nem láttam, hogy mi történt, csak a füstölgő lakást, az ablakokban bámészkodó embereket, és hallottam a nyöszörgést. Odarohantam. Nagyon összetörték magukat, de éltek. A csomagtartómból kivettem az infúziót, bekötöttem, kivettem a fájdalomcsillapítót, beadtam és vigasztaltam őket. A mentő lassan talált be a belső udvarba. Esett az eső, és kértem a lakókat, hogy valaki dobjon le egy pokrócot, hogy be lehessen őket takarni, de senki nem segített. Végül kabájtainkat tettük rájuk, amíg a mentő ki nem jött. Életben maradtak. Később hallottam, hogy az egyik lakó, aki a takarót sajnálta, lement hajnalban, és a fűben kutatott, miután kiderült, hogy a nő, mielőtt kiugrott, az aranyait kidobálta az ablakon.

Útban Bajára

Édesapámmal mentem Bajára, amikor az út mellett a töltésen, bámészkodó embereket láttam. Egy szétroncsolódott autót néztek, benne egy halottnak látszó emberrel. Csak én mentem le hozzá. Nyaki sérülése, sorozat bordatörése, belső vérzései voltak, mindkét combcsontja eltörött. Mire kihúztam fiatalembert a kocsiból, apám lehozta a felszereléseimet. Két helyre kötöttem be az infúziót, mert a belső vérzései miatt sokkos állapotban volt, elvérezhetett volna. 45 perc múlva sokktalanítva tudtam átadni a mentősöknek.Egy másik esetben egy autópályán balesetet szenvedett nőt próbált a mentős lélegeztetni, de a cső, ami az intubáláshoz kellett, túl vastag volt. Én adtam neki eszközt a csomagtartómból.

Műtőből az utcára

Szemhéjplasztikához készülődtem a rendelőmben, amikor két munkás rohant be, hogy valaki összeesett és meghalt a járdán. Kesztyűt váltottam, és rohantam. A kapuhoz túl körülményes lett volna eljutnom, ezért a műtős ruhámban átmásztam a kerítésen. A férfinak nem volt pulzusa. Szívmasszást kezdtem. Szóltam a műtősnőmnek, hogy hozza a defibrillátort, az intubációs eszközöket és az infúziót. Ezeket a kerítésen keresztül átvették a járókelők, és nekiláttam az újraélesztésnek. Mire a kihívott rohamkocsi húsz perc múlva kiérkezett, a beteg újra élt és intubálva, lélegeztetve tudtam átadni. A mentőorvos éppen az volt, akinél az egyetemen húsz évvel korábban a sürgősségi alapokat tanultam. Nagyon megörültünk egymásnak.

“Javaslom, hogy minél több orvos szerelje fel gépkocsiját korszerű életmentő felszerelésekkel, hiszen bármikor kerülhetnek hasonló helyzetbe, mint nekem volt szerencsém…”

Forrás: http://www.borsonline.hu/20140127_patakinak_halalkodott_a_brazil_nyomorn… (Bors, 2014.01.27.)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.