fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Túl a negyedik misszión

Interjúk 2015. augusztus 24.

Banglades Dél-Ázsia egyik legnépesebb országa, közel 165 milliós lakosságával a világ egyik legsűrűbben lakott területe. A világnak azon táján, ahol óriási gondot jelent a lakosság egészségügyi alapellátása, minden orvosi szakértelem szükséges.

Hogyan kerül ki egy magyar plasztikai sebész a világ másik felére, hogy az ott élőknek segítsen?

Az első magyar alapítású és finanszírozású plasztikai sebészeti misszió a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány támogatásával, öt évvel ezelőtt kezdte meg működését. Azóta plasztikai sebész kollégákkal létrehoztuk az Interplast Hungary szervezetet, mely azért jött létre, hogy ingyenes helyreállító plasztikai műtéteket szervezzen a világ legszegényebb országaiban.

Bangladesben a hatalmas népességhez viszonyítottan igen kevés a plasztikai sebészek száma, mindössze 46 orvos kolléga foglalkozik a gyógyítás ezen területével. Idén, 2015 áprilisában immár negyedik alkalommal ismét keltünk útra hat orvos kollégámmal, hogy a bangladesi küldetést folytassuk. Több mint 100 helyreállító műtétet végzett a csapatunk két hét alatt Ázsia legszegényebb országában.

Milyen problémákkal és helyzetekkel találkoztak odakinn?

A társadalmi, emberi viszonyok és az életmód miatt nagyon sok az égési sérült, és sok a fejlődési rendellenesség is. A sérüléseket sokszor nem látják el szakszerűen és időben. Emiatt rendkívül sok az évek óta funkcióját vesztett végtaggal, vagy fejlődési rendellenességgel élő ember. Nekik megváltás, ha használhatják az ujjaikat, végtagjaikat. Sok sérült fiatal lány melle az égett bőr húzódása miatt például nem fejlődhet megfelelően. A műtétek hatására megszűnik a fájó, húzó érzés; ráadásul nagyobb eséllyel férjhez is mehetnek, hiszen a mell rekonstruálható.

Milyen beavatkozásokat végeztek?

A legtöbb műtét az égési sérülések, balesetek és trópusi betegségek utáni helyreállító plasztikai műtét volt. Számos bőr- és szövetpótlást végeztünk törzsön és végtagokon. A gyermekek között a kézfejlődési rendellenességeinek, valamint ajakhasadékok helyreállító műtéteinek sorát vittük véghez, és gyakori eljárás volt az azonnali korrekcióval járó daganateltávolító műtét.

Hogyan tudtak kinn dolgozni, beilleszkedni a kórház működésébe?

A két hetes misszió a világ legnagyobb égési-plasztikai sebészeti osztályán folyt, Dhaka Medical College-ben, ahol jelenlétünkkor 600 páciens tartózkodott.

Felkérésünkre ismét csatlakozott hozzánk Németországból az Interplast Germany 4 fős csapata, így két műtőben egyszerre operálhattunk folyamatosan. A kórházban a helyi kollégákkal karöltve végeztük a műtéteket reggeltől estig. 44 páciensen több mint 100 műtétet hajtottunk végre köztük 3 szabad-szövet átültetést is. A munka során több olyan égett beteget is kezeltünk, műtöttünk, akik legutóbbi hónapok lakosságot megfélemlítő terrortámadásaiban sérültek meg.

Önök a munkájuk kapcsán szinte naponta látnak nehéz eseteket, hozzá vannak szokva az emberi tragédiákhoz, nehézségekkel teli élethelyzetekhez. Fel lehet ezekre készülni?

Túl a negyedik misszión

A megrázó látványt és annak tudatát, hogy munkánk egy csepp a tengerben – ám nagyon fontos csepp – az alábbi történettel lehet jól illusztrálni. Meglátogatta missziónkat a bangladesi német nagykövet, aki egyébként nehéz ázsiai körülmények között edződött. Látogatása végén felkérték, hogy mondjon beszédet a kórházban. Kiállt, és beszéd helyett váratlanul hosszan elsírta magát mindenki és a saját megdöbbenésére.

Bízom abban, hogy a reménytelenség mélységéből emberhez méltó életkörülmények közé hoztunk fel újra 44 embert . A kórházban a helyi kollégákkal karöltve végeztük a műtéteket reggeltől estig. Egyszer hagytuk el a kórházat sötétedés előtt. A misszió keretein belül még képzésre is jutott idő, 2 előadást tartottam a sajátzsír átültetésről és a fejlődési rendellenességekről. 44 páciensen több, mint 100 műtétet hajtottunk végre köztük 3 szabad-szövet átültetést is.

Nagy koncentrációt, hosszú, megfeszített munkával teli napokat jelentő kihívásnak tűnik egy ilyen misszió. Megéri-e a sok készülést, fáradságot, és messze a mindennapi munkán túli felelősséget vállalni, szervezni, és az utazással járó kellemetlen körülményeket is elviselni?

Orvosi pályát választottunk, ez a hivatásunk lényegi része. Ehhez csak hozzátesz, hogy a saját pacientúránkon túl, egy nehezebb világban is segítséget nyújthatunk a munkánkkal. Az évek során oktató és a szervező munkánkon keresztül nemcsak néhány száz, hanem remélhetőleg sok ezer páciens érezheti majd a gondoskodást, a gyógyulást. Egy nagyobb égésplasztikai központ megszervezéséhez is kérték szakértő segítségünket a jövőben. Igen sok feladat vár még ránk.

A csapat tagjai nagyon örülnek, hogy ismét eredményes segélymissziót végezhettünk, és számos gyermeknek és felnőttnek adhattunk esélyt a jobb életminőségre egy olyan helyen, ahol egy ilyen szintű ellátást nem kaptak volna.

A plasztikai sebészeti misszió megszervezése csak csepp a tengerben, ebben a katasztrófák által szinte minden nap sújtott országban ahol 165 millió ember próbál élni (megélni) békességben.

Fontos, hogy több figyelmet, szervezettséget és pénzt kapjanak az égési-plasztikai sebészeti osztályok. A média és a politikusok figyelmét is sikerült felhívnunk arra, hogy milyen fontos az égési sérülések megelőzése, és plasztikai sebész által történő szakszerű kezelése, a sérültek életminőségének műtétek által történő javítása.

Köszönettel tartozom mindenkinek, akinek a segítsége, támogatása ehhez hozzájárult, és annak a két magyar orvoskollégámnak is, akik velem tartottak, dr. Varga Éva aneszteziológusnak és dr. Vancsó Péter baleseti-, kéz- és plasztikai sebésznek.

További sok kitartást, sok szakmai sikert kívánunk ehhez a nemes feladathoz!

Forrás: Patika Magazin

Túl a negyedik misszión


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.