fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Szülés utáni helyreállító műtétek kismamáknak – Kiskegyed Klinika

Hírek 2011. november 21.

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a “mommy makeover”- ről, avagy a szülés utáni helyreállító műtétekről kismamáknak.

“Sosem leszek már a régi! – sóhajt fel titokban sok anyuka a tükörbe nézve. A gyermekvállalás az anyukák alakjában is változásokat okoz, némelyek esetében ezek a változások kellemetlenebbek a szokásosnál és maradandónak bizonyulnak. Nem muszáj együtt élni az elfogadhatatlannak tűnő jelenségekkel!”

„A terhesség és a szoptatás időszaka alatt és után a nők teste megváltozik: a hormonális változások, a szülés során a kismamák minden porcikája rendkívüli igénybevételnek van kitéve. ” – mondja lapunknak dr. Pataki Gergely, plasztikai sebész. „Súlyfelesleg alakul ki, a bőr és a kötőszövet rugalmassága megváltozik, megereszkedhetnek a mellek és a has bőre. Sőt a külső és belső nemi szervek területén is lehetnek változások. Megváltozik a testarány, mely sokszor önbizalomvesztéshez, lelki problémákhoz vezethet. Egy anyának emiatt egyáltalán nem szabad szégyenkeznie. A terhesség és az azt követő hónapok a női lét legszebb időszaka. Sokszor diétával vagy sporttal már nem szerezhető vissza a terhesség előtti forma. Indokolt igény alapján plasztikai sebészi beavatkozásokra lehet szükség az áhított alak eléréséhez. Vitathatatlan, hogy a plasztikai műtétek rengeteg segítséget nyújtanak olyan esetekben, mint egy teljesen összeesett mell, vagy komoly fogyás után csúnyán lógó has. Egy korrekciós operáció után a közérzet és ezzel az életminőség is javul.”

Mi az a mommy makeover?

Az amerikai eredetű kifejezés, a „mommy makeover” alatt azon szülés utáni komplex esztétikai és helyreállító plasztikai műtéteket értjük, melyek célja, hogy ellensúlyozzák a szülés és a szoptatás nem kívánatos fizikai hatásait és javítsanak a kismama megjelenésén.

„A páciens állapota és igényei szerint mellfelvarrással és/vagy implantátum behelyezésével korrigáljuk a mellek megereszkedettségét és feszességét. A mell állományának túlzott növekedése esetén emlőkisebbítést végzünk, lehetőség van a mellbimbó és a bimbóudvar kisebbítésére, korrekciójára és helyzetének megváltoztatására is. A tomportájon, derékon, hason, combokon, vagy ritkábban karon kialakult zsírfelesleget zsírleszívással lehet eltávolítani. A hasfal is óriási terhelésnek van kitéve a várandósság során: az egyenes hasizmok szétválhatnak, a középvonalban lévő kötőszövet megnyúlik, ilyen esetben a köldökgyűrű alatt illetve felett feszesítjük a hasfali szöveteket, közelítjük az egyenes hasizmokat és ellátjuk a gyakran előforduló köldöksérvet is. Ezt követően a megereszkedett hasi bőrfelesleget eltávolítjuk. Lehetőség van comb- és karplasztikára is.” – tudjuk meg a doktor úrtól. Kisajak kisebbítés, a nagyajkak feltöltése saját zsírral szintén végezhető beavatkozások.
„A várandósság az arcon is nyomot hagy: a hormonok szintje miatt pl. az áll és az orr is változhat alakilag. A bőr veszít rugalmasságából, új ráncok és pigment foltok jelenhetnek meg. Ezeket kiegészítő kezelésekkel, a statikus ráncokat például hyaluronsavas ráncfeltöltéssel tudjuk orvosolni, sőt segíthet a lézeres arckezelés is.”

1. Arckezelések 2. mellfelvarrás 3. hasplasztika 4. zsírleszívás 5. mellfelvarrás függőleges hege 6. hasplasztika vízszintes hege  (rajz: Pataki)

A szülés után mennyi idővel fekhetünk a műtőasztalra?

„A szoptatás befejezése után, körülbelül még hat hónap szükséges, hogy a hormonháztartás helyreálljon, ezt mindenképp célszerű megvárni a nagyobb beavatkozásokkal. – hangsúlyozza a doktor úr. – Ez idő alatt érdemes sportolni és tudatosan táplálkozni, hogy visszanyerjük ideális testsúlyunkat, mert a plasztikai sebészeti módszerek nem helyettesítik a fogyókúrát. Kisebb korrekciókat megcsináltathat az anyuka az első gyermeke után is, de a teljes helyreállítás akkor ajánlott, mikor már nem tervez több szülést. Természetesen hasplasztika után is lehet szülni, de a műtét után másfél évig nem ajánlott a teherbeesés, hogy az összevarrt hasfal regenerálódhasson. Mellimplantátummal általában probléma nélkül lehet szoptatni. Felvarrást, leginkább mellkicsinyítést követően gyakran találkozunk szoptatási nehézséggel.”

Több beavatkozás egyszerre?

A fogyás utáni alakkorrekció összetettsége miatt különösen fontos az első konzultáció, ahol a plasztikai sebésztől egy személyre szabott szakvéleményt kap a páciens a beavatkozásokra vonatkozóan. Az egyes műtéti elemeket természetesen külön-külön is igénybe lehet venni, ám a tökéletes transzformációhoz érdemes őket kombinálni. Aki rászánja magát egy ilyen egyszeri, kombinált, több területet érintő műtétsorozatra, annak nagyon körültekintően kell plasztikai sebészt és kórházat választania. A korrekciókat több szempontból megéri egyszerre elvégeztetni. A lábadozás összideje gyorsabb, mint a külön-külön számított esetben, hiszen egyszerre „le lehet tudni” több beavatkozást. Végül, de nem utolsósorban az összesített ár is jóval kedvezőbb, mint az egyenként igénybe vett beavatkozásoknál.”

Gyors gyógyulás, kis hegek

Természetesen a kismama helyreállító beavatkozás is jár némi kellemetlenséggel.
„A kis metszéseknek és a már említett modern műtéti technikának köszönhetően a gyógyulás rendkívül gyors. A páciensek már az operáció napján felkelhetnek, tisztálkodhatnak, a fájdalom jól kontrollálható és hamar múlik.” – magyarázza Pataki doktor. „A plasztikai sebészeti technikák rohamos fejlődésének köszönhetően a hegek sokkal kisebbek, mint a múltban, a lehető legkisebb hegből a legnagyobb változást érjük el. A műtétek kevesebb fájdalommal járnak és gyorsabban gyógyulnak, az eredmény gyorsan látható és tartós. Akár már egy 6-7 cm-es metszéssel is végrehajtható az úgynevezett „mini hasplasztika”, sőt egyben a császármetszés hegét is tudjuk korrigálni. A varratszedésre általában két hét múlva kerül sor. Hasplasztika után haskötőt, zsírleszívás után szorító ruhát, mellkorrekció után pedig speciális melltartót kell viselni 4-6 hétig. Könnyebb testmozgást a varratszedés után már 3-4 héttel végezhetünk, de a komolyabb edzéssel várjunk 6-8 hetet és hordjuk a speciális ruházatot. A varratszedésig mindenképpen kímélő életmód javasolt. Fontos tudni, hogy minden műtétnek van általános és speciális rizikója is, erről a konzultáción tájékoztatjuk a pácienseket. A műtétek által érintett területek számától függően az anyuka 1-3 napot tölt kórházban, ha hasplasztika, zsírszívás és mellkorrekció is történt, akkor általában kettő, ha ehhez még intim plasztikai beavatkozás is társult, akkor 3 nap múlva mehet haza.”

Intim területek: ne legyen tabu!

A kismama szépítő – helyreállító műtétek körébe a főként esztétikai-plasztikai műtétek mellett a kis-, és nagyajkak, a belső nemi szervek helyreállítása is beletartozik és még az inkontinencia kezelésére is van lehetőség.
A Kútvölgyi Premium Plasztikai Sebészet által létrehozott komplex műtéti csomagba, nem csak a plasztika műtétek, hanem a nőgyógyászati helyreállítás is beletartozik. A műtétek plasztikai sebészeti részével jómagam, a nőgyógyászati részével Prof. Dr. Takács Péter szülész-nőgyógyász kollégám foglalkozik.

Ellentmondó elvárások

A nők jelentős része elégedetlen a testével szülés után, az anyukák szégyellik alakjukat, komplexusaik alakulnak ki és állandó harcot folytatnak a terhesség miatt bekövetkező biológiai változásokkal.
A társadalom és a média által sugárzott eszménykép egymásnak ellentmondó: egyfelől azt várja el a nőktől, hogy szülés után már ne akarjanak „jó nők” lenni, legyenek büszkék a terhesség és szülés során szerzett maradandó változásokra, mint anyaságuk jelképére, másfelől pedig azt, hogy a szülőszobát szinte tökéletes alakkal hagyják el. Az igazság most is, mint mindig, középen van: aki nem tudja elfogadni megváltozott formáit és emiatt boldogtalan, az ne féljen plasztikai sebészhez fordulni, mert van segítség. Ha helyreáll az anyuka önbecsülése, kiegyensúlyozottabb lesz, az a gyerekek és az egész család hangulatát is pozitív irányba befolyásolhatja.

Jó tudni

A tervezett műtét előtt pár hónappal érdemes felkeresni a plasztikai sebészt és kikérni véleményét a lehetőségekről.
A nagy dózisban szedett C-vitamin, cink és króm segíti a kollagén rostok regenerálódását.
A komplex „mommy makeover” csomag ára sokkal kedvezőbb, mint ha külön-külön végeztetnénk el a beavatkozásokat.
Az Amerikai Egyesült Államokban 2010-ben 400.000 szülés utáni helyreállító műtétet végeztek el és számuk évről-évre nő.

Forrás: Kiskegyed Fitt (2011. november)

Az eredeti cikk megtekintéséhez kérem kattintson a képre.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.