fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Úgy maradt a hasam: lehetőségek szülés után

Hírek 2016. április 15.

 A szülés utáni első tükörbe nézés megdöbbentő élmény. 

(Cikk a Kismama magazin 2016. áprilisi számából)

A helyzet később javul, de ha fél év múlva is úgy néz ki a hasad, mintha az ötödik hónapban járnál, akkor már nem csak az esztétika miatt kell foglalkozni a problémával. A kutatások szerint a hasizom szétválása minden harmadik kismamát érinti, de sokan csak akkor vesznek róla tudomást, ha már érezhetőek a fizikai tünetek.

Ha a terhesség következtében sérül a hasfal, megnyúlik vagy elszakad a kötőszövet, amely a helyén tartja az egyenes hasizmot, akkor könnyen kialakulhat derék- és hátfájás, sérv, inkontinencia. Szétnyílt hasizom esetén a klasszikus hasizomgyakorlatok sok esetben csak ártanak, ezért fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert, akár tornán, akár sebészeti beavatkozáson gondolkodunk. Ideális megoldás talán nincs is, ezért arra vállalkoztunk, hogy bemutassunk nektek három hiteles megoldási lehetőséget, három szakemberrel.

Szeresd a tested!

Kismamaként sokan félve gondolnak a lehetőségre, hogy műtőasztalra feküdjenek, számukra fejlesztette ki speciális gyakorlatokból álló tornáját Bagyinka Tímea sportrekreációs oktató.

A LoveYourBelly egy komplex hasizomfejlesztő tréning, amely a szétnyílt hasizom problémájára épül. Az oktató kiemeli, hogy az egyszeri háromórás tanfolyam során segít elsajátítani a leghatékonyabb hasizom-erősítő gyakorlatokat, melyeket otthon végezhetünk nap mint nap. Országszerte találunk oktatókat, akik személyre szabottan adnak tanácsot: elmagyarázzák a has anatómiáját, majd a sérülésétől függően kiválasztják a javasolt mozgásformákat, sőt azt is megmutatják, melyek azok a mozdulatok, amelyek gátolják a has rehabilitációját.

– Miután a has regenerálódott, és a megfelelő mozdulatokkal „visszatornáztuk” az izmokat a helyükre, kezdetét veheti a hasizmok rehabilitációja is. A tanfolyamon résztvevők megtanulják, miként kell megfelelően tartani a törzset, továbbá a helyes légzéstechnikát is elsajátítják. Ezeket az ismereteket alkalmazva aztán biztonságosan végezhető az a mozgásforma, amelyet a szakember a páciens részére kiválasztott – magyarázza szakértőnk.

De mitől más ez, mint a klasszikus hasprés? Klasszikus haspréseket végezni szétnyílt hasizommal tilos és veszélyes is. Magában hordozza köldöksérv, illetve különböző gátsérülések kialakulásának a lehetőségét. Viszont muszáj erősíteni a has izmait, mert ha nem használunk egy izomzatot, sorvadásnak indul, és teljesen elveszíti a funkcióit. Erre a kettős problémára irányulnak a célzottan kifejlesztett gyakorlatok.

Az oktató hangsúlyozza, hogy ez egy olyan speciális technika, melynek alkalmazásával visszaszerezhető az egyenes hasizom izomtónusa. A hasfal újra feszes és lapos lesz, képes lesz újra megtámasztani és helyén tartani a belső szerveket, a női szerveket, tehermentesítve ezzel a hátizmokat és a gátizmokat. A módszer egy életformára tanít, mely nem kizárólag a gyakorlatokra, hanem a hétköznapi tevékenységekre is épít, például arra, hogyan lehet sérült hasfallal kisbabát hordozni, vagy hogyan kerülhető el a szoptatás alatti hátfájás.

Segíthet a jóga

A Nalini női jóga alapjaira építette fel módszerét Fekete Krisztina jógaoktató, a Flat-core kidolgozója. Őt kérdeztük, honnan származik az elnevezés.

– A „flat” jelentése lapos, a „core” a törzs izmaira utal, ezek erősítését szolgálja ez a gyakorlatsorozat. A core izmok (a hasüreget körülvevő izmok) számtalan feladatot látnak el testünkben, ilyenek a törzs stabilizálása, a belső szerveink elmozdulásának megakadályozása, a gerinc, a deréktájék védelme – részletezi az oktató.

A módszer felépítése hasonló, egy workshop keretében az anyukák megismerik az alapgyakorlatokat, ezeket rendszeresen gyakorolhatják otthon, de órarendi órákra is járhatnak. Fekete Krisztina kiemeli, hogy a Nalini női jógában fontos szempont, hogyan kell helyesen kivitelezni a gyakorlatokat mióma, ciszta esetén, külön fejezetet szentel annak, hogy mit végezhetünk menstruáció alatt, valamint hangsúlyos a programban a gátizmok, a gerinc és a csípők védelme, hiszen szülés után különösen nagy szükség van ezek regenerálódására.

A jóga elemei, a hasizom-erősítő ászanák (jógagyakorlatok) megfelelő alternatívát kínálnak a népszerű, de kevéssé hatékony hasprés-felülés párosnak. A jógaoktató fontosnak tartja, hogy a tipikus hibákat folyamatosan javítsa, mert ezek deréktáji fájdalmat vonhatnak maguk után.

Mit mond a plasztikai sebész?

Bár sok kitartó anyuka számol be jelentős változásról a hasfal-regeneráló tornáknak köszönhetően, kíváncsiak voltunk a másik lehetőségre, a plasztikai műtét által nyújtott megoldásra is. Dr. Pataki Gergely, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa megerősíti, hogy a hasplasztika nagyon keresett beavatkozás, a mellplasztika után a legtöbbet ebből végzik.

– A hasplasztikára jelentkező nőknél gyakran alakul ki kisebb-nagyobb köldöksérv a szülések következtében, és szintén gyakori a két egyenes hasizom szétválása a középvonalban. Ez a probléma későbbiekben tartási, emésztési nehézségeket okozhat, a köldöksérv megléte pedig állandó rizikót jelent. A hasplasztikát a több testtájat javítókismama-helyreállító” műtétek keretein belül, mellplasztikával együtt is végezzük.

Sok szempont játszik közre abban, hogy ki hogyan nyeri vissza az alakját szülés után. Ahogy a plasztikai sebész fogalmaz, „egyrészt genetika, másrészt a bőr, a kötőszövet rugalmassága, a hízás és fogyás kapcsolata, valamint a rendszeres testedzés és a táplálkozási szokások határozhatják meg a visszaváltozás eredményét. Bármennyit edzenek is, hiába ideális az anyák testsúlya, a kinyúlt bőr már nem húzódik vissza, az izom egy bizonyos határon túl nem edzhető tovább.

A petyhüdt bőr, a kitágult hasfal zavaró lehet a szexualitásban, tisztálkodásban, öltözködésben és a testmozgásban. Vannak olyan nők, akik kis, főként köldök alatti bőrfelesleggel rendelkeznek, nekik a részleges (mini vagy midi) hasplasztika  javasolt. Az ennél nagyobb bőrfelesleggel rendelkezőknél a teljes hasplasztika jöhet szóba köldök feletti bőráthelyezéssel, gyakran deréktájéki és hastájéki zsírleszívással kiegészítve.”

A különböző tornagyakorlatok eredményességéről Pataki doktor kétkedve fogalmaz: – Fontos, hogy megtanuljuk helyesen használni az izmainkat, és a megfelelő gyakorlatokat végezzük. A hasizmok a szülés után képesek megerősödni, de az izmok közötti rés kitágulása nyugalmi helyzetben nem csökkenthető, és sajnos a bőrfelesleg szintén nem tüntethető el. Ebben semmilyen torna nem segít, csak a plasztikai sebészet.

(A Mommy Makeover műtétekről ide kattintva olvashat bővebben!)

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.